Metsähehtaarin hinta pärjännyt hyvin elinkustannusindeksille

Me suomalaiset sijoitamme säästömme tyypillisesti asuntoihin, metsään, pankkikorkoihin tai pörssiosakkeisiin. Mutta mikä tuottaa parhaiten?

Oheisessa kuvassa on vertailtu näiden instrumenttien tuottoa viimeisen runsaan kymmenen vuoden ajalta. Tulos on yllättävä. Metsähehtaarin arvo on pärjännyt erittäin hyvin vertailussa. Arvonnousu on ollut tasaista ja varmaa.

Pääoman arvo erilaisissa sijoitusinstrumenteissa (Lähteet: metla , tilastokeskus , suomenpankki)

Pörssiosakkeisiin sjoittaneet ovat pärjänneet huonommin. Lasku selittyy pörssiarvoltaan suurimpien, lähinnä ulkomaalaisomistuksessa olevien, yritysten surkealla menestyksellä. Tappiot ovat siis ainakin osittain menneet ulkomaille. Eikä jokainen kymmenvuotiskausi ei ole samanlainen. Vaikka pörssiosakkeet olivatkin keskimäärin huono sijoitus edellisellä kymmenluvulla, alkoi tämä vuosikymmen paremmin; prosentuaalinen arvonnousu oli vuonna 2010 parempaa kuin missään muussa omaisuuslajissa.

7 thoughts on “Metsähehtaarin hinta pärjännyt hyvin elinkustannusindeksille

  1. kovarianssi

    Miten metsään kannattaisi sitten sijoittaa, jos ei halua alkaa opettelemaan "metsänhoitajaksi"? Onko rahasto/etf:mäistä tapaa sijoittaa kotimaiseen metsään ja miten likvidejä nämä ovat? Miten metsää kannattaisi painottaa hajautetussa salkussa? Mikä on metsän arvon kehityksen kovarianssi muihin omaisuuslajeihin tai siis voisiko metsällä tasapainottaa erityisesti jonkin tietyn tyyppistä toista sijoitusta, näiden heilahtelua?

    1. Metsäsijoitus

      Yhteismetsäosuudet voisivat ehkä olla helppo tapa sijoittaa metsään. Ei ole kylläkään kovin paljon tarjolla ja monella yhteismetsällä taitaa olla etuosto-oikeus.

    2. Amerikassa kaikki on paremmin

      ainakin metsäsijoittajalle. Sieltä löytyy kaksi ETF-rahastoa, joiden perusta on sijoitukset metsämaahan.
      iShares S&P Global Timber & Forestry Index ETF (WOOD)
      Guggenheim Timber ETF (CUT)
      Kolmas vaihtoehto on pörssiyhtiö
      Plum Creek Timber (PCL)
       

  2. Kuvaan tarkennusta

    Saisiko kuvan uusiksi? Käyrät eivät lähde samasta pisteestä, joten eroja on vaihea havaita. Asuntojen hinnat on mukana vain vuodesta 2005.

     

    Entä Mikä on pystyakselin yksikkö nyt? Parasta olisi indeksoida kaikki lajit ja näyttää suhteelliset arvonmuutokset. Esim 1999 = 100 kaikille lajeille.

     

    Epäilen että asuntojen hinta näyttäytyisi hyvin erilaisena käyränä huolellisesti tehdyssä vertailussa.

    1. Asuntojen hintaäyrä on tehty

      Asuntojen hintaäyrä on tehty tilastokeskuksen aineiston perusteella ja sieltä löytyivät asuntojen hinnat kätsysti vuodesta 2005 alkaen. En ruvennut etsiskelemään enempää.

      Arvot on selitetty kuvan teksteissä. Asuntojen hinnat on neliöhintoja, metsämaan hinnat hehtaarihintoja, elinkustannusindeksi on suoraan suomen pankista ja pörssiarvo on koko pörssin yhteenlaskettu arvo satoina miljoonina euroina. Siis kaikki on normeeraamatta – mutta istuvat aika kivasti kuitenkin samaan skaalaan. 

      Kai

      1. Oli niin kiinnostava aihe että tein uudelleen

         

        Tämä 12 vuottakin on aika lyhyt aika. 2000-luvun alussa metsän hinnalla on ollut vaikeuksia pysyä inflaation tahdissa. Vuosikymmenen loppu on ollut tuotossa kohtuullisempi.

Comments are closed.

Related Posts