Miksi ja miten sijoittaa ETF-rahastoihin

Sijoittaminen

Tavallinen sijoittaja harvoin ajattelee, että sijoittamisessa tärkeä asia saattaa olla menestyksen lisäksi kulut. Ei ajatella, että palveluitaan ja hyvää osaamistaan esittelevä välikäsi ottaa aina oman osansa. Tämä, jos mikä koskee rahastosijoittamista. Pankit myyvät omia tuotteitaan selvästi kalliimmalla, kuin mitä käytännössä samat tuotteet sisältävä rahasto maksaa jossakin muualla.

Tällainen edullinen oikotie sijoittamiseen on ETF-rahastot, eli pörssirahastot. Näitä on eurooppalaisia, amerikkalaisia sekä muualta maailmasta. Eurooppalaiset pankkimääräykset kertovat, että eurooppalaisia ETF-rahastoja voi ostaa yleensä Saksasta Frankfurtin pörssistä. Euroopasta ei voi ostaa pelkästään amerikkalaisia ETF-rahastoja.

Eurooppalaisia ETF-rahastoja on satoja, joten valikoima on valtava ja sieltä pääsee kaikkialle maailmaan. Etuna on myös se, että ei synny valuutanvaihtokuluja. Osinkotuotot ovat monilla rahastoilla verovapaita, vasta nostaessasi varoja rahastosta myyntivoittoa verotetaan.

Rahastosijoittamisessa on kyse jokapäiväisten kulujen jälkeen vapaaksi jäävien, ylimääräisten varojen laittamisesta tuottavaan kohteeseen pahan päivän tai vanhuuden varalle.

Mitä tästä hyötyy

Kun pankkitilille maksetaan nyt alle 2 % korkoa, korkorahastoille yleensä korkeintaan 4 %, niin ETF-sijoittamisessa vuosituotto on ollut keskimäärin 5–6 % vuodessa. Tärkeämpää on ns., korkoa korolle-ilmiö, jolloin vuosien saatossa vuosituottosi kasvavat vielä tästäkin tasosta. Kannattaisi aloittaa sijoittaminen jo vauvana, mutta viimeistään silloin, kun saat viikkorahaa tai palkkaa.

Mitä aiemmin aloitat, sen parempi tuotto sinulle kertyy vuosien saatossa. Sijoittamista et saa keskeyttää, kun osakekurssit ja ETF:ien arvot tippuvat, sillä tällöin saat ostaa hetkellisesti halvemmalla. Myöhemmät vuodet korjaavat asian automaattisesti sijoittajan hyväksi.

Miten aloittaa sijoittaminen ETF-rahastoihin

Sijoittaminen ei ole monimutkaista. Sitä voit oppia alan kursseilla tai opiskelemalla asiaa netissä. Kun googlaa sanat: miten sijoittaa ETF-rahastoihin, saat koneeltasi monenlaisia tarinoita, joista voit oppia yhtä ja toista. Valitse pankki ja avaa siellä arvo-osuustili. Arvo-osuustilille voit ostaa erilaisia ETF-tuotteita, toisia saat jopa melkein ilmaiseksi!

Aluksi ei ole suurta merkitystä, miten hyvin pääset alkuun, kun vaan sijoitat ja näet itse tuloksen. Laiskalle sijoittajalle riittää kerran vuodessa salkun seuranta. Ahkerat katsovat salkkuaan kerran kuukaudessa tai vuosineljänneksessä. Vuosien saatossa sitten selviää, oletko valinnut hyvän vai huonon tuoton antavia ETF-rahastoja.

Miten sijoittaa ETF-rahastoihin helposti

Helpoin tapa on sijoittaa koko maailman ETF:iin, jolloin saa ison hajautuksen, yli 1500 eri osaketta yli 10 maassa. Ongelmana on pieni tuotto, koska kyse on ylihajautuksesta ja päällekkäisistä rahastoista maakohtaisten rahastojen osalta.

Toiseksi helpoin tapa, on sijoittaa maakohtaisiin rahastoihin. Tässä on ongelmana maan painotusten valinta sekä se että monissa maissa toimialarakenne on melkein sama. Tällöin salkkusi toistaa samaa kaavaa, mutta vain eri maissa. Vaativampaa on sijoittaa eri toimialoihin, jolloin niiden painostusten pitäisi olla järkeviä ja vastata markkinoiden näkemystä mahdollisimman hyvin. Kaikkein kiinnostavinta on teemasijoittaminen, menestyksesi voi yllättää positiivisesti.

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan