Mitä sinä tekisit ministerinä?

Paljon on haukuttu ministereitä toimettomuudesta ja etenkin talouden heikosta tilasta. Mutta tehdäämpä ajatusleikki: Kuvittele että olet itse ministeri, valitse vaikka kuvasta mielinen naama ja mieti mitä voisit maan talouden eteen hänen housuissaan tehdä (naisetkin näyttävät käyttävän housuja). Alla muutamia suosikkejani.

1. Ei paljon mitään. Inhorealistinen vaihtoehto. Totuus on ettei ministereilläkään kovin paljon kahvoja talouden kääntämiseksi ole. Valtion rajat ovat häipyneet mailman talouskartalta, joten kotona voimme mahdollisesti vain pilata kilpailukykyämme.Koitan siksi touhukkaasti antaa kuvan että olen tekemässä jotakin merkittävää kuten kuntauudistus tai sote-reformi. Koska en juuri mitään ole tehnyt en ole myöskään töpännyt, joten en haittaa jatkomahdollisuuksiani ministerinä enkä puolueeni menstystä.

2. Korotan eläkeikää. Kaikki tietävät että tämä on tulossa koska keskimääräinen elinikä vain nousee ja nousee. Maalaisjärkikin sen jo kertoo että missään yhteiskunnassa ei le mahdollista elättää vanhaisoa (nuorison vastakohta) viimeiset kolmekymmentä vuotta elämästään. Tähän voi olla tavetta kombinoida jotakin vanhempaa työntekijää  suojelevaa tai attraktiivisemmaksi tekevää. Yksi vaihtoehto on ruotsin mallin mukainen viimeiseksi palkattu – ensimmäiseksi ulos YT-käytäntö. Vaihtoehtosesti yli 55-vuotiaiden työvoimakustannusten lasku jollakin lailla. Viitaten kohtaan 1 tämä on kuitenkin epätodennäköistä. Parempi että joku muu tekee ikvätä päätökset myöhemmin. Jotkut voivat pitää tätä nuorison edun vastaisena, mutta olen eri mieltä. Nuorisoakaan ei palvele yli 55-vuotaiden vaikeasti työllistyvien työttömien armeija. Jokainen lisätyövuosi kasvattaa verotuloja ja vähentää eläkekuluja.

3. Elvytän. No ei, kunhan pilailen. 0.1% BKT:sta toimenpiteet eivät juuri taloutta hetkauta. Kuuluu siis kohdan 1. touhukkuden alle.

4. Annan yrityksille mahdollisuuden vähentää T&K kuluja veroista. Tämä on muodossa tai toisessa melko yleistä ulkomailla. Tällä kannustetaan yrityksiä lisäämään T&K aktiviteettiä jolla lisätään kilpailukykyä. Hyvät ehdot voisivat tuoda lisää ulkomaisten yritysten T&K yksiköitä suomeen jossa on jo muutenkin edullisia hyvinkoulutettuja insinöörejä. Ehdotuksen läpimeno on pieni, koska yritysverotusta on jo kevennetty. Tämä ei tietenkään myös auta yrityksiä jotka eivät tee voittoa, mutta ei kaikkea voi saada.

5. Karsin kansalaisten etuja. Hyvä esimerkki voisi olla subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen tai muuttaminen. Lapsen kehityksen takia tai kotonaolevan työtä hakevan vanhemman elämän helpottamiseksi voisi hyvin riittää esim. kolme hoitokertaa viikossa a 3h. Näin kompensoidaan kasvavan vanhaison aiheuttamia lisääntyviä terveydenhoitokustannuksia ja selvitään hieman pienemmillä veronkorotuksilla.

Jokaisella lukijalla on varmaankin oma lempiehdotuksensa, joskin epäilen että tosipaikan tullen olisivat kohdan 1. innokkaita toteuttajia.

 

8 thoughts on “Mitä sinä tekisit ministerinä?

  1. On olemassa suoraselkäisiä johtajia; he ovat lakaistuna sivuun

    Etpä paljon luota lukijoihin, kun sanot, että tosi paikan tullen kaikki päätyisivät seisomaan tumput suorina ja jättäisivät valtiontalouden nykyiselleen. 

    Minä uskon, että Suomessa on johtajia, jotka osaavat tehdä päätöksiä. He eivät vain ole tällä hetkellä päättämässä asioista, vaan lakaistuna sivuun.

    Minusta on järkyttävää, että hallitus elvyttää ensi vuonnakin 6,6 Mrd€ suuruisella summaalla, jonka hallitus valuttaa kansalaisten palkkoihin ja kulutukseen. Se on suoraa myrkkyä kilpailukyvylle. Kyllä Suomessa on ihmisiä, joilla on kyky laittaa talous kuntoon ja kestävälle pohjalle. Eivät kaikki ole mitäänsanomattomia poliittisia pyrkyreitä. Suoraselkäisiä ihmisiä on olemassa. Niin uskon.

    Kun talous on tässä jamassa, niin lääkeet talouden korjaamiseksi ovat kitkeriä. Valtion menot on varmasti kohtuullisen järkevästi jaoteltu eri momenteille. Rakenne on oikea.  Juustohöylä on silloin käyttökelpoinen työkalu. Juustohöylä on työkalu, joka kunnioittaa menneiden sukupolvien tekemiä ratkaisuja. Sama menorakenne ja sen tuoma yhteiskuntarakenne säilyy, mutta pienemmillä kuluilla. Tämä tarkoittaa pienempiä eläkkeitä ja  pienempää sosiaaliturvaa. Ja jos ei ole niin paljoa selkärankaa, että palkoista voitaisiin sopia, niin se tarkoittaa vähemmän yhteiskuntapalveluita ja enemmän työttömyyttä. Noin 3% nykyistä pienempi budjetti riittää puolittamaan velkaelvytyksen noin 4 Mrd€/vuosi suuruusluokkaan.

    Valtion 3% pienempi budjetti syöttää yhteiskuntaan 1,7% / BKT vähemmän elvytystä ja keinotekoista palkka- ja kustannustasoa. Ja kivuliaan siirtymäkauden jälkeen kilpailukykymme on 1,7% parempi. 

    Odotin, että Kepu:lla olisi ollut johtajuutta. Ei ollut. Kepu myisi valtion omaisuutta pitääkseen nykyisen kustannus- ja tulo- tason. On kuin housuihin pissisi pakkasella. Vähän aikaa lämmittää ja sitten ongelmat kaatuvat entistä pahempina päälle. Vaaleihin on aikaa. Jostain voi löytyä johtajuutta.

    Minä tulen tukemaan niitä puolueita ja ihmisiä, jotka tässä asiassa osoittavat jämäkkyyttä. Mutta en voi tukea niitä henkilöitä, jotka ovat viimeisen seitsemän vuoden aikana olleet valtionvarainministerinä tai pääministerinä meitä tähän ahdinkoon ajamassa. 

     

     

  2. Rakenteet uusiksi

    Ensiksi meidän täytyy ratkaista tämä velkaongelma ja se ratkaistaan laittamalla valtioiden velat keskuspankkiin. Jos se ei onnistu niin Suomen pitää erota Eurosta ja laittaa ne velat omaan keskuspankkiin. Käytännössä Japanissa velat ovat keskuspankissa kuten USAssakin.

    Toiseksi meidän pitää katsoa tulevaisuuteen eli uudistaa koulutuksemme. Me emme osaa matematiikkaa ja tämä lähtee paljolti alakoulujen opettajien koulutuksesta. Nyt ei tarvitse osata edes peruslaskutoimituksia jos haluaa ala-asteen opettajaksi. Koulujärjestelmä pitää myös uudistaa, luultavasti kolme lukukautta olisi parempi. Ja oppivelvollisuusikä kasvattaa 18 vuoteen. Suomen koulujärjestelmä on täysin jämähtänyt 1990-luvulle. Meidän pitää myös alkaa käyttämään tietotekniikkaa kaikilla tasoilla ja ottaa avoimet oppimateriaalit pakolliseen käyttöön. Jos jossakin ei käytetä se pitää perustella. Läksyt pitäisi tehdä peliksi kun sen on päässyt lävitse niin läksyt on tehty. Peliteollisuutemme saa tästä hyvin piristysruiskeen ja poikaoppilaat kiinnostuvat enemmän koulusta.

    Palveluyrityksiä pitää tukea eikä rangaista. Nyt verotetaan yrityksiä jotka tekevät palveluita yksityisille ihmisille ja jos ihmiset tekevät itse työn/omista heitä ei veroteta. Yritysomistus samalle viivalle yksityisomistuksen kanssa. Näin saamme ulkomailta ostettuihin tavaroihin paremman käyttöasteen.

    Tänne houkutellaan robottiautojen testausta (vähintään sallimalla ne) sekä myös erilaisten lentävien härveleiden testausta. Ne tulevat kuitenkin muuttamaan koko kaupunkirakenteen ja ensimmäiset saavat suurimman hyödyn

    Uudistetaan apteekkilaitos pistamalla reseptipakko kaikista muista lääkkeistä paitsi selkeästi huumaavista pillereistä. Lääkkeiden jakelu mahdollistetaan myös kaupojen kautta. Alko myös lopetetaan. Jakelu kaikkien kauppojen kautta tai sitten kieltolaki päälle. Nyt joillekin kaupoille annetaan kilpailuetu kun viinakauppa laitetaan sen viereen.

    Terveyskeskuksiin perustetaan itsediagnostiikkapisteitä joissa voi ottaa yksinkertaisia verikokeita. Näin itsediagnostiikkalaitteiden markkinoille Suomeen syntyy kysyntää ja tänne syntyy tässä megatrendissä menestyneitä yrityksiä.

    Ministereiksi valitaan pääsääntöisesi professoreita ja heidän avustajakaartiaan vähennetään reilusti. Näin ministeriöihin tulee selkeästi ammattinäkemykseen perustuva näkemys eikä lobbausjärjestöjen näkemys. Nyt esim. liikenneturvallisuusasioissa kysellään autokouluilta  miten parannetaan turvallisuutta. He puhuvat omassa asiassaan.

    Arkkitehdeille laitetaan henkilökohtainen vastuu rakennusten toiminnasta kuten Saksassa on. Näin tehdään kestäviä rakenteita.

    Pankkien johdolle laitetaan henkilökohtainen vastuu pankkikuplista kuten Brasiliassa on. Siellä ei synny pankkikuplia vaikka talous kuumenee.

    Jos joku sanoo kantavansa vastuuta tai sanoo jonkun asian olevan pakko tehdä näin upotetaan julkisesti tervaan ja höyheniin. 
    Tässä muutama idea.

    1. Ministerit ja muut ovat out!

      Meidän poliitikkomme ovat täysin pudonneet kehityksestä. Tässä on yksi esimerkki mitä maailmalla tapahtuu:

      Singaporessa kuljettamattomat ajoneuvot ovat siirtymässä jo todelliseen liikenteeseen. Tässä nämä nopeasti ladattavat sähköautot kuljettavat matkustajia täysin ilman kuljettajaa kahden kohteen väliä. Niissä testataan nopeaa sähköauton latausta ja kuljettajatonta liikennettä. Voi vaan kuvitella kun tuo yleistyy niin mitä se tarkoittaa kaupunkirakenteelle, monille ammateille sekä yleiselle tehokkuudelle. 
      http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130816094643.htm

    2. Robotiikka

      Tässä artikkelissa missä siteerataan toista artikkelia kerrotaan 

      http://www.tietokone.fi/artikkeli/uutiset/robottiautot_valtaavat_maailman_tiet

      "Navigantin tämän hetken ennuste on, että reilun parinkymmenen vuoden päästä – vuonna 2035 – robottiautot ovat vallanneet jo 75 prosenttia automarkkinoista" (eli 20 vuoden päästä) ja että ensimmäiset "Yhtiön mukaan autoalan valmistajien käsitys on se, että täysin itsenäisesti ajavat autot tulevat myyntiin ennen vuotta 2020" (eli 6 vuoden päästä) Nämä itsenäiset robottiautot mm. tappavat ostoskeskukset ja muutenkin muuttavat yhtäpaljon elintapaamme kuin hissien keksiminen. Hissit mahdollistivat ylöspäin rakentamisen, mutta nämä robittiautot mahdollistavat maanpäällisen rakentamisen. Kaikkien ei tarvitse olla enää päällekkäin ja lomittain.

      Mitä nykyiset ministerit ovat tehneet jotta tästä aiheutuva muutos ei ole sellainen katastrofi kuin 1970-luvun kaupungistuminen?

      Ensin nämä robotit tulevat varastoihin, kaivoksiin, shuttle-liikenteeseen.

      1. Lisää miettimistä

        Tässä on vähän mitä poliitikot voisi myös miettiä. Venäjälle tässä kehityksessä ei käy hyvin.
        Geopolitiikka on viimeiset 50 vuotta ollut lähinnä öljypolitiikkaa. Kaikki on muuttumassa ja muun maailman kiinnostus öljystä vähenee koska sen hinta romahtaa. Linkissäni MacKinseyn partneri puhuu liuskekaasusta ja öljystä. Tämä varsin valveutunut kaveri näkee, että USA tulee olemaan vuonna 2020 öljyn viejä! Terästeollisuus tulee hyötymään paljon halvasta energiasta, miten on Outokummun tulevaisuus? Huono? Tämä uusi energiaajattelu luo myös suuren investointibuumin ja työvoiman kysynnän. Euroopassakin on liuskeissa energiaa, mutta ne ovat vaikeammin saavutettavissa kuin Amerikan mantereella.
        http://www.mckinsey.com/insights/economic_studies/the_us_growth_opportunity_in_shale_oil_and_gas
  3. Olen yksinkertainen otus – tekisin yksinkertaisia toimenpiteitä

    Ehkäpä lähtisin hakemaan ratkaisua hyvin yksinkertaisella metodilla:

    Otan esimerkiksi vuoden 2005 valtion talousarvion ja uuden ensi vuoden arvion rinnakkain. Kävisin erityisesti menojen kohdalta kaikki kohdat lävitse ja vertaisin, mikä on muuttunut. En nyt voi pitää Suomea minkäänlaisena "kehitysmaana" vuoden 2005 kohdalla, joten menojen mitoittaminen tuohon vuoteen voisi tuoda yllättävästikin kaivattuja säästöjä.

    Tämän lisäksi kaikenlainen sellainen meno, joka kohdistuu ulkomaille tulisi karsia rajusti, tai jopa kokonaan poistaa – ainakin väliaikaisesti. Tällaiset menoerät eivät niinkään kohdistaisi vyönkiristelyä Suomen kansalaisiin.

    1. Muutosten luonne

      Meidän pitää tehdä muutoksia jotka aiheuttavat parannusta tulevaisuudessa ei peruutusta menneisyyteen.Kaikki muutokset ovat reflektiivisia ja aiheuttavat heijastusvaikutuksia moneen suuntaan. Pelkkä juustohöylä eli peruutus vuoden 2005 tasolle ei aiheuttaisi kuin negatiivisia heijastusvaikutuksia.

Comments are closed.

Related Posts