Markkinan ylireaktio – ostotilaisuuksia?

Markkinoilla on ollut voimakasta turbulenssia viime päivinä johtuen Japanin tapahtumista. Mitkä reaktiot ovat ylireaktioita eli toisin sanoen tilaisuuksia vastarannankiiskelle? Typpillistä vaikeastiarvioitavien tapahtumien jälkeen on että markkinat kyllä lähtevät oikeaan suuntaan, – eli arvaavat vaikutuksen suunnan oikein – mutta ryhmä-ajattelun takia lyö yli. Yritän alla miettiä muutamaa reaktiota:

Japanin kurssilaskut: Nikkei 225 nousi tänään 5%. Jopa "herra markkina" siis myöntää että tuli ylilyönti. Indeksi on silti n. 15% alempana kuin ennen maanjäristystä. Erään arvion mukaan Japanin teollisesta kapasiteetista häviää 1-2% jos pahiten tuhoutuneet prefektuurit ovat poissa pelistä teollisuustuotannon osalta kolme kuukautta – ei kovin iso lovi. Riskiä toki on: Jos ydinturma onkin pahempi kuin nyt näyttää voi seurauksetkin olla suurempia. Homo Economicus sanoo: Osta ihmeessä jos kestät riskiä.

Teknologiayhtiöiden kurssilaskut: Komponenttipulaa pelätään koska japanissa valmistetaan paljon puolijohteita joista on ollut pulaa muutenkin. Ellei suurempi yllätyksiä tule uskon että japanilaiset saavat homman kuntoon melko pian. Tuotantolaitoksiahan ei juurikaan ole tuhoutunut, vaan tuotantoa haittaa pikemminkin sähkökatkokset ja kommunikaatiohäiriöt. Kilpailijoitakin on vaikka flasheistä esim. valmistetaan japanissa n. 40%: Homo Economicus sanoo: parin kolmen prosenttin lasku voi olla perusteltu – ei juuri enempää.

Ydinvoimayhtiöiden kurssilaskut: Vaihtelee. Japanin TEPCO on todennäköisesti mennyttä. Vaikeuksissa ovat myös yhtiöt joiden voimalainvestoinnit tai käytönjatkot ovat juuri nyt poliittisen päätöksen kohteena. En löisi vetoa ydinvoiman menestyksestä Saksassa. Ranskaas tilanne on jo toinen, jo suuri ydinvoiman osuus estää muutoksia, eli esim. EDF:llä ei ole hätäpäivää.Uraanintuottajat on nyt myös lyöty alas. Kanadalaisen Cameco:n kurssi tipahti yli 15%. Suurimmat ydinvoimahankkeet ovat tällä hetkellä Kiinassa – ja siellähän jo määritelmän mukaan ei koskaan voi tapahtua onnettomuuksia. Kovin suurta lovea en siis odota uraanin kulutukseen ainakaan lyhyellä tähtäimellä ja  pidemmälläkin vain pientä laskua. Homo Economicus sanoo: Osta valikoiden.

Uusiutuvan energian ryntäys: Epäilen vahvasti kantavuutta. Mm. norjalaisen aurinkoenergiayhtiö REC:n kurssi pomppasi ylöspäin. Lyhyellä tähtäimellä mikään ei ole muuttunut: Uusituvista ei oikein ole öljyn, kaasun, kivihiilen ja ydinvoiman korvaajaksi. Energia pitäisi saada varastoitua. INvestointi- ja tukirahat ovat edelleen tiukoilla kun teollisuusvaltiot kieriskelevät velkaongelmissaan. Homo Economicus sanoo: Show me the money! Mielikuvien perusteella ei kannata investoida.

Mikä eteen? Uskon että lyhyellä tähtäimellä hyötyvät: Öljy-yhtiöt, LNG-etenkin koska sillä paikattaneen Japanin energiapulaa, tankkeriyhtiöt, hiili-yhtiöt (Xstrata?). Lisäksi Japanin jälleenrakentamisesta hyötyvät yhtiöt, mutta näiden japsiyhtiöiden kurssit hilattiin jo taivaisiin.

3 thoughts on “Markkinan ylireaktio – ostotilaisuuksia?

  1. Markkinan ylireaktio

    Olenpa kovastikin samaa mieltä.

    Perinteiset energia-alat nyt ainakin vahvistavat asemiaan lyhyellä tähtäimellä, kun Gadaffikaan ei näytä antavan periksi. Veikkaan, että öljy-yhtiöiden asema vahvistuu samoin öljymaat Venäjä ja Norja. Suomalaisten sijoittajien kiinnittää silmänsä näihin kahteen nyt lyhyellä tähtäimellä. Saudit toki pärjäävät, ja Bahrain lisää tuskaa eli nostaa öljyä ilmeisesti sekin osaltaan?

    Olennaista on peesailla jenkkipoikien näkemystä gobaalista taloudesta, mutta kuitenkin tehdä omia valintoja eurooppalaisin silmin.

  2. Mielestäni Japanin

    Mielestäni Japanin osakemarkkinan (esim. Nikkei) reaktio on oikeaa kokoluokkaa. Jos ydinvoimalatilannetta ei saada kontrolliin, tod.näk. kurssit laskee edelleen. Joka tapauksessa pitemmän aikavälin sijoittajalle Japani voi olla houkutteleva siksi, että markkinan arvostustasot ovat alhaalla ja siksi, että delfaatio saattaa kääntyä inflaatioksi tulevina vuosina (elvytystoimet, massiivinen valtion velka)

Comments are closed.

Related Posts