Ruotsalaiset ehtivät ensin

Ruotsissa vihittiin 17.5. käyttöön SunPine AB:n mäntyöljystä dieselpolttoainetta tekevä tehdas. Tavoitteena on tuottaa 100'000 kuutiometriä raakadieseliä vuodessa. Tuotannon sanotaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä 250 000 tonnia vuodessa.

Investointivaiheessa 2008 tehtaan kustannusarvioksi kerrottiin 250 miljoonaa kruunua.

Tehdas sijaitsee Piteån lähellä ja se omistavat Preem Petroleumsin, Sveaskogin, Södran ja Kiramin. Tehtaan tuottama raakadiesel lähetetään vielä Preemin jalostamolle Göteborgiin puhdistettavaksi.

 

Vastaavat metsäteollisuuden raaka-ainesta moottoripolttoainetta valmistavien tehtaiden suunnitelman Suomessa ovat vielä tutkimusasteella. Mäntyöljyä Suomessa valmistava Forchemi tarjoaa mäntyöljyä konkreettisena vaihtoehtona EU:n ja Suomen biopolttoainesuunnitelmille.

Mistään ei hetimiten löydy elinkaarianalyysiä tuotteen todellisista ympäristövaikutuksista.

 

Joka tapauksessa ruotsalaisessa hankkeessa on paljon enemmän järkeä kuin Suomen Bioetanolin Punkaharjuun suunnitteilla olevassa bioetanolitehtaassa. Tämän laitoksen kapasiteetti olisi 75 000 kuutiota 99,8 prosenttista etanolia vuodessa. Hankkeelle yritetään saada KTM:n energiatukea 52 miljoonaa.

Monista tutkimuksista tiedetään, että polttoaine-etanoli tuottaminen USA:ssa ja Suomessa on todennäköisesti enemmän energiaa kuluttavat kuin mitä lopputuotteeseen sisältyy energiaa. Lisäksi taloudellisesti tuotanto on mahdollista vain käyttämällä sekä maatalous- että energiatukia.

Related Posts

Sijoittaminen

Ilmaa ja maakaasua

Perjantaina julkistettiin useitten USA:n pankkien tuloksia, tulokset ja reaktiot taisivat olla yleensäkin sellaisia, että hyvä tulos ja kuitenkin pettymys.

Ilmiön huippuna voinee pitää JPMorgan Chasea, jonka

Sijoittaminen

Tavoitehinta: Kemira

Kirjoituksessa määritellään tavoitehinta Kemiralle. Edellisellä viikolla tavoitehinta asetettiin Lassila-Tikanojalle , jolloin myös määriteltiin termit Arvonmääritys ja Tavoitehinta. Tässä ne vielä uudelleen.

TERMIT

Arvonmäärityksen taustalla on yrityksen tulevien

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com