Mihin puskuri asuntosijoittaja?

Rahoituspuskureiden merkitystä eli oman talouden joustovaraa, ei voi vähätellä.

Asuntosijoittajan puskurin tulisi kasvaa ja elää asuntosalkun mukana.

 

Puskurin koko olisi syytä olla noin 6-24 kuukauden kaikkia kuluja vastaava määrä. Riippuen tietysti asuntosalkun koosta,  kokonaiskassavirrasta ja velkavivusta.

Valistunut kehäkettu allekirjoittaa yllä olevan.

Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että varsinkin aloittelevilla asuntosijoittajilla puskuri voi olla mitätön.

Puskuri antaa mielenrauhaa ja ennen kaikkea aikaa toimia, jos kauhuskenaario sattuu kohdalle: oma työpaikka irtisanotaan, vuokralainen täytyy häätää tai vuokralainen tuhoaa huoneiston syystä tai toisesta.

Tällä hetkellä, hankalassa taloustilanteessa, useat sijoittajat painiskelevat sen saman ongelman kanssa, että minne puskurivaroja kannattaisi sitoa?

Helpoin tapa puskurin säilyttämiseen on luonnollisesti vapaan käteisen rahan pitäminen pankkitilillä. Tosin nykyinen korkotaso pitää huolen siitä, että rahojen lepuuttaminen pankkitilillä tietää varmaa tappiota, ainakin inflaation verran.

Puskurin on ehdottomasti on oltava likvidi, eli raha on saatava tarvittaessa nopeasti käyttöön.

Tämän vuoksi esimerkiksi sijoitusasuntoa ei voi pitää puskurina. Vaikeassa markkinatilanteessa sen realisoiminen voi olla haastavaa ja pitkäaikaista puuhaa. Myöskään arvopapereita ei useimmiten lasketa puskuriksi, koska suuremmassa markkinakriisissä arvopapereiden arvosta saattaa hetkessä kadota huomattavankin suuri osa. Tosin asian voi toki ajatellan niinkin, että jos arvopapereissa on kiinni vaikkapa 50K, voidaan sijoituksen puskuriarvoksi laskea käytännössä varovaiseti ainakin 40-60% nykyisestä papereiden markkina-arvosta. Ja moni ajatteleekin. Arvopaperihan sisänsä on likvidi ja sen saa muutettua käteiseksi päivissä, varsinkin jos salkussa on suurehkon vaihdon omaavia arvopapereita.

Itse olen päätynyt jakamaan puskurin suurimmaksi osaksi käteiseen ja lisäksi arvometalleihin.

Arvometalleissa olen suosinut fyysistä tavaraa sekä kullassa että hopeassa. Minulla on ollut tapana ostaa tunnettuja unssin kolikoita kuten Australian Nuggetteja tai Kanadan Maple Leaffeja.

Kultaa olen yleisesti ottaen tilannut Tavexin verkkokaupasta suoraan, koska tilaus on helppo sekä nopea tehdä, ja se toimitetaan vakuutetussa kirjekuoressa suoraan lähipostiin.

Toinen suositeltava vaihtoehto kullan tilaukseen on KultaEeva. KultaEevan nettisivuilta löytyy kultatuotteiden lisäksi myös mainiota tietoa ja videoita kultasijoittamiseen liittyen. Hopeaa taas olen tankannut veroetujen takia suoraan Silberlingiltä, Saksasta, koska alv on pienempi. Aivan kuten Tavexillakin, hopea tulee suoraan vakuutettuna kotiovelle / lähipostiin.

Hopea

Jos koet ajatuksen saksankieliseltä Silberbling.de –sivustolta tilaamisesta ongelmalliseksi puutteellisen kielitaidon vuoksi, niin älä turhaan. Googlen traslator nimittäin tekee ihmeitä. En itsekään osaa pätkääkään saksaa, mutta aina olen selviytynyt tekemään tilaukset kyseisestä lafkasta sekä itselleni että ystävilleni.

Hopeasta tuleekin hymyilyttävä tarina mieleeni vuosien varrelta, kun sijoittaja ystäväni Jaakko Savolainen opasti minua arvometallien ihmeelliseen maailmaan. Kun tein ensimmäistä hopeatilauksiani Silverblingistä, Jaakko sanoi puhelinkeskustelun päätteeksi, että saattaa olla sitten hieman takki vinossa, kun kävelet hopeat taskussa postista kotiin… (Hopeaa tilanneet ymmärtävät yskän, sillä hopeat toimitaan useimmiten 25 unssin pötköissä ja kun niitä on riittävä määrä takin taskussa, alkaa tasapaino kummasti horjua…)

 

Maailmalla pörssikurssit porskuttavat kovaa tahtia.


SDPR, Jenkkien markkina

 

 

DAX, Saksan markkina

DAX, Saksan markkina

 

Vastaavasti pörssikurssien noustessa ja dollarin vahvistuessa raaka-aineet ovat valuneet jo tasoille, jotka alkavat herättää valveutuneita sijoittajia.

Kaasu

Maakaasu

 

Öljy

Öljy

 

Kulta

Kulta

 

Hopea

Hopea

Maailman markkinatilanne on kerrassaan mielenkiintoinen ja avaa taitaville kehäketullle upeita mahdollisuuksia.

Pidetään puskuri kuitenkin puskurina. Ei innostuta sijoittamaan sitä, vaikka mainio diili eteen avautuisikin.

 

MarkoKaarto.fi
 

One thought on “Mihin puskuri asuntosijoittaja?

  1. Puskuri kannattaa hajauttaa

    Puskuri kannattaa hajauttaa eri omaisuusluokkien välille ja lunastaessa sitten nostetaan kaikista. Allokaatio määritetään halutun likviditeetin mukaan.

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin