Markkinakatsaus

Reippaampi korjausliike, jota olen indekseihin jo jonkin aikaa odotellut, vaikuttaa olevan nyt päällä – mm Dax kiskaisi 200 pisteen kuopan juuri ennen 7000 pistettä. Tasatonnien kohdalla nähdään yleensäkin korjausliikkeitä. Kyse on nyt siitä, jatkuuko mt-trendi alas. Itse ainakin odotan sitä, aiemmissa markkinakatsauksissa kuvatuista syistä, ja olen vähentänyt osakepainosta käteiseen jättäen vain muutamia osakkeita, joilla en tapaa spekuloida mm heikon likviditeetin ja suurten spredien takia.

Käytännössä kaikki puhuu nyt joitakin viikkoja kestävän korjausliikkeen puolesta. Päivätason indikaattorit ovat laitanaan kääntyneet alas, kuten sopii odottaakin jo yli kaksi kuukautta kestäneen rajun rallin jälkeen. Jos korjaus jatkuu, Daxissa luonteva taitetaso olisi 6500 pisteen nurkka, sinne se on aiemmin korjannut 7000 pisteestä nousumarkkinassa, sekä 2006 että 2010. Massapsykologisella historialla on tapana toistaa itseään.

Yksittäisten osakkeiden kohdalla tuollaista 10% korjausta ovat kokeneet jo monet volatiilit kotimaiset osakkeet, ja korjauksen jatkuessa ne tulevat varmasti lisää alas. Joillekin osakkeille ei ole temppu eikä mikään kiskaista jopa 15-20% korjaus ja jatkaa sen jälkeen vauhdilla ylös, sikäli kun nousumarkkina jatkuu, kuten sinänsä odotan.

Tietysti on varauduttava kaikkiin skenarioihin, sillä mm 70-luvulla pörssit nousivat ja laskivat hurjalla rytmillä, keskimääräisen kehityksen ollessa koko vuosikymmenen ajan plus miinus nolla. Taustalla oli öljykriisin aiheuttama epävakaus, ja jatkuvaan epävakauteen on nytkin perusteita. En silti ole pessimisti, ainakaan vielä.

Euron vahvistuminen sitten jatkui, ja se on kestänyt pian pari kuukautta. Suhteessa taalaan euro alkaa lähestyä tasoa, jonka sille asetin nousun alkaessa, ja tuo taso on noin 1,36. Sen jälkeen olisi lupa odottaa korjausta alas, sillä päävaluutat eivät tavallisesti vahvistu tai laske kuin pari kuukautta ja 10% kerrallaan. Käänne voisi tapahtua viikon parin sisään, vaikka euron voittokulku nyt näyttää murtamattomalta. Valuutoissa kuten osakkeissa käänteet ovat kuitenkin nopeita ja rajuja.

Ja jos kaavan mukaan mennään, osakkeiden korjausliikkeen voimistuminen ajoittuu euron ja taalan käänteeseen. Korjausliikkeethän kiihtyvät loppua kohti paniikin yltyessä, ja samassa rytäkässä taala normin mukaan vahvistuu, kun siitä haetaan turvasatamaa.

Bondien korot ovat edelleen erittäin alhaalla ottaen huomioon kovan osakerallin, joskin pitkä trendi on ollut niissäkin lievästi nouseva. Bondien ja osakkeiden välillä on selkeä divergenssi kuten Matias tarkkanäköisesti jo totesi, ja periaatteessa jomman kumman leirin on oltava väärässä – ellei sitten tosiaan pankeille jaettu yletön likviditeetti ole sotkenut rahamarkkinoiden käytöstä perusteellisesti. Osakesijoittajan on tietysti keskityttävä osakkeisiin ja unohdettava bondit, jos niiden indkikaatioarvo vaikuttaa kadonneen.

 

 

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin