9 thoughts on “Merkit asuntomarkkinoiden käänteestä vahvistuvat

 1.  -mutta Suomea uhkaa nuorison

   -mutta Suomea uhkaa nuorison maastamuutto, joka tulee laskemaan asuntojen kysyntää.

   

  En ihmettelisi, ottaen huomioon kuinka surkuhupaisa jälkiderkkula tämä maa on "hyvinvointivaltioineen", holhouksineen, ostovoiman puutteineen, kyttäyksineen ja ahdasmielisyyksineen. Mutta onko tilanne nyt jotenkin olennaisesti muuttunut vielä entisestään? Suomi on ollut jo pitkään jonkinsorttinen aivovuotomaa, mutta onko tuo vuoto siis edelleen pahentunut?

  1. Pahentunut tilanne

   "Mutta onko tilanne nyt jotenkin olennaisesti muuttunut vielä entisestään? Suomi on ollut jo pitkään jonkinsorttinen aivovuotomaa, mutta onko tuo vuoto siis edelleen pahentunut?"

   Väitän, että on. Suomessa on harjoitettu varallisuusarvoja tukevaa politiikka jo jonkin aikaa ja edelleenkin toteutetaan, joka johtuu jokseenkin siitä, että suuri osa äänestäjiä on vanhempia ikäluokkia. Tämä politiikka on johtanut tulojen siirtoon nykyiseltä nuorisolta venhemmille ikäluokille. Esimerkiksi 60v-mummo myy ullakkohuoneiston Helsingistä, jolla kuluttaa. Tilalle muuttaa nuori perhe, joka maksaa tulevaisuudessa kämpän. Vaikutus talouteen on lyhyellä aikavälillä positiivinen, kun mummo kuluttaa jne., mutta sillä ei rakenneta tehtaita Suomeen, joka toisi pitkän aikavälin hyvinvointia ja työpäikkoja, joilla juuri tuo laina myöhemmin maksettaisiin.

   Samaan aikaan puiston penkin spuge vetää viinaa Kelan laskuun.Miksi suomalainen nuori, joka on edeltäjiään huomattavasti kielitaitoisempi ja koulutetumpi jäisi tänne?

   Suomen varallisuusarvojen laukeaminen on käänne kohta, kuten se on ollut esim. Islannissa. Kysymys on siitä, että kuinka kauan?

   1. Vaikea ennustettava

    Asun itse Suomen ulkopuolella kolmatta vuotta, mutta muuton motiivit ei ole liittyneet varallisuusarvoihin tms. Suomessa tai nykyisessä asuinmaassa. En oikeastaan usko että varallisuusarvot kovin monen kohdalla ohjaavat asuinmaan valintaa. Enemmän on kiinni siitä onko Suomessa muuten hyvä elää. Tietysti töitä pitäisi olla ja toimeen tulla muutenkin. Tämä on ehkä vähän sama asia kuin ammatinvalinnassa, palkan odotusarvolla on merkitystä, mutta ei kauhean paljon sitten kuitenkaan.

   2. Maastamuutosta

    Periaatteessa koko kirjoituksen tarkoitus ei ollut käsitellä juuri maastamuuttoa, mutta jotenkin se tähän kääntyi. En ole mikään maastamuuton asiantuntija, mutta uskallan väittää tämä on mahdollista. En edes kirjoittanut tuota sen perusteella, mitä itse aion tehdä vaan ennemminkin huomioin se, että moni tuntemani henkilö on muuttanut ulkomaille. Kulttuurishokkeja aina on, mutta en usko, että vanhat perhesiteet ovat kynnyskysymys, kun lentämälläkin pääsee ja vielä tulotasoon nähden edullisesti.

    En myöskään tarkoita, että juuri varallisuusarvojen takia, joku muuttaa vaan sen vuoksi, että kun varallisuusarvot romahtavat tai eivät kasva talouskasvu hyytyy. Työn perässä on ennenkin muutettu ja tullaan muuttamaan.

    Kolikon toinen puoli on vielä se, että Suomessa on tällä hetkellä työnperässä tulleita siirtolaisia, jotka myöskin asuvat jossain esim. kohtalaisen suuri väestö virolaisia rakentamassa suomalaisille taloja, tekemässä remontteja jne. Esim. oman kotitaloni pihalla olen huomannnut muutaman viroon rekisteröidyn auton pyörivän ja talossa virolaisia asuvan. Kun talous tilanne heikkenee, luulen monen siirtotyöläisen muuttavan takaisin. Ymmärtääkseni tämä oli Irlannissa ja Issossa-Britanniassa tilanne mm. puolalaisten maahanmuuttajien suhteen, kun niiden asuntomarkkinat heikkenivät. Jällelle jäi paljon tyhjiä asuntoja.

    Yksi blogin pääteemoista on kriittinen suhtautuminen kansankapitalismiin ja muuhun finanssoitumiseen, jonka väitän olevan pitkällä aikavälillä väärä tie. Täällä puhutaan talouden fiktiokasvusta ja ajan aikalailla samaa asiaa takaa. Jos talouden fiktiokasvu pettää, tulee mahdollisuuksia olemaan muualla.

  2. Nuorison maastamuutto

   En mitenkään jaksa uskoa nuorison laajamittaiseen maastamuuttoon. Maastomuuttoa on tapahtunut ennenkin, tapahtuu nyt ja tapahtuu tulevaisuudessakin. Miksi tämä kääntyisi rajusti nousuun? Perhe, ystävät ja kotiseutu ankkuroivat yhtä tehokkaasti kuin ennenkin. Verotus kiristyy kaikissa muissakin länsimaissa, ei vain suomessa. Mikä on se onnela, johon nuoriso muuttaa? Länsi-euroopasta tai USA:sta tällaista ei mielestäni löydy ja kulttuurierot kauko-itään ovat liian suuret, jotta sinne laajamittaista muuttoa tapahtuisi. 

    

   Suomen taloudenpitoa kritisoidaan kovasti ja siihen on aihettakin (säästöt nyt, ei vasta vaalien jälkeen!) mutta yhtä typerältä ellei jopa vielä typerämmältä taloudenpito tuntuu muuallakin. 

   1. Se varmaan menee jotenkin näin…

    Blogin kirjoittaja ajattelee "minä aion tehdä näin ja minä olen fiksu => kaikki fiksut tekevät näin".

 2. Inhattaa.

  Inhattaa tuollaiset ihme lausunnot. Ensin paria kuukautta ennen todetaan ettei kuplaa ja sitten panikoidaan hintapiikkiä. Nyt käänne onkin tapahtumassa. Tulee mieleen vanha juttu jossa matti-poika huutaa apua. Huutaa niin monta kertaa ettei sitten enää apua tarvitessa usko vanha-erkkikään.

  Vuokraturvallakin voi olla oma kämppä hakusessa. Ehkä laskivat realisoinnin ajoituksen väärin. Hinnat pahus nousivat vielä ja voittoa jäi saamatta. Tulis nyt se lama, että pääsis ostaan myydyt ja vähän lisääkin halvemmalla. "Hypoteekkiyhdistyksen kanssa samaa virttä veisaa Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola, yksi Suomen ahkerimpia asuntomarkkinakeskustelijoita. "

  Johan se todettiin Piksussakin, kun tuli 3000€ aspilaisille ja remonttiavustus taloyhtiöille, että pieleen meni. Aika viiveellä siitä muut alkoivat kirjoittamaan. Oli varmaan helpoimmasta päästä talousveikkauksia. Valitettavasti ne kaikki pelot varsinkin remppatuen osalta on toteutuneet. Arvotaan sekundaa saaneet taloyhtiöt muutaman vuoden päästä. Kiitos aliurakoinnin-aliurakoinnin-aliurakointi ja halvin voittaa.

  Nyt rakentaminen on lähtenyt kuin karvanoppa-toyta valoista. Kovalla äänellä hitaasti kiihtyen. Äkkiseltään katsottuna uudistuotantoa ei ole sentään revitty käsistä. Toisin kuin olisi voinut luulla asiantuntijoiden kommenteista. Kun tarjolla on niin vähän… vai olisko sittenkin niin ettei sopivan hintaista.

  Olen maastamuuttokriittinen. Niitä koulutettuja ja halukkaita on kuitenkin suht vähän. Riippuu tietty kaveripiiristä. En ihmettele, jos toisen kaikki frendit on ulkomailla hommissa ja toisen frendeistä ei ainutkaan.

  Sitä minä en koskaan lakkaa ihmettelemästä, että miten niitä päättäjiä joilla on omia lapsia ei tunnu haittaavan velkaantuminen. Toisaalta hämmennykseni laimenee, kun tajuan, että heidän nappuloiden tulevaisuus on ilmeisesti turvattu.

  jousimies

  1. Inhattaa osa 2

   Mökiltä huutelen kesken verenluovutusta (menee hyvään tarkoitukseen köyhille yksinhuoltajahyttysille), että Inha ja (aiemmin) Tyrväinen olivat asuntoasioissa melkoisia lausumaatteja (lausuntoautomaatteja).

    

   T. Juha 

 3. Viimeisin käänne…

  http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2010/06/08/yle-sailas-poistaisi-asuntolainojen-korkovahennyksen/20108183/12

  http://www.taloussanomat.fi/raha/2010/06/07/imf-asuntolainojen-korkovahennys-lopetettava/20108100/139

  Jos tämä toteutuu niin se oli sitten siinä. Onnittelemme kaikkia suuren lainan ottaneita nuoria ja niitä jotka ovat sitoutuneet ostamaan asunnon 2010-2011. Tuskin maltan nähdä toteutustapaa. En tiedä. Josko ne tekis hätäisesti ja 2011 kaikki veks josta seurais varmaan tilanne, että Inha ja Tyrväinen kelpais takavuosien kismet-mainokseen. Toisaalta kaikki veks 2015 jättäis aikaa moottorijarrutukseen.

  jousimies

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne