Mihin asti EKP ostaa velkapapereita?

Italian korko on lähtenyt voimakkaaseen laskuun EKP:n ostojen seurauksena.

Kuvasta nähdään Saksan ja Italian nominaalikorkojen hintaero futuurimarkkinoilla. Tästä nähdään myös, että kun Italian korkofutuurin arvo laski alle 110 niin kurssit laskivat. Spredi oli Saksan vastaavaan noin 15 pistettä. Meinaakohan EKP ostaa kurssit tuolle tasolle takaisin? Mikäli näin tapahtuu, niin itse otan shortti-näkemyksen (korot nousuun) Italian valtionkorkoihin. Näihin voi ottaa varsin hyvin näkemystä Frankfurtissa Eurexchange-nimisessä johdannaispörsissä. Täällä voi ottaa näkemystä myös 3 kuukauden Euriborin kehitykseen (hyvä juttu jos haluaa suojata asuntolainansa) ja moneen muuhunkin asiaan. Kerron enemmän korkosijoittamisesta jos asia herättää kiinnostusta.

One thought on “Mihin asti EKP ostaa velkapapereita?

  1. Korkokeinottelusta

    Korkosijoittaminen (keinottelu) on mielenkiintoista ja voisi hyvin kuvitella, että korot eivät liikkuisi niin sattumanvaraisesti kuin osakkeet. Korkoja määrittelee keskuspankki, kuponkikorot ja talouden kehittyminen (tietenkin myös spekulantit). Korkojohdannaisilla on useasti hieman hassuja nimiä kuten vaikka notes, bill tai bobl. Koska olemme Euroopassa, niin katsotaan Bobl-futuureja tarkemmin. Tämä futuurisopimus on riippuvainen niiden Saksan valtion velkapapereiden hintakehityksestä joiden sijoitusaikaa (maturiteetti)  on jäljellä 4,5-5,5 vuotta eli noin viisi vuotta. Koska jokaisella lainalla on eri kuponkikorko ja myös erilainen jäljellä oleva sijoitusaika (maturiteetti), niin laskemme jokaiselle toimitettavalle lainalle teoreettisen arvon. Tässä lainassa käytetään nominaalikorkona 6%/vuosi ja lainan hinnan saamme muutettua toimitettavaksi hinnaksi conversion factor nimisellä kertoimella, minkä pörssi julkaisee. Futuurin hinta seuraa halvinta toimitettavaa lainaa. Esim. syyskuun Bobl futuurin toimitettavat lainat nähdään täältä:

    http://www.eurexchange.com/market/clearing/deliverable_bonds_en.html?expiration_month=201109&product_id=FGBM

    Kun futuurin arvo on 100, niin toimitettavan tuotteen arvo on teoriassa 100 000 euroa. Koska lainapapereiden arvo vaihtelee varsin vähän, niin tämän Bobl futuurin marginaali on noin 1700 euroa. Lainat hinnoitellaan aivan samoin kuin osakkeet, lasketaan kaikkien siitä saatavien kassavirtojen nykyarvo. Lainoistahan tiedämme tarkasti mitkä ovat nämä kassavirrat. Tämän futuurin arvo seuraa hyvin tarkasti näitä lainapapereita, koska muuten syntyisi riskitön rahantienaamismahdollisuus. Vaihto tällä Bobl-futuurilla on suurta, miljardeja päivässä.

    Kuten sanottua korkofutuueja on paljon, niillä voidaan myös suojata esimerkiksi 3 kuukauden euriboriin sidottu asuntolaina kiinteäkorkoiseksi (huomattavasti halvemmalla kuin pankista ostettuna). Tämä menee helposti kuitenkin hieman matematiikan puolelle ja ehkä se ei sovi tälle palstalle. Mutta jos mietimme tulevaisuudessa itserakennettuja hedge-rakennelmia, niin jonkunlainen käsitys korkomarkkinoista on hyvä olla.

Comments are closed.

Related Posts