Miksi pääomaverotuksen kiristys ei toimi…tai ehkä sittenkin

Pääomaverojen  kiristyksen toimivuus riippuu tietenkin siitä mitä sillä tavoitellan. Jos tavoite on verotulojen lisäys on veronkiristys toimimaton. Jos taas tavoitellaan suurien pääomatulojen poistamista verotilastoista ja kansalaisten näkemistä verolistauksista niin tavoite saavutetaan.

 

Miten niin? Osinkoverojen ja luovutusvoittojen verotuksen kiristys pienentää verotuloja koska siitä seuraa kasvava verosuunnittelu. Suurituloiset harrastavat tätä jo nyt, mutta kohoavat verokannat kasvattavat tavis-sijoittajienkin kiinnostusta ja tuo palvelujen tarjoajia markkinoille.

Näin se käy: Perustetaan esimerkiksi ulkomaisen vakuutusyhtiön avulla personoitu säästövakutus. Siirretään varat vakuutukseen, ikäänkuin kuoren sisälle. Tämän jälkeen sijoitusten tuotot ja mahdolliset luovutusvoito ovat verottomia. Kauppa voi käydä "kuoren sisällä" vapaasti osakkeilla tai rahastoilla. Myös osingot ovat verottomia. Kun aikanaan haluat kotiuttaa rahasi siitä saattaa seurata veroja, riippuen siitä miten homman tekee. Mutta ehkä oletkin jo nauttimassa eläkepäiviä Kanarialla etkä maksa mätää puupenniä verottajalle. Ja voit voittaa melkoiset summat sijoittamalla uudestaan muuten verottajallle menevät rahat.

Jo alle 100k€ salkut kiinnostavat näitä palvelujentarjoajia. Veronkorotuksista kärsivät siis vain piensijoittajat. Kaikki on aivan laillista. Kasvava palvelujentarjoajien määrä välittää näitä sijoitustuotteita Lichtensteiniin, Irlantiin, Luxemburgiin ja Man-saarille. Valtiontaloudelle tämä on tuhoissa, sillä palvelumaksutkin jäävät ulkomaille. Voittajia ovat isotuloiset joilla on mistä valita.

Toinen voittajakategoria on tietenkin rahastot, joissa nostamattomia voittoja ja osinkoja ei veroteta. Näistä pääasiassa tuotot jäävät sentään Suomeen.

Ei ole siis ihme jos finassialan toimijat eivät yksissä tuumin vastusta veronkorotuksia vaikka näin voisi luulla. Päinvastoin verokorotukset rankaisevat vain omatoimista sijoittajaa ja ohjaa heitä käyttämään ammittilaisten palveluja verojen minimoimiseksi.

Ironisinta on että muutosten maksimiehiksi joutuvat SDP:n kannattajat – pientä säästämistä harrastavat virkamiehet. "Oikeudenmukaisuus" näyttää toteutuvan kun tuloerot häviävät näkyvistä.

Kokoomuksen ydinkannattajat – hieman suurituloisemmat – luikahtavat kuin koira veräjästä.

Poliittisten päättäjien kannattaa siis ajatella askel pidemmälle – mihin tällainen muutos johtaa. Monet ovat näin jo tehneet. Kokoomus ei vastusta veronkorotusta vaikka se päällisin puolen näyttäisi rankaisevan heidän kannattajiaan. Samalla tällä verokorotuksella voi vielä perustella tuloverojenprogression keventämistä WIN-WIN. SDP:llä on edelleen pallo hukassa, tai sitten ovat päätelleet että valtionverotuloilla ja muutoksen maksajilla ei ole väliä, ainoastaan sillä miltä asia pintapuolisesti näyttää.

Tällaisia asioiden kanssa ei voi enää EU:n sisällä sooloilla. On saatavat yhteiset säännöt ja mielellään verokannatkin helposti liikkuvalle pääomalle.

4 thoughts on “Miksi pääomaverotuksen kiristys ei toimi…tai ehkä sittenkin

 1. okei

  "Kun aikanaan haluat kotiuttaa rahasi siitä saattaa seurata veroja, riippuen siitä miten homman tekee. Mutta ehkä oletkin jo nauttimassa eläkepäiviä Kanarialla etkä maksa mätää puupenniä verottajalle."

  Jos haluaa kuluttaa (esim Kanarialla) rahoja "kuoren sisältä", eikös vero pidä maksaa? Vai onnistuuko kuluttaminenkin ilman verojen realisoitumista?

  —-

  Luuletko, että veronkorotus 2% saa ihmiset olennaisesti enemmän harrastamaan vero-optimointia?

  Luuletko, ettei mainitsemisia aukkoja verotuksessa saa tukittua? Jos ei, niin miksi?

  1. Veroaukkoja tukkimaan

   En usko että aukkoja saadaan tukittua koska tämä vaatisi melko laajaa verosysteemien yhdemukaistamista vähintään EU:n sisällä. Siis juuri sitä mitä vastustetaan henkeen ja vereen kansallisen itsemääräämisoikeuden nimissä. Ei toimi jos samalla halutaan avata rajat erimaisille palveluntarjoajille ja sijoituksille. Silloin on helppo shopata edullisimmat ehdot EU:n sisällä.

   Tämä taitaa mennä ylikurssille, mutta ainakin eläkevakuutusten osalta edullinen maa on Espanja jossa muistaakseni oli 12% vero nostettaville eläkevakuutuksille. Kanaria on erikoistalousalue vähän Ahvenanamaan tapaan jossa veroa ei nosteta.

   Mm ruotsalaisia eläkevakuutuspakolaisia on siksi jo majoittunut runsaasti Espanjaan ja Kanarialle.

   En usko että 2% korotus luovutusvoittojen verotuksessa räjäyttää potin. Suurempi ärtymyksen aihe on osinkoveron tutnuva kiristyminen.

  2. ”Luuletko, että veronkorotus

   "Luuletko, että veronkorotus 2% saa ihmiset olennaisesti enemmän harrastamaan vero-optimointia?"

   Zumppi,

   Suunniteltu pörssiosinkojen verotuksen korottaminen 19,6 %:sta 30 %:iin on yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan hieman enemmän kuin esittämäsi 2%.

 2. Vielä sellanen kommentti,

  Vielä sellanen kommentti, että pääomatulon veronkorotus ja verotuksessa ilmenevien aukkojen tukkiminen ovat kaksi lähestulkoon erillistä kysymystä. Em. artikkeli tukee väitettä, että verotusaukot pitää saada tukittua "oikeudenmukaisuuden" nimissä. Millä tahansa verotusasteella em aukot ovat epäoikeudenmukaisia.

Comments are closed.

Related Posts