Metsätilojen ylikuumentuneet hehtaarihinnat ovat purkautumassa

Asunnot ja metsä

Metsätilojen hinnat ovat ylikuumentuneet. Hehtaarihinnat ovat nousseet elinkustannuksia ja kantohintoja nopeammin. Markkinoille purkautuu nyt myytäviä metsäpalstoja selviää Suomen Sijoitusmetsät Oy tutkimuksista.  Ammattimaiset metsänomistajat ovat myyntilaidalla.

Metsäkiinteistömarkkinoille tuli vuoden ensimmäisen puoliskon aikana enemmän tiloja myyntiin kuin kertaakaan aiemmin tammi-kesäkuussa seurantajaksolla 2017-2022, ilmenee Suomen Sijoitusmetsät Oy:n valtakunnallisesta markkinaseurannasta. Erityisen runsaasti tiloja tuli myyntiin ajallisesti toukokuussa sekä alueellisesti Etelä-Suomessa.

”Kauppamäärät eivät kuitenkaan ole nousseet samassa suhteessa. Tähän vaikuttanee runsaan tarjonnan jälkeen seurannut kesälomakausi, joka on venyttänyt kaupantekoa. Markkina-aineiston perusteella on kuitenkin myös viitteitä siitä, että myymättä jääneiden kohteiden osuus on kasvanut”, sanoo Suomen Sijoitusmetsät Oy:n metsätietopäällikkö Eero Viitanen.

Poikkeus kiinteistöalalla: hinnat nousevat edelleen

Muusta kiinteistömarkkinasta poiketen metsäkiinteistöjen hintataso on toistaiseksi pitänyt pintansa. Metsätilojen markkinahintaindeksi nousi kesäkuusta 2022 kesäkuuhun 2023 koko maassa 6,4 prosenttia. Muutos oli suurin Väli-Suomessa (7,5) ja pienin Lapissa (5,4) ja Etelä-Suomessa (5,5).

”Tällä hetkellä metsäkiinteistöjen markkinahintataso kehittyy hyvin samaa tahtia inflaation kanssa. Puun hintatason nousu on veturina metsäkiinteistöjen hintatason nousussa”, Viitanen sanoo.

Vuosina 2017-2023 metsätilojen markkinahintaindeksi nousi nopeimmin vuoden 2021 lopussa. Hintojen nousun myötä metsäsijoittajien tuottovaatimus pieneni. Nyt eletään muutoksen hetkiä. ”Sijoittajien tuottovaatimus on alkanut nousta”, Viitanen sanoo.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin