Menneisyys ja ETF

Menneisyyden tutkiminen on mitä mielenkiintoisinta. Se on kuin lukisi pornolehteä ja katselisi mitä muut ovat ennen tehneet, joten ei muuta kuin tutkimaan.

Yhdysvalloissa tutkitaan hirveästi presidentinvaaleja. Ensi vuonna on pressan vaalit ja tämä edeltävä vuosi on historiassa ollut pörssille se paras vuosi. Mutta niin tai näin, mitä jos historia ei toista itseään ja pörssi unohtaa viisaudet joita siitä veistellään aivan kuten Kekkonen unohti aikoinaan puheittensa sanat? Silloin viisastelijoille ei jää kuin sanomisesta tullut mielihyvä, joten ei muuta tarinoimaan.

Helmikuu ei ole ollut historiassa kauhean hyvä, mutta Yhdysvaltojen pörssissä maaliskuu on viimeisen 21 vuoden aikana noussut 14 kertaa ja laskenut vain 7 kertaa.  Se huhu, että aamulla työskentelevät ne tyhmimmät ihmiset on luultavasti totta, minäkin työskentelen aamuisin ja illalla nukun. Jenkeissä DJI indeksi on vuosina 1987-2014 noussut ensimmäisen puolen tunnin aikana vain 44,1% tapauksissa (huonoin 0:30 tuntia) ja paras on juuri ennen sulkemista jolloin nousua on 53,1%.  Tämä syö itseluottamusta ja luo varmuutta kuulumisestani siihen tyhmimpään joukkoon. Ennen vuotta 1987 asiat olivat toisin, mutta niin se maailma muuttuu ja kaikki oli nuoruudessani toisin. Päiviä kun katsotaan asiaa, niin se ei olekaan enää niin selkeä, vaikka luulisi että krapulaiset laittaisivat myyntimääräyksiä suoraan laitaan heti maanantai aamuna.  Toisaalta jos on ilkeä ja käyttää normaaleja tilastollisia menetelmiä, niin yksi varteenotettava vaihtoehto noille anomalioille on sattuma ja siten ne eivät ole anomalioita lainkaan.  Mutta ei kannata pilata ihmisten iloa jotka ovat keksineet Excelin tilasto-ominaisuudet ilman ymmärrystä tilastoista.

ETF rahastoja on yli 1400 kappaletta ja rahaa niissä on 2000 miljardia. Keskikoko on aika iso eli yli miljardi taalaa, ei noita kuluja muuten halvaksi saakaan. Yksi suurimpia ETF-rahastoja on Vanguad FTSE Emerging Markets (VWO) minkä koko on massiiviset 62 miljardia dollaria. Tämä on muuten hyvä ja edullinen tapa ottaa näkemystä kehittyviin markkinoihin, koska sen hallinnointipalkkio on 0,15% ja osakkeita siinä on 990 kappaletta. P/E-luku on 14,9 ja P/B on 1,9. Jää tuosta 0,15% hallinnointipalkkiosta vuosittain rahastoyhtiölle vielä 93 miljoonaa. Ei sitä halvemmalla viitsi tietokoneohjelmaa pyörittää, koska kallis elämä tulee kalliiksi. Tässä on rahaston 10 suurinta omistusta ja niiden painot.

1

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd.

3.2%

2

Tencent Holdings Ltd.

2.3%

3

China Mobile Ltd.

2.0%

4

China Construction Bank Corp.

1.7%

5

Naspers Ltd.

1.5%

6

Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

1.5%

7

Bank of China Ltd.

1.2%

8

Hon Hai Precision Industry Co. Ltd.

1.0%

9

Itau Unibanco Holding SA

1.0%

10

Infosys Ltd.

1.0%

Ten largest holdings = 16.4% of total net assets

ETFfät ovat kulkeneet pitkän matkan siitä kun ensimmäinen perustettiin vuonna 1993. itse olen harrastanut ETFfiä vuodesta 2007 jolloin ostin ensimmäisen rahaston. Tuolloin valitsin IShares Russell 2000 Value ETFfän (IWN) jota omistan vieläkin. Nyt tuo omistukseni euroissa on noin 110% voitolla. 

Osto tapahtui mitä surkeampaan aikaan, koska kohta oston jälkeen pörssi romahti. Muutamassa vuodessa se kohosi ja euroissa vielä enemmän kuin taaloissa. Hyvin samaa tahtia tuo on mennyt S&P 500 indeksin kanssa, lähinnä osingoista on tullut eroa. Mutta mitäpä tuosta, siinäpä jatkakoon nousuaan. Mutta, jos olisin ostanut tuolloin samoihin aikoihin tuota edellä mainittua kehittyvien markkinoiden jättiläistä menestys ei olisi ollut yhtä hyvää, mutta paljon jännempää. Heilunta ei aina tarkoita samaa kuin tuotto.

Piirsin tuohon kuvaan vuosilta 2003-2013 Warren Buffetin ja S&P 500 indeksin kehityksen. Luvut sain suoraan Berkshire Hathawayn sivulta ja voi sanoa, että mikäli sijoittaa S&P 500 indeksiin sijoittaa kuin Warren Buffett, eli loistavan hyvin. 

 

One thought on “Menneisyys ja ETF

  1. Jännä kokemus

    Mulla on kovalevyllä kirjoituksen alku, jolla on melkein sama otsikko – tosin sisältö on toinen smiley

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan