Markkinakatsaus

 

Olen pitänyt kesäkiireiden vuoksi taukoa markkinakatsauksissa, mutta eipä ole markkinoillakaan tapahtunut mitään mainittavaa kuukauteen. Olemme todistaneet harvinaisen pitkäkestoista ja kapeaa markkinahaarukkaa indeksitasolla – Dax on pyörinyt kohta kuukauden 6800-7100 pisteen välissä.

Todella pitkäksi venyneestä kesärallista saanemme kiittää ennen muuta EKP:n suunnitelmaa euron pelastamiseksi. Mutta kuten varoittelin 8.8. katsauksessa ja lukemattomat kerrat sitä ennen, keskipitkät trendit eivät kestä tavallisesti paria kuukautta kauemmin, ja sen tultua kasaan spekulaattorilla on syytä suureen varovaisuuteen – eikä tämäkään nousu lopulta tehnyt poikkeusta kuin parilla viikolla. Nousuhan alkoi heti kesäkuun alussa, ja huiput piikattiin 20.8. vain hitusen korkeammalta kuin 8.8. Tuon jälkeen olemme olleet loivassa laskutrendissä, joka on havaittavissa OMX:ssa selkeämmin kuin suurissa pörsseissä – kuten tavallista.

Ulkomaisiin suuriin pörsseihin sijoittavan onkin aiheellista seurata myös OMX:aa, koska sen liikkeet yleensä ennakoivat suuria markkinoita. Liike on toki sinänsä jokseenkin yhdenmukaista (huiput piikattiin nytkin samana päivänä kaikissa pörsseissä), mutta nimenomaan laskuissa suunta on selkeämmin havaittavissa niin kursseista kuin indikaattoreista juuri reunapörsseissä. Jenkkipörssit ja Dax eivät ole esimerkiksi tulleet vielä edes ulos markkinahaarukasta, vaikka suunta niissäkin on jo loivasti laskeva. OMX sen sijaan ropsahti jo selvästi huippunsa alle.

Sijoittajat tapaavat ajatella, että rahamarkkinat seuraavat USA:n liikkeitä, mutta todellisuudessa liikkeet ovat muuten yhdenmukaisia, mutta pienet pörssit reagoivat herkemmin nimenomaan laskuissa. Ilmeinen syy tähän on se, että suursijoittajien vähentäessä riskipapereitaan pienet markkinat myydään ensin. Sen vuoksi reunapörssien volatiliteettikin tuppaa olemaan suurempaa kuin suurissa pörsseissä, kokemukseni mukaan.

Odotettavissa on ainakin pari viikkoa kestävä laskutrendi, koska keskipitkän trendin minimikesto on kolme-neljä viikkoa. Dropin loppupäässä liike tavallisesti kiihtyy, ja se päättyy jonkin asteen myyntipaniikkiin. Voi olla, että lasku kestää jopa EU:n seuraavaan huippukokoukseen, joka pidetään lokakuussa 18.-19. päivä. Siihen tulisikin sopivasti aika päivälleen kaksi kuukautta laskua, ja markkinat loisivat dropilla kovan paineen EU:n päättäjille hyväksyä Draghin malli ja ylipäätään euron pelastamiseen tähtäävät toimet.

Siihen astihan epävarmuutta de facto onkin poliittisessa avaruudessa paljon enemmän kuin kesärallin perusteella voisi olettaa. Euron tulevaisuudesta ei tiedetä vielä mitään varmaa, kyse on vasta suunnitelmista, jotka etenkin Saksa voi kaataa, mutta venettä voi keikuttaa vaikka Suomi niin halutessaan. Olisi erikoista, jos tämä epävarmuus ei alkaisi heiluttaa markkinoita reippaalla kädellä – ja kuten sanottu tuo epävarmuus on jo realisoitunut pörssien alkaneena droppina, joka ilman ihmeitä lähiviikkoina kiihtyy.

Related Posts