Miten osinkoja pitäisi verottaa?

Ministereiltä ei voi odottaa liikoja. Valtioneuvoston yhteenlaskettu sijoituskokemus on mitätöntä. Asian voi tarkistaa valtioneuvoston kirjelmästä eduskunnalle. Ainoat ministerit joilla edes jollakin lailla merkittävät suorat osakeomistukset ovat RKP:n Carl Haglund ja Anna-Maja Henriksson sekä Kokoomuksen Jari Koskinen.

Näin ollen on ymmärrettävää että kokonaisuuden hahmotus on heikkoa, ja jää asiantuntujoiden varaan. Tärkemmäksi kuin kansantalouden edistäminen muodostuu raflaavien one-linereiden metsästys : " Ei enää verottomia osinkoja." Asiantuntuijat lienevät lähinnä pankkimailmasta tai lähellä EK:ta. Piensijoittajan etuja ei ajaa kukaan.

Toisaalta ymmärrän ministereitä.Ministeriksi tullaan nykyään aloittamalla polittinen elämä varhain puolueen nuorisojärjestön riveistä. Siellä opitaan että kaikenlaiset sidonnaisuudet ovat pahasta, ja merkittäviä omistuksia tulisi välttää mikäli mielii valtaeliittiin. Monet välittäjät eivät edes huoli asiakkaaksi merkittävässä asemassa olevaa (tai ollutta) henkilöä. MIkään kaupankäynti ei ainakaan tule kyseseen, kaikista muutoksistahan pitää tehdä ilmoitus. Ei ihme että monen ministerin omistukset rajoittuvat golf-osakkeisiin tai piironginlaatikkoon unohtuneeseen puhelinosakkeeseen.

Miten sitten itse järjestäisin osinkoverotuksen? Maasta löytyy varmasti tuhansittain osaavampaa "asiantuntijaa", mutta keskustelun aloittamiseksi muutama ajatus:

 • Kaikki fyysiselle henkilölle maksettavat osingot tulisi verottaa samalla tavalla. Tarkoitan sellaisia rahoja joilla voit kävellä kauppaan tekemään ostoksia. Miksi tietynlaisia osinkolähteitä pitäisi suosia toisten kustannuksella? Osinkotulojen erilainen kohtelu johtaa vain energia hukkumiseen erilaisiiin veronkiertokikkailuihin.
 • Suoraa osakeomistusta ei pidä sorsia rahasto-osuuksien ja ETF:iä suosimalla.  Suoraan osakkeisiin kasvollisena omistajana sijoittavalla pitää olla keino jättää osingot salkkuun verottamattomina. Verokarhun vuoro tulee kun omistukset realisoidaan. Yksi keino olisi mahdollistaa englannin mallin mukainen osinkojen muunto osakkeiksi ilman veroja. Jälleen kerran verottaja iskee siinä kohdassa kun näin hankitut osakkeet aikanaan myydään.
 • Ei ole mitään järkeä sitoa verotus omaan pääomaan. Se johtaa vain turhiin sijoituksiin seiniin ja pullistuneisiin taseisiin.
 • Osinkovero pitää olla kohtuullisella tasolla. Eri maiden verokantoja vertaillessa päädyn suosittelemaan 15% veroa. Kaikille. Sekä listaamattomille että listatuille yrityksille. Tämä edustaisi jo kovempaa kansainvälistä tasoa – kevyempiäkin vaihtoehtoja mailmassa riittää. Mailmahan on sijoittajalle auki ja pullollaan neuvojia, jotke mielellään neuvovat jo melko vaatimattoman omaisuuden vero-optimoinnissa.
 • Yritykselle maksettavat osingot ovat verottomia. Näin vältetään moninkertainen verotus holding-yhtiöissä.

Tällainen järjestelmä tuntuu yksinkertaiselta ja toimivalta. Uskon ymmärtäväni sen, ja toivon että niin tekevät ministeritkin. En tiedä miten tämä vaikuttaisi verokertymään, mutta uskon että tuotto ei ole ainakaan heikompi kuin nyt esillä oleva malli jossa suurimmat osingot käytännössä saavat kevyemmän kohtelun.

Saa vapaasti käyttää!

8 thoughts on “Miten osinkoja pitäisi verottaa?

 1. Sopii myös kysyä, onko

  Sopii myös kysyä, onko Osakesäästäjien keskusliiton Vaasasta käsin toimiva Timo Rothovius ollenkaan oikea mies (ja oikeassa paikassa) hoitamaan tehtäväänsä. Piensijoittajien yli on ajettu niin räikeästi ja törkeästi, että mielestäni on syytä pohtia sopivamman henkilön valintaa tuohon tehtävään. Rothovius on pahasti epäonnistunut saamaan piensijoittajien äänen kuuluviin hallituksen suuntaan. Se ei luultavasti ole edes mahdollista etänä Vaasasta käsin, vaan vaatii ihan oikeita tapaamisia valtion päättäjien kanssa. Sen työn on Rothovius luultavasti laiminlyönyt – ainakin tulosten perusteella.

  1. Samaa mieltä kommentoijan kanssa

   Ylipäänsä ratkaisuihin pitäisi pyrkiä vaikuttamaan ENNEN niitten tekemistä. Ei enemmistöhallitus niitä jälkikäteen muuta pienen rutinan takia.

   1. Ehkä vielä on pieni mahdollisuus
    …että pahimmat mokat korjataan,onhan jo pari hallituspuolueita ilmaissut tyytymättömyytensä lopputulokseen. Voimme vain rutista ja toivoa että poliitikkojen nahka kestää myöntää mokanneensa.

   2. Fazerin suvun yms.

    verotusta voidaan kiristää, mutten usko kenenkään osinkojen verotuksen lieventyvän ehdotetusta tämän hallituksen aikana.

    T. Juha

 2. Keskustelu osingoista rönsyilee väärään suuntaan

  Sinänsä verotuksen taso ei ole tässä asiassa mitenkään keskiössä. On totta että välillinen omistaminen on halvempaa kuin suora uudessa verotusmallissa. Se ei ole peruste olla sijoittamatta ja lisäksi se ei edes ole tämän asian ydinongelma. Ongelma piilee nimittäin listattujen ja listaamattomien yritysten hyvinkin erilaisesta verotuskohtelusta osinkojen suhteen. Mikä olisi se porkkana jotta jokin yritys haluaisi listautua? Oikeasti? Tämä on se ensimmäinen ydinkysymys jota pitää ratkoa, koska erityisesti tällä on pitkäaikaisia vaikutuksia Suomen pörssiin.

  Jos osingot olisivat harmonisoituja, eli jos ymmärsin Storbomin ajatus oikein, ja kaikilla tasoilla olisi samanlainen verotuskäytäntö sekä osingon että tulojen osalta ei olisi ongelmia, ja listautuminen olisi luonnollinen tavoite isoille yrityksille jotka haluavat laajentaa toimintansa mutta ei raskaalla vieraalla pääomalla. Tätä olisi hallituksen mietittävä todella tarkkaan.Ei pidä olla esteitä kavulle tai listautumiseen.

  Kun tuo on poistettu on seuraava askel miettiä millä tasolla verotuksen pitää olla. Tällä hetkellä vain piensijoittajat maksavat osinkoveroa, joten kohtuullisella verolla, mutta joka kohdistuisi kaikkiin omistajiin ratkaistaan tuollainen ongelma suht helposti. Toki joillekin saattaa muodostua kaksinkertainen verotus jos omistaminen ei olisikaan suora, mutta ehkä se on kuitenkin pienempi riesa kuin rankka verotus joka karkottaa suorat piensijoittajat. Siinä auttaa ehkä jos osinkotulot voitaisiin vähentää pääomatappioista?

  Tällä hetkellä sijoittajien verotus on liian raskasta jotta siinä olisi järkeä. Pitää olla erittäin hyvätuloinen jotta ansioverotuksessa pääsisi samaan kuin henkilölle joka omistaa vaikkapa yhden Fortumin osakkeen ja saa siitä osinkoja 1€. Sijoittaja saa nettona ensi vuonna vain 0,70€ ja silloin yhtiötä on jo verotettu 20% verran, näin Fortumin veroton tulos olisi 1,25€ jokaisesta jaetusta 1€ osingosta (44% verotus). Suomen Pörssi ei ehkä tulevaisuudessa olekaan SE PAIKKA johon kannattaa listautua, pörssien kansainvälistyessä DAX, FTSE, tai jopa NYSE ovat parempia paikkoja ja ulosliputus tapahtuu luonnollisesti samanaikaisesti.

 3. Hyvä lista

  Päättäjät ovat keittäneet niin monimutkaisen rakennelman, että paikkaat sitä miten tahansa, niin aina siitä löytyy isoja ongelmia. Suurin ongelma kehysriihen ratkaisussa on se, että käytännössä meidän muutamat miljardöörit maksavat prosentuaalisesti vaivaisen neljäsosan piensijoittajien maksamista veroista. Näin jyrkkä regressiivinen verotus ei kyllä ole oikein. Pitäisi olla sama veroprosentti kaikille tai pieni progressio.

  Arhinmäelle irvailtiin, että tajusiko hän päätösten seuraukset vasta jälkikäteen. Taisi kuitenkin käydä niin, että muut ministerit eivät ole vieläkään ymmärtäneet näitä valtavia ongelmia, jotka tähän esitykseen leivottiin sisään.

   

  1. Herääminen

   Vaikuttaa onneksi siltä, että ovat huomanneet jonkin menneen hieman toisin kuin suurissa linjauksissa piti tehdä. Se, että useampi taho pitää muutosideaa huonona voi poikia korjaustoimet. Yleensähän politiikot eivät ole koskaan väärässä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan