Markkinakatsaus: Viimeinen sukellus jäi tulematta

Eipä tullut droppiin enää yhtä roiskausta, vaikka indikaattorien perusteella se oli ihan mahdollista. VIX tasaantui hetkessä innostumatta odottamaani vielä muutaman päivän loikkaan, ja sehän tarkoittaa kurssien kiskaisevan ylös. Luin kyllä tilanteen aika varhain ja möin bear-johdannaisen pois. Kuten sanoin tuleen ei pidä jäädä makaamaan, jos alkuperäinen arvio osoittautuu vääräksi. Se on treiderille elintärkeää.

Turhauttaa tämä aika lailla trendien saalistajaa, että osakemarkkinan liikkeet ovat näin olemattomia. Kun niin keskipitkät nousut kuin dropit jäävät vain muutamiin prosentteihin, on osakkeilla jokseenkin mahdotonta spekuloida. Hankalaa se on johdannaisillakin. Pohjien kyttääminen on voimakkaiden liikkeiden aikana hyvinkin hyödyllistä, mutta näin laiskassa markkinassa päivän parin virhe on jo ratkaiseva.

Eiköhän tässä ylöspäin kitkutella taas joitakin viikkoja. Vauhti tuskin useimmilla markkinoilla kesähalvauksesta kummemmaksi muuttuu. Odotan edelleen isompaa korjausta syksyllä. Muutaman kerran vuodessa VIX kiskaisee kunnolla. Pidän pienenä ihmeenä, jos niin ei käy tänäkin vuonna – joskaan en puhu mistään pörssiromahduksesta, vaan tyyliin kymmenen prosentin kuopasta.

Öljyn pudotus jarrutti voimakkaasti 44 taalan kohdalla pompaten siinä pari kertaa. Se on aika varma merkki liikkeen päätymisestä, ja niinhän hinta kiskaisikin ylös muutamassa tunnissa – kun Helsingin pörssi oli kiinni. Möin bear-johdannaisen pois kun kauppa aukesi. Hyvän voiton sulaminen harmitti, mutta tämä on pelin henki papereilla, joilla et voi käydä kauppaa kuin osan sen kohteena olevan instrumentin kauppa-ajasta. Raaka-aineet tekevät ajoittain hurjia svingejä hyvin lyhyessä ajassa, juuri kuten nyt. Turhauttaa katsoa kädet taskussa, mutta minkäpä teet.

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC:USOIL

Luultavasti öljy kipittää nyt sinne 50 taalan tuntumaan kuten alun perin oletin. Indikaattorit ovat kuitenkin sen verran epämääräiset, että en koske nyt öljyjohdannaisiin ennen kuin ne ovat selvälukuisemmat. Yksi osa aktiivisen treidauksen taidetta on kyky pysyä tarpeen tullen vaihtopenkillä. Oleellista on kytätä taitteita.

Tilanteita riittää kyllä, kun tarjolla on riittävästi instrumentteja. Lupasin ottaa seurantaan kullan ja hopean. Ne ovat tehneet mielestäni keskipitkän pohjan eli lähtivät ylös pitkän pudotuksen päätteeksi. Pidän kullan nousua ilmeisempänä, vaikka samaan suuntaan ne tuppaavat liikkumaan aika synkronisesti hopean kanssa.

http://www.nasdaq.com/markets/gold.aspx?timeframe=6m

Ostin kullan bull-johdannaisen hintaan 7,48. Tarkoitukseni on pitää se joitakin viikkoja, koska kullan hinta ei yleensä tee isoja roiskauksia trendin keskellä – eikä siis myöskään oman pörssin ollessa kiinni. Sikäli se on miellyttävä treidattava, vaatii periaattessa vain trendin päihin osumista. Seuraan tuttuun tapaan kehitystä.

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=137709&marketid=24

5 thoughts on “Markkinakatsaus: Viimeinen sukellus jäi tulematta

 1. Iso sukellus

  Hei!

  Kiitoksia ensinnäkin mielenkiintoisesta ja monesti mieltäkin hieman rauhoittavasta blogista! Olen seurannut blogia ja ennustuksianne jo pidemmän aikaa. Perusteluista pystyy toteamaan sekä näkemään, että nämä on kirjottanut sellainen henkilö, kenellä on enemmän näkemystä ja kokemusta kuin itselläni. Olen kovastikin samaa mieltä näistä trendeiksi kutsutuista liikkeistä, että ne elävät hyvin pitkälle omaa elämäänsä ja valtamedia liittää sekä selittää niitä sitten milloin milläkin uutisella ja tapahtumalla. Seuratessa ennusteiden toteumista, väliin jopa harmittaa, kun nämä trendit eivät sovi yhteen oman sijoitustyylin kanssa. Sen verran olen tässä vaiheessa jo oppinut, että omasta sijoitustyylistään kannattaa pitää kiinni. Saa pidettyä paremmin mielen rauhan ja voi suodattaa turhat uutiset ja hötkyilyn.

   

  Olisi mukava kuulla ja lukea arviota ja perusteluita seuraavasta suuresta sukelluksesta tai sen tulemattomuudesta. Itsellä vain viikko viikolta voimistuu sellainen ajatus, että se lähenee koko ajan. Kurssien kehitys, kun on vain tiettyyn pisteeseen asti kiinni faktoista, suurin osa tulee luottamuksesta ja loput fiktiosta. Joka kerta sen tulo tähän asti on suuren yleisön yllättänyt. On ollut mielenkiintoista tutustua meinneisiin sukelluksiin, kuinka ne voi alkaa niin äkkiarvaamatta. Pienen nytkäyksen jälkeen aletaan miettiä asioita uudelleen, katsoa uudenlaisesta kulmasta ja sen jälkeen paniikkinapit ovatkin jo pohjassa. Täytyy nyt kuitenkin ehkä vielä hetki yrittää taistella itseään vastaan ennen kuin myy. Omaa ahneutta vastaan on vaikea taistella, vaikka kuitenkin tietää alennusmyynnin alkavan ja olevan iloista aikaa.

  1. pitääkö myydä

   Jos droppi tulee – pitääkö myydä esim. 50 % voitolla. Maksan voitosta kolmanneksen veroa. Droppaako tuon noin 130 pinnan alapuolelle. Eipä tule paljon villoja, mikäli ei putoa alemmaksi. Putoaako jopa 100 pinnan ostohinnan alle. Ja osaanko kuitenkaan myydä huipulla ja ostaa taas pohjalta, joten menetystä on kuitenkin sekä ylhäällä että alhaalla. Joten itse voisin nyt olla ostamatta, mutta salkun voisin pitää; salkun jossa on paljon osinkoaristokraatteja.

   1. Vero on oma ongelmansa

    Verotuksen rooliakin on mietittävä, tosin myyntivoitosta menee lopulta aina vero. Hankintaolettamaa voi tosin käyttää mutta se vaatii todella reippaan nousun.

    Spekulaation etuja ja haittoja on jokaisen itse pohdittava. Se ei ole kaikissa markkinaoloissa helppoa jos muutenkaan, mutta tietysti jos isot pudotukset välttää niin varmasti hyöytyy. On minullakin toki pitkät salkut, joista myyn ja ostan aika vähän. Toisaalta en niihin osta koskaan mitään ilman teknisen analyysini arviota. Kyllä se yleensä kannattaa. Ei fundasijoittajakaan – jota toki olen itsekin – osta liian kallista.

 2. Kiitos, pysy kanavalla

  Kiitos kommentista!

  Trendien liikkeitä tosiaan selitellään milloin milläkin ajankohtaisella uutisella, joiden rooli suhteessa markkinoiden liikkeisiin on usein ohut tai olematon, ei toki aina. Treiderille ne ovat enimmäkseen nollatietoa.

  Olen kirjoittanut markkinakatsauksia viikottain ja jatkan niin ilman ihmettä ainakin tämän vuoden, minulla on siihen omat syyni. Droppeja tulee käytännössä joka vuosi, ongelma on paitsi niiden pohjien ajoittaminen myös oikeaa aikaan myyminen. Molemmissa on onnistuttava riittävästi.

  Teknisen analyysi ja kokemus antavat paljon sellaista tietoa, jota ei funda-analyytikoilla ole. Aina arvoissa tulee virheitä, mutta myös hyviä osumia. Lue juttujani säännöllisesti niin pysyt kartalla ainakin minun näkemyksistäni, seuraan tilanteita liki reaaliajassa.

  Heikki 

 3. Seuraava katsaus hiukan tavallista myöhemmin

  Lähden pienelle lomalle, joten seuraava markkinakatsaus menee jonnekin ensi viikkoon, luultavasti viikonloppuun, ellei ihmeitä tapahdu markkinoilla – en ainakaan odota. Ja toivo… Positioni jäävät sellaisiksi kuin ovat, koska en odota tosiaan mullistuksia. 

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On