Markkinakatsaus

 

Euroalueen oikein hyvät päätökset saivat aikaan rajun rallin, joka katkaisi viikko sitten alkaneen pudotuksen. Näin lopulta saatiin kuin saatiin koko kesäkuun kestävä ralli, kuten pari viikkoa sitten ounastelin mahdolliseksi, vaikka viikko sitten se näytti jo päättyneen.

Vaikka euroalueen ongelmat eivät päätöksillä katoa, on niiden suunta ehdottomasti oikea. Niin osakemarkkinoiden kuin reaalitalouden kannalta oleellista on, että luottamus palautuu. Ja sitä nämä päätökset tukevat.

Viikkotason oskillaattorit pamahtivat jo kattoon, mikä enteilee viikkotason MACD:n kääntyvän kuukauden parin sisään, ellei uusia kriisejä puhkea. Sen kääntyminen nousuun johtaa lähtökohtaisesti aina pidempään nousuputkeen.

Vielä se ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan vasta oireilee sitä, ja yleensä tällaisessa teknisessä vaiheessa raju ralli putoaa vielä kertaalleen reippaahkosti alas. Kun nousu on ollut lyhyessä ajassa kovaa, voittojen kotiuttajia ilmestyy markkinoille huomattavat määrät. Mutta jonkin aikaa tämä ralli kestänee vielä, sen verran raju sen voima oli.

On kuitenkin perusteltua odottaa, että viimeistään syksyn alkaessa hämärtyä päästään pidempiaikaiseen nousuun. Viime vuonna rysäys kesti piikistä pohjaan aika lailla neljä kuukautta, huhtikuusta elokuuhun, ja sen verran alkaa olla tätä kuoppaa jo ajallisesti kasassa. Historia ei ole tulevaisuuden tae, mutta samanlainen sykli voi olla käsissä nytkin. Vaikutelma on selvästi näet se, että euro pysyy koossa, ja suuret EU-maat Saksan johdolla ovat sitoutuneet tekemään tarvittavat poliittiset päätökset sen eteen. 

Related Posts