Markkinakatsaus

Niinhän siinä kävi, että viikon alun pikku noususta vauhti tyssäsi saman tien, joten korjausliike ei päättynytkään vielä. Tässä saimme todistaa taas kerran pienten ja suurten pörssien eroa: Dax kävi puhkaisemassa uuden piikin 7200 pisteessä, mutta OMX ei saanut helmikuun lopulla tekemäänsä piikkiä puhki. Pienet pörssit ovat yleensä herkkiä suhdanneindikaattoreita markkinoille, ja niin kävi tälläkin kertaa: OMX:n mukaan korjausliike jatkui, ja kohta putosi myös Dax alle 7000 pisteen.

Sykliseltä kannalta korjauksen ei pitäisi kestää enää kauan, ellei taloudessa ole tapahtunut jotain negatiivista käännettä. Korjausliikkeen kesto ei ole tavallisesti nousumarkkinassa kuin kuukauden verran, ja se on jo takana ainakin pienissä pörsseissä.

Trendi-indikaattoreille kuten päivätason MACD:lle on ominaista liikkua yhteen suuntaan pari kuukautta; liike ei ole identtinen kurssien kanssa, koska se riippuu pitkän trendin suunnasta. Mutta itse indikaattoreista liike ja sen suhteellisen korkea säännöllisyys on havaittavissa. Kun päivätason MACD on ollut laskussa jo helmikuun lopulta asti, pitäisi sen kääntyä ylös muutaman viikon kuluessa, siis puhtaasti historian nojalla.

Usein kuitenkin korjausliikkeen lopuksi koetaan myyntipaniikki, jollaisesta saimme makua viimeksi pari viikkoa sitten. Sen mahdollisuus on mielestäni korkeahko nytkin, jo sen vuoksi, että päivätason MACD on lähestymässä nollarajaa, ja sen alittaminen merkitsee aina kunnon ropsahdusta. Jos korjausliike siis jatkuu vielä muutaman viikon, sen päätteeksi nähnemme reippaan rysäyksen. Sen jälkeen kurssit nousevat vauhdilla, oletusarvoisesti norminmukaiset pari kuukautta, ellei nyt reaalitalous ole sakkaamassa uudestaan. Kaikkeenhan pitää varautua.

Nyt käsissä oleva minor trend ylös kestänee vielä päivän pari, ja sen aikana harkitsen ainakin itse pelipaperien kotiutusta, sen korjausliikkeen loppurysäyksen varalta. OMX:ssa 100 päivän EMA tulee vastaan noin 5800 pisteessä, Daxissa 6500 pisteessä. Ne olisivat aika luontevia testausrajoja, joiden allekin myyntipaniikissa luultavasti poiketttaisiin. Niillä käyminen merkitsisi noin 10 prosentin korjausta välipiikistä, mikä on indeksitasolla normaali korjauksen mitta.

Yksittäisissä osakkeissahan mitta voi olla paljon suurempi, kuten olemme saaneet nähdä tälläkin kertaa etenkin syklisten kanssa. Kotimaiset konepajat ovat ottaneet lukua raskaamman kautta, mikä ei ole niiden kohdalla mitenkään tavatonta, päinvastoin, vaikka päätrendi olisi nouseva. Nehän menevät ylöskin sitten ihan omaa tahtiaan.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Markkinakatsaus

  1. PS TeliaSonera

    Jarnolle ja toki muillekin: totesin kuukausi sitten, että TeliaSoneralla on tapana liikkua tietyissä sykleissä, ja kuukausi sitten odotin kurssin kääntyvän laskuun jossain 5,50 kohdilla. Samassa totesin, että osake pudonnee jonnekin 5,20 tuntumaan, lähteäkseen taas nousuun noin kuukausi dropin alkamisen jälkeen.

    No aika tarkkaan näin osake on liikkunut, pudoten tosin allekin 5,20 kun valtio myi hirveän posan yhtiötä yksityisille instikoille. Joka tapauksessa nyt tuo kk on takana ja osake aika tarkkaan siinä 5,20:ssa. Indikaattoritkin alkavat kääntyä yläviistoa kohti, joten jos vanhan kaavan mukaan mennään, kohta osake alkaa nakuttaa taas ylös. Tosin jos isompi indekdroppi vielä tulee, tämäkin kiskaissee alas. Joka tapauksessa jos TeliaSoneraa haluaa tankata, niin alkaa olla hyvä aika tehdä se.

     

    Heikki 

    1. TeliaSonera

      Yleensä osakkeet liikkuvat sykleissä ja nykyään vielä enemmän kuin ennen (ehkä). Tämä johtunee johdannaisten suuresta määrästä eli kurssiin vaikuttavaa kauppaa tehdään paljon jossain muualla kuin normaalissa pörssissä. Tarkoitan tällä sitä, että pitkään ollaan matalan volatiliteetin vaiheessa eli rangessa ja sitten hypätään tai pudotaan taas. Tämä vaikeuttaa myös khartistien työtä ja ehkä liike on paljolti juuri heidän vuoksi mennytkin sellaiseksi. Mikäli moni tutkii kurssikäyriä samantapaisesti ja tekenee samantyyppisiä johtopäätöksiä niin kurssihan pomppii silloin. Tuota liikettä mitä sanoin on perinteellisesti sanottu raaka-aineiden tavaksi liikkua. Nyt on osakkeiden kurssit alkaneet liikkua samalla lailla eli hyppelehtien. Tosin kursseihin on viimeaikoina vaikuttanut osakkeisiin kuulumattomia seikkoja eli tämä paljon puhuttu velkakriisi. Silloin kurssit hyppivät erityisesti kun kursseihin vaikuttaa eniten jonkun kokouksen tulokset. 
      Jos katsomme parin kuukauden aikana TeliaSoneran liikettä pörssissä niin se on mennyt hyvin samaan tahtiin indeksien kanssa. Tuo valtion myynti mikä tapahtui vähän yli viikko sitten vaikuttaa vielä kurssiin, mutta lähiaikoina eli 4.4 irtoava osinko vaikuttanee kurssiin vielä enemmän. Markkinat eivät hinnoittele TeliaSoneraan kasvua siksi tässä osakkeessa on hyvä osinkotuotto. Jos ei kasvua tule niin silloin kurssin pitäisi nyhjätä suunnilleen paikoillaan.

      1. PS 2

        TeliaSonera ei ole liikkunut aivan indeksien tahtiin, sillä tammikuun se oli laskussa, vaikka indeksit nousivat. Joillakin osakkeilla on indekseistä riippumattomia syklejään, ja niitä kannattaa kaivaa. Eivät ne ikuisia ole, tai satavarmoja, mutta joillakin osakkeilla ne ovat yllättävän ennustettavia pitkät ajat.

        Osingon jälkeen kurssi rotkahtaa reippaasti näin suurella osingolla. Yleensä vähän osinkoa enemmän, joten sen suhteen parempi odottaa maksun yli.

        Heikki

Comments are closed.

Related Posts