Markkinakatsaus

 

Viikko meni jokseenkin täsmälleen kuten viikko sitten ennustin: tuli vielä yksi reipas rykäisy alas, joka vei Daxin parin pisteen päähän 6500:sta. Tuon pisterajan asetin korjausliikkeen oletustavoitteeksi jo pari kuukautta sitten, kun trendi oli vielä iloisesti ylös. Josko nyt voitaisiin jo lopettaa keskustelu siitä, onko TA:ssa järkeä. En väitä, että mikään yksittäinen metodi olisi tie taivaaseen, mutta erinäisten indikaattorien tutkiminen yhdistettynä markkinakokemukseen tarjoaa kyllä joskus yllättävänkin osuvia arvioita markkinoiden liikkeistä.

Katson korjausliikkeen olevan takana 95 prosentin varmuudella, ja odotan indeksien sahaavan ylöspäin ainakin jonkun viikon. Kesäaikaan trendit voivat kääntyillä aika nopeasti laveassa markkinahaarukassa, mutta voivat ne tehdä pidempiä nousujakin. Palaan asiaan tilanteen mukaan. Saatan pitää markkinakatsauksissa muutaman viikon tauon, ellei jotain yllättävää tapahdu. 

5 thoughts on “Markkinakatsaus

 1. TA:n epämääräisyys

  Kirjoitit viikko sitten "Jo varsin suurella todennäköisyydellä korjausliike päättyi jo tai se ei ainakaan enää oleellisesti syvemmälle uppoa indeksitasolla. Viikolla kiskaistiin jo iloisesti ylös, parhaat kotimaiset osakkeet jopa parikymmentä prosenttia välipohjastaan. Viikon lopulla liike kuitenkin hiipui sen verran laimeaksi, että pidän mahdollisena vielä yhtä reippaampaa nykäystä alas, jolloin testattaisiin vielä tehty välipohja. Käänteissä liike edestakaisin kestää usein aikansa, kuten viikko sitten jo totesin."

  Suomennettuna korjausliike päättyi ja kuitenkin voidaan vielä laskea lisää, niin kuinka olisi pitänyt pörssin liikkua jotta ennustus ei olisi toteutunut? Ja mihin perustat tuon 95 % todennäköisyyden korjausliikkeen päättymiseen? Kumpaan suuntaan ylipäätään tämä korjausliike on tapahtunut? Nyt ainakin S&P 500 indeksi on jo 4 päivää aina sulkenut ylemmälle tasolle ja olemme kuitenkin huhtikuun alkua matalammalla tasolla, niin ilmeisesti sitten jatketaan laskua? Nyt olemme maaliskuun alun tasoilla.

  1. todennäöisyyksillä pelataan aina

   Jos olet lukenut katsauksiani säännöllisesti, niin olen jo pari kuukautta sitten sanonut, että tuossa vaiheessa ylöspäin matkannut trendi taittuu, Daxin tapauksessa 7000 nurkilla ja se kurkkaa alas 6500 tasolle. Kuten täsmälleen kävi. Viikko sitten sanoin että oleellisesti syvemmälle tuskin enää mennään, ja Dax oli tuolloin käynyt vähän päälle 6500:ssa, mutta oli viikonlopuksi noussut jo parisataa pistettä ylemmäs. Alkuviikosta tuli voimakas yli 3% pudotus, mikä on indeksitasolla aika paljon, ja indeksi kävi nippa päälle 6500. Eli korjausliike alas ei mennyt juurikaan enää syvemmälle kuin missä se oli käynyt, joskin juuri sen verran että 6500 hipaistiin. Kuten jo pari kuukautta sitten oletin, kun pääsuunta oli selkeästi ylös.

   En usko siis että enää alemmas mennään, vaan nyt sahataan jo selvästi ylöspäin. Mutta mikäänhän ei ole maailmassa satavarmaa, ja siksi sanon että 95%:sti Dax palaa 7000 päälle parin viikon sisään. Sijoittamisessa pelataan aina todennäköisyyksillä, oli sijoittamisen tapa mikä tahansa.

    

 2. DAX-indeksin kuukausittainen kehitys 2002-12 (12, 24 ja 48 sma)

  Heikki hyvin ennustettu!

  Ohessa pidemmän aikavälin kuvaaja, jossa mm. näkyy miten DAX kävi kääntymässä huhtikuun 1.-27. päivien aikana 12 ja 24 kk:ien liukuvilta keskiarvoilta. Itse en kyllä osaa ennustaa, mikä on nousun tai laskun todennäköisyys tästä eteenpäin (edes huomenna tai ensi viikolla). 

  1. Oikea DAX-kuvaaja

   Tässä oikea kuvaaja. Jostakin syystä linkki ei vienyt tähän, vaikka piti.

   1. Kiitos!

     

    Mukavaa saada myönteistä palautetta. Tuosta tosiaan näkee, että 12 kk SMA toimii Daxissa nousumarkkinassa tukitasona, joka dropeissa tavallisesti testataan.

    Ennustaminen perustuu kohdallani juuri näihin historiallisiin kokemuksiin markkinoiden liikkeistä, ja markkinoiden lukemiseen kulloisenakin ajankohtana. Tuo 6500 testaaminen oli juuri se droppi joka reippaan nousun jälkeen oli odotettavissa, ja korjauksen päättymiseen uskon siksi, että indikaattorit ovat jo nousussa, eivätkä indeksit liiku yhteen suuntaan koskaan mittaansa enempää. Sen perusteella odotan pääsuunnan olevan ainakin kolmisen viikkoa ylös, vaikka kaikkea voi sattua. Mutta näin markkinat kuitenkin yleensä toimivat. Spekulaattori toimii sen mukaan, mikä on todennäköistä kussakin tilanteessa.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts