Välittäjät: Saxo Bank kokemuksia

Kuten jotkut ovat ehkä blogistani huomanneet käytän pääasiallisena välittäjänäni Saxo Bankia. Viimeisimmästä "arvostelusta" on kulunut jo pari vuotta joten päivitys lienee paikallaan. Koska olen edelleen pankin asiakas kokeukset eivät ole täysin huonoja.

 

Hyvää:

 • Valtava valikoima arvopapereita ja työkaluja. Lähes kaikki mitä voit haluta oman pienen hedge-rahaston pyörittämiseen:

  • Osakkeita lähes kaikista mailman merkittävistä pörsseita (mm Tokio, Hongkong, Australia, Johannesburg , Praha, Warsowa yms, tietenkin "tavallisten" lisäksi)
  • Futuureja pörssi-indekseihin, valtionlainohin, raaka-aineisiin
  • Valuttakauppa spot, futuurit, forwardit ja optiot.
  • Optiokauppaa pörssi-indekseille
  • CFD:t eri instrumenteille jos "tavanomaiset" positiot tuntuvat liian isoilta.
 • Ei säilytysmaksuja
 • Kohtuulliset välityspalkkiot
 • Kaikki tavanomaiset tyypit toimeksiannoille, mm stop loss ja trailing stop loss
 • Valikoima kaupankäyntiplatformeja:

  • Dedikoitu ohjelma PC:lle. Jos haluat käyttää kehittyneempiää grafiikkaa ja erilaisia teknisiä indikaattoreita ohjamaan kaupankäyntiäsi tarvistet SaxoTraderin.
  • Webbikäyttöliittymä. Tee kauppaa miltä koneelta tahansa jossa on selain. Rajoittuneet grafiikkatoiminot
  • Applikaatiot puhelimille: Ios ja Android. Rajoittunut toiminnalisuus, mutta voi katsella portolion kehitystä ja tehdä/perua tarvittaessa toimeksiantoja. Rajoituksena on mm. että optiokauppa ei voi käydä – ei edes sulkea aukiolevia positiota
  • Ipad applikaatio, joka on melko uusi. Tämä on hieno! Toimivuudeltaan pesee minusta Saxotraderin. Jälleen rajoite on ainoastan ettei optiokauppa voi tehdä (pahus). Ymmärrä'n hyvin että tarvitset ison ruudun hanskataksesi optiokauppaa, mutta miksei voi edes sulkea aukiolevan position.
 • Tietolähteet ja osakeanalyysi/screeneri kaikista kaupan olevista osakkeista. Kaikista osakkeista olen tähän mennessä löytänyt hyvin tulos/tasetiedot ja ennusteet. Osakkeita voi myös screenata monella eri parametrillä. Tämä ominasiuus on ilmainen yli 100k$ tilinhaltijoille, mutta pienemmille maksullinen.
 • Melko moitteeton IT-toiminta. Muutamia katkoksia palveluissa on ollut, todennäköisesti huoltoja varten. Nämä ovat olleet viikonloppuisin jolloin ei voi käydä kauppaa. Toimeksiannot sujahtavat nopeasti läpi ja ilmoitus vastaanotosta tulee yleensä heti.
 • Rahansiirto on toiminut. Pankilla on suomalainen pankkitili jonka kautta siirretyt varat näkyvät tilillä muutaman päivän kuluttua.

Vähemmän hyvää:

 • Saxo ei ilmoita suomalaiselle verottajalle mitään. Suomalaiset välittäjäthän ilmoittavat tapahtumat verottajalle, jolloin ne ilmaantuvat esitäytettyinä veroilmoitukseen. Jotkut voivat tietenkin pitää tätä etuna…. 
 • Ulkomaisten osinkojen hanskaus. Suomalaiset isot pankit hoitavat tämän automaattisesti pulestasi, ja maksat veroa sopimuksen mukaisesti, yleensä 15%. Saxo on ulkoistanut tämän kolmannelle osapuolelle. Eli maksat ensin veroa lähdemaan verotuksen mukaisesti ja jälkeenpäin anotaan takaisinmaksua ylimääräisistä veroista. Tämä kolmas osapuoli veloittaa palveluistaan 20% takaisinmaksetusta summasta. Voit tietnekin hoitaa asian myös itse. Tämä on mielestäni vakavin puute. Jos et ole tarpeeksi aktiivinen maksat ylimääräisiä veroja.
 • Apu poikkeustilanteissa. Olen muutaman kerran joutunut ottamaan yhteyttä pankkin jonkin kummallisuuden selvittämiseksi. Esimerlkiksi kerran eräs  futuuri oli selvästi kaduttanut SaxoTraderissä yhteyden "todellisuuteen". Homma kyllä selvisi, mutta vaati puhelinsoiton tanskaan jossa pompoteltiin usean henkilön kautta. Ongelma kyllä lopulta ratkesi. Mitään sähköistä "vikailmoitusta" tällaisesta ei ole. Online-chatti heittä asiakaan heti ulos kun selviää että on oikeista rahoista ja aktiivitilistä kysymys.

Vaikka muutamia puutteitakin vielä on painaa minulla valtava tarjollaoleva työkaluvailkoima selvästi enemmän ja jatkan melko tyytyväisenä asiakkaan.

Kokemuksia muista välittäjistä otetaan mielellään vastaan!

16 thoughts on “Välittäjät: Saxo Bank kokemuksia

 1. kaupankäyntikustannus?

  Paljonko osakekauppa maksaa Saxolla, ja miten hinnoittelu muuttuu esim. aktiivisuuden mukaan? Nordnetilla on suhteellisen matalat kustannukset, mutta ne riippuvat sekä aktiviteetista että markkinasta. Ulkomaalaiset markkinat ovat selvästi kalliimmat kuin Suomen pörssi, aika paljonkin suhteellisesti. Olen ajatellut siirtyä treiderinä pelkästään iIndeksiosakekauppaan, ja kustannuksella on siinä iso merkitys.

  1. Se vaihtelee pörssin mukaan

   Euroopassa tavanomaisin komissio on 0.1% tai min 12€. Nämä eivät vaihtele aktiviteetin mukaan.

   Jenkkilässä kaupat maksavat 0.02$ per osake min 15$

   Koko hinnasto löytyy täältä.

   Futuurikaupassa sensijaan aktiviteetti vaikuttaa. 1…250 kauppaa/kuukausi volyymillä komission on 6€. seuraavassa portaassa puolittu (tosin en ihan heti taida tälle tasolle yltää….)

   1. saxo hinnasto 2015

    Saxolla on tulossa 2015 alkaen säilytysmaksu 5€+vat / kk. Lisäksi inaktiivisuusmaksu  100 USD, jos kauppaa ei ole käyty 6kk:n sisällä.  Siirto IA Brokersiin enemmän kuin lähellä

 2. Kustannukset

  Saxobank on melko kallis. Katso vaikka futuurien hintoja Interactivebrokersilla: http://individuals.interactivebrokers.com/en/p.php?f=commission tai vaikka osakkeiden ostokustannuksia: http://individuals.interactivebrokers.com/en/p.php?f=commission

  IB:llä on monipuolisempi valikoima tuotteita jos kohta Saxobankillakin tuotteita on riittävästi, vaikka optioita eikä bondeja heillä ole kattavaa valikoimaa.

  IB:n sovellus on monipuolisempi, mutta huomattavasti sekavampi kuin Saxolla. IB:llä on myös julkinen API joten voit tehdä suoraa robottikauppaa jos uskallat.

   

  IB:llä siis osakekauppa esim Saksaan (XETRA) maksaa minimissään 4 euroa tai 0,1%. Maksimi on 29 euroa. Helsinkiä heillä ei ole,mutta Ruotsi löytyy ja yli 100 muuta pörssiä 19 eri maassa. Säilytys on ilmaista ja realikurssitkin moniin pörsseihin ovat ilmaisia jos tekee enemmän kauppaa.

  1. Kiitos

   IB vaikuttaa kovasti kilpailukyiseltä sitten.

    

  2. Vaikutta himpan halvemmalta…

   Tosin tuo 0.1% on saxollakin yleisin komissio. Tuo minimihinta on todellakin edullisempi, ja se on se tärkeä jos tekee muutaman tonnin kertakauppoja.

   Kaikki on tietenkin suhteellista. Kun Nordea veloittaa minimissään 29€ per kauppa useimmissa europörsseissä tuntuu 12€ edulliselta.smiley

   1. Futuurit

    Ne on IB:llä halpoja, ainoastaa 2 euroa/sopimus. Saxolla joudut maksamaan moninkertaisesti (noin kympin) jos et pääse sopimaan hintoja. Jos treidaa päivän sisällä tuo on tärkeää.

  3. Helppous

   Onko asiakkaaksi ryhtyminen kuinka vaivatonta?

   Olen kyllä aikeissa neuvotella Nordnetin kanssa, että saisin ostaa tietynkokoiset – suht isot piensijoittajan mitassa – kaupat edullisemmin kuin normitaksa, ja luulen että tuo 0,1% Dax-indeksiosakkeesta olisi kelpo pohja neuvottelulle, johon he sinänsä ovat valmiit. Ja jos tuo ei mene läpi niin sitten voi vaihtaa. Mutta oma vaivansa siinä on.

   1. Välittäjät

    Kaikkien välittäjien kanssa toimimaan alkaminen on helppoa kokemukseni mukaan. Tämä on luonnollista heidän liiketoimintansa on myydä välitystä ja he ovat tehneet tietenkin tuotteitensa ostamisen mahdollisimman helpoksi. Välittäminen ei vaadi mitään Marsmönkijänkehittäjän älynlahjoja. Siinä on kaksi tärkeää kriteeriä:

    1. Sevittäminen on nopeaa ja virheetäöntä. Tämä tapahtuu pitkälle jo automaattisesti tietokoneilla, ainakin yleisempien tuotteiden osalta

    2. Halpaa. Välittäminen jos mikä on voluumilaji. Tietokone hoitaa kauppoja samoilla kustannuksilla 100 kuin 1 000 000 kappaletta, mutta tuo suurempi luku on yksikkökustannuksiltaan halvempi. Jos joku suomalainen välittäjä väittää, että Amerikasta osakkeen ostaminen on kalliimpaa kuin suomesta niin itse ainakin katson kaveria hieman hämmästyneenä. Se on toisinpäin koska voluumit ovat amerikassa isommat.

   2. Volyymit

    Kyllä tästä syystä mielestäni suurten kertaostosten marginaalin pitäisi olla pienempi, kun vaiva on tekniikalle ihan sama ostaako 2000 vai 20 000 euron posan.

 3. Ulkomaiset osingot

  Oletko muuten varma, että suomalaiset isot pankit hoitavat nämä ulkomaalaiset osingot? Hehän joutuisivat itse rahoittamaan ne, koska osingot palautetaan vasta myöhään. Ja jokainen maa tarvitsee hieman eri lomakkeita sekä leimoja verottajalta.

  Itse en ole käyttänyt näitä isoja suomalaisia pankkeja osakekaupoissa pitkään aikaan ja ainakaan Nordnetpankki ei hoida näitä osinkoja millään lailla.

  1. Hyvä pointti

   Tiedän ainoastaan että Nordea tekee näin

  2. Osingot Nordnetin kautta

   Ei tiedä ymmärsinkö oikein, mutta olen kyllä saanut Nordnetin kautta ulkomaalaiset osingot ihan ongelmitta, ja niistä on pidätetty vero suomalaisten osinkojen tapaan.

   1. Ulkomaiset osingot

    Tämä on vaikea ongelma ja työläs. Osingot tulevat, mutta ei täysimääräisenä. Suomi on tehnyt verosopimuksen lähes kaikkien maiden kanssa. Homma pitäisi mennä niin, että veron joutuisi maksamaan vain kerran eli Suomeen. Mutta näin ei ole. Jos katsot vaikka Nordnetin tliotteelta he ovat pidettäneet lähdeveron ja sitten joudut vielä Suomeenkin maksamaan veron ja yhteissumma ei saisi ylittää sitä mitä osingoista maksetaan. Nyt joudut hakemaan liikaa/turhaan maksetun lähdeveron pois jotta et tulisi kahteen kertaan verotetuksi. Sampopankin varallisuusviestissä oli hyvä juttu:

    http://www.sampopankki.fi/PDF/Private%20Banking/Varallisuusviesti20102.pdf

     

   2. Hankalaksi menee

    En ole enää tätä nykyä kovin kiinnostunut osingoista, ja olen myynyt osinkolaput pois muutamaa kasvuosaketta lukuunottamatta, ne ovat norjalaisia ja ruotsalaisia. Maksan niiden osingoista siis liikaa veroa?

 4. Verotus

  Riittääkö verottajalle Saxon raportti luovutusvoitoista ja -tappioista, vai joutuuko toimittamaan tapahtumalistat ja omat FIFO-Excelit? Ilmeisesti suomalaiset osakkeet ovat hallintarekisterissä eikä arvo-osuusrilillä? Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

   

  T. Jussi

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija