Merten taakse kalaan: Korea

Korean osakemarkkinoita pidetään yleensä voimakkaasti mailman talouskasvuun sidottuina. Korean pörssiä onkin kuritettu viime viikkoina erityisen kovalla kädellä – onhan paniikin takana juuri epäillys talouskasvun hiipumisesta. Korean kansantuotteesta tuleekin puolet viennistä. Hyvänä puolena on kuitenkin että vain pieni osa viennistä , 28%, menee hitaasta talouskasvusta kärsiviin länsimaihin ja Japaniin. Näiden osuuden on korvannut Kiina. Onko nyt hyvä tilaisuus sijoittaa Korean markkinoille lähes 15% halvemmalla kuin kuukausi sitten?

Korean kansantalous on kasvanut nopeammin kuin länsimaiden, vaikka ollaan vielä kaukana Kiiinan vauhdista:


Source: tradingeconomics.com

Valtiontalous on hyvässä kunnossa ja velkaa länsimaihin verrattuna vähän – onhan takana 90-luvun talousromahdus josta on otettu oppia.

Tästä huolimatta Korea ETF:n (EWY) p/e suhde oli 29/7 15.96, hieman korkeampi kuin esim. eurooppalaisten suuryritysten SP 350 indeksirahaston (IEV) 14.91. Suoria sijoituksia korean pörssiin ei taida olla monenkaan piensijoittajan ulottuvilla, mutta useat suuret korealaiset yritykset ovat listatuneet muihinkin pörsseihin:

Yhtiö symboli pörssi p/e eps kasvu% 5 vuotta
LG display CO LPL NYSE 20.22 14.58
Hyundai Motor HYUD Lontoo 10.45 12.32
Samsung electronics SMSD Lontoo 7.33 16.55
Posco PKX NYSE 7.91 1.7
Shinhan Financial Group SHG NYSE 9.96 2.05
         

Muitakin yhtiöitä varmaankin löytyy, mutta tässä ainakin joukko suurimpia. Itseäni näistä kiinnostaa eniten Samsung ja Hyundai, ei niinkään teräsyhtiö Posco tai Shinhan.

One thought on “Merten taakse kalaan: Korea

  1. Korea

    Perinteellisesti Korean markkina on ollut matalasti arvostettu johtuen varmaankin maantieteestä ja siitä, että suvulla on vahva valta. Ei uskota, että muita sijoittajia pidetään samassa asemassa kuin pääomistajaa. Sektoreittain arvostustasot ovat seuraavat (kesäkuussa): http://img.koreatimes.co.kr/www/news/img/bizfocus/110613a302.jpg

    Koreassa ulkomaalaisten omistusosuus on noin kolmannes. Se on aina riski jos poliittinen jännite kasvaa. Riskeistä huolimatta olen hieman sijoittanut Koreaan lähinnä ETFfän kautta.

Comments are closed.

Related Posts