Markkinakatsaus: Paratiisissa ongelmia odotettavissa

Joulun jälkeen Nasdaq Composite indeksi ei ole kertaakaan päättänyt viikkoaan edellisen viikon pohjan alapuolelle. Melkoinen juoksu takana. Päiväkuvaaja saa hälytyskellot kuitenkin soimaan. Hinnan ja MACD histogrammin välillä on nähtävissä selvä poikkeama. Kuvassa kohta A kuvastaa nousun voimaa tammikuussa. Histogrammin painuminen nollatason alapuolelle maaliskuun alussa B katkaisee härän selän ja nousun jatkuminen tapahtuu pienenevällä voimalla. Poikkeama on valmis, kun histogrammi kääntyi uudelleen alaspäin huhtikuun alussa.

Nousu on tapahtunut jatkuvasti pienenevän joukon vetämänä. Massat seuraavat tyypillisesti johtajaa niin politiikassa, muodissa kuin osakemarkkinoillakin. Nousun johtajat ovat nyt vähissä ja useimmat osakkeet ovat kulkeneet joko poikittain tai kääntyneet jo laskuun viimeisten viikkojen aikana. Tänään S&P 500 päätyi aivan nollamuutoksen nurkille, mutta kuitenkin 19 % indeksin osakkeista teki uuden 20 päivän pohjan. Laajemman Russell 3000 indeksin 20 päivän NL oli samaa tasoa. Uusia pohjia tekevän joukon kasvaminen tarkoittaa johtajuuden siirtymistä laskupuolueen puolelle. Tämä on usein ennakoinut indeksin käännettä.

Indeksit pysyvät ylhäällä osin Applen tukemina, mutta sisäinen rapautuminen on vauhdikasta. Applen kuvaajaan on hyvää vauhtia rakentumassa mahdollinen negatiivinen divergenssi, joka kielisi nykyisen nousun vahvasta ikääntymisestä. Mikäli Apple korjaa reippaammalla otteella alaspäin, on todennäköistä, että kokonaismarkkina seuraa liikettä melko tarkasti. Tämän omenan tuoreutta kannattaa silmäillä tarkkaavaisesti.

On hyvin todennäköistä, että nousuveturi Nasdaqin ruman divergenssin säestämänä näemme ikävän tuntuisen notkahduksen. Tämä ei tarkoita nousumarkkinan loppumista, vaan se on täysin normaalia liikettä näin pitkän nousun jälkeen. Alkava tuloskausi ja Euroopan jatkuvat talousvaikeudet voivat hyvin toimia katalyyttina korjausliikkeelle. Tarkka ajoitus on aina vaikeaa ja olenkin huomannut, ettei pohjien ja huippujen metsästys ole voitollista liiketoimintaa. Minun on parempi keskittyä helpompiin osa-alueisiin, vaikka suuri kuva onkin pidettävä aktiivisesti mielessä.

Ensimmmäinen tavoitteeni Nasdaq Composite -indeksille on 2900 pistettä, ja tämän alitus voi tuoda meidät jopa 2750 pisteen tasolle, joka olisi 50 % fibonacci-korjaustaso syksyllä alkaneelle rallille. Tällä hetkellä ajateltuna melko rajuja lukuja, mutta markkinoilla on tapana kulkea molempiin suuntiin pidemmälle kuin mitä minulla on tapana ollut uskoa.

Matias

www.matiassavolainen.com

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan