Markkinakatsaus

 

”Usein kuitenkin korjausliikkeen lopuksi koetaan myyntipaniikki, jollaisesta saimme makua viimeksi pari viikkoa sitten. Sen mahdollisuus on mielestäni korkeahko nytkin, jo sen vuoksi, että päivätason MACD on lähestymässä nollarajaa, ja sen alittaminen merkitsee aina kunnon ropsahdusta. Jos korjausliike siis jatkuu vielä muutaman viikon, sen päätteeksi nähnemme reippaan rysäyksen…. Nyt käsissä oleva minor trend ylös kestänee vielä päivän pari, ja sen aikana harkitsen ainakin itse pelipaperien kotiutusta, sen korjausliikkeen loppurysäyksen varalta. OMX:ssa 100 päivän EMA tulee vastaan noin 5800 pisteessä, Daxissa 6500 pisteessä. Ne olisivat aika luontevia testausrajoja, joiden allekin myyntipaniikissa luultavasti poiketttaisiin. Niillä käyminen merkitsisi noin 10 prosentin korjausta välipiikistä, mikä on indeksitasolla normaali korjauksen mitta.”

Tuohon viikko sitten tekemääni arvioon ei ole paljoa lisäämistä. Kävi aika tarkkaan kuten odotin, eli nouseva minor trend päättyi tiistaiaamuna ja sitten rysähdettiin europörsseissä useita prosentteja. OMX puhkaisi 5800 alle, Dax ei tosin käynyt kuin nippa alle 6700.

Eli ei tämä tekninen analyysi ihan hömppää ole, vaikka virheitä tulee. Pari viikkoa sitten oletin korjausliikkeen päättyneen, mutta korjasin arvioni nopeasti, kun huomasin sen olevan väärän. Niin TA:ssa kuin yleensä sijoittamisessa ei ole oleellista olla aina oikeassa, koska kukaan ei sitä ole, vaan olla oikeassa riittävän usein, ja olla valmis korjaamaan näkemyksensä.

Nyt sitten olemme syvemmän totuuden äärellä, eli jatkuuko nousumarkkina vai onko reaalitalous sakkaamassa uudelleen. Jos kyseessä on pelkkä korjausliike, kuten itse edelleen odotan, mt-trendin pitäisi kääntyä viikon kahden sisään. Rekyyli ylöspäin ei ollut torstaina kovin reipas, vaikka takana oli noinkin kova pudotus. Se on aika nallesignaali. Toisaalta Dax ei ole vielä kokeillut 100 dEMA:n rajaa, joka on kuten sanottu siellä 6500 pisteen nurkilla, vähän allekin. Se on ollut nousumarkkinassa vahva perälauta aiemmin.

Indikaattorit ovat sen verran laskevat edelleen, että tuo raja testattaneen ensi viikolla, joskin tämä korjaava minitrendi ylös kestänee taas ainakin seuraavan markkinapäivän. Mutta pikapuolin laskun pitäisi päättyä, tai sitten on taas piru merrassa. Joka tapauksessa edessä voi olla pidempi laiha jakso, koska kesä lähestyy. Se tarkoittaisi, että isommat nousut toteutuvat vasta syksyllä. 

Related Posts