Markkinakatsaus: Taitaa Trumplandiakin lopulta korjata

Tarkastelin poikkeuksellisen perusteellisesti USA:n markkinatilannetta alta löytyvästä jutusta, mutta lyhyesti vielä kurkistus muuallekin. Jenkkipörsseissä vaikuttaisi lopulta siis hype hiipuvan. Huiput jäivät hyvin mahdollisesti taakse jo kuluneella viikolla. Se olisi kiintoisaa, koska tammikuun perinteinen nousuvimma jäisi väliin.

VIX ei ehtinyt tehdä tälle vuodelle kolmatta kunnon pomppua kuten odotin, mutta nyt se näyttäisi taas saaneen virtaa. Jos trendi jatkuu, tammikuusta saattaa tulla hyvin epäperinteinen pörssikuukausi, ja sitä varten osakkeita haalineet polttavat näppinsä kunnolla.

Euroopassa tilanne on täysin päinvastainen. Viikkoindikaattorit ovat jo pahasti ylimyytyjä, ja olen itse ostellutkin viime viikkoina täkäläisiä osakkeita puutelistaltani – Cramo, Olvi, ÅF AB, Orion, Siili Solutions. Ostokelpoisista osakkeista ei olisi pula, toisin kuin USA:sta niitä saa kaivaa täiharavalla.

On hyvin harvinaista, että Euroopan ja USA:n markkinat ovat näin epäsuhdassa teknisesti. Myös Nikkei vaikuttaa olevan korjauksen alkuvaiheessa, mutta yhtä ylikuumentuneelta se ei silti vaikuta kuin USA.

Onkin äärimmäisen kiintoisaa nyt seurata, kuinka markkinat etenkin Euroopassa käyttäytyvät, jos jenkkipörssit niiaavat. Perinteisesti ne sukeltavat samassa tahdissa suurin piirtein, mikä tekisi täkäläisistä osakkeista jo todella alihinnoiteltuja ainakin monin osin. Mutta pörssien synkronia on heikentynyt, joten mahdotonta ei kai ole, että raha virtaisi vaihteeksi Eurooppaan USA:n ylikuumista osakkeista. TA:n perusteella sitä sopisi odottaa, mutta kokemus ei hirveästi vaihtoehtoa puolla.

Kulta on jatkanut vahvaa nousua kuten odotin, se puhkaisi jo 1300 taalan rajan. Odotan liikkeen jatkuvan, etenkin kun kryptopellevaluutat ovat sukeltaneet. Jos jenkkipörssit lopulta niiaavat ja VIX kaasuttaa lopulta reippaammin, kulta perinteisesti kirmaa kohti koillista kuten indikaattoritkin lupaavat.

https://www.tradingview.com/chart/BH12F2OG/

Letkeää uutta vuotta kaikille!

Related Posts