Verkkovalmistajien kasvunäkymät ovat heikkoja

Sijoittaminen

Verkkovalmistajien, kuten Nokia networks,  liiketoiminta riippuu operaattoreiden, kuten Elisa,  taloudellisesta menestyksestä.  Ja operaattoreiden menestys taas on sidottu siihen montaako SIM korttia ne pystyvät laskuttamaan ja miten paljon asiakkaat ovat valmiit SIM korttiin sidotuista palveluistaan maksamaan.

Miksi juuri SIM kortti on niin tärkeä? SIM kortti muodostaa operaattoriin sidotun laskutettavan ja jatkuvaa rahavirtaa generoivan yksikön. Verkkolaitevalmistajan ja operaattorin tehtävänä on tarjota teknologioita, jotka mahdollistavat sen että tuohon SIM korttiin on sidottu mahdollisimman monipuolinen joukko erilaisia ihmiselle jokapäiväisessä elämässä tarpeellisia asioita.

Mobiiliverkkotoimittajien ja operaattoreiden liikevaihdot ovat stagnaatiossa

Ovatko verkkolaitevalmistajat onnistuneet tehtävässään? Heikon laisesti. Verkkolaitevalmistajat ovat 2G, 3G, 4G ja 5G verkoillaan kyenneet noin vuodesta 2000 saakka tarjoamaan internetin, puheen siirron, SIM kortin autentikoinnin sekä asiakaslaskutukseen tarvittavan infrastruktuurin.

Operaattoreiden palvelut ovat mobiiliverkon osalta jääneet sähköverkon tai vesijohtoverkon kaltaisiksi palveluiksi, joista saa bitti- ja puhe- putkea.  Eikä bittiputkea voi laskuttaa sen enempää kuin 20…30 €/kk,  mitä meistä itse kukin on tottunut vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen maksamaan.  Liiketoiminnan voluumi junnaa paikallaan.

Uudeet lisäarvopalvelut käyttävät mobiiliverkkoa internet yhteyden tarjoavana bittiputkena

Uusia palveluja syntyy, mutta ne ohittavat operaattorin laskutuksen:

  • Kaikki some palvelut on toteutettu kännykän ja tietokoneen sovelluksilla. Verkko-operaattorilta tarviaan internet yhtyeys ja joskus tieto puhelinnumerosta, joka sekin saadaan ilmaiseksi puhelimesta.
  • Lähes kaikki mobiilimaksupalvelut (luottokortit, mobilepay,…) toimivat verkko-operaattorin ohittavalla tavalla. Niissä hydynnetään pankin vahvan tunnistautumisen palveluita.
  • Esineiden internet tarjoaa tänä päivänä esimerkiksi minun mökilleni etäältä tapahtuvan videovalvonnan, lämmityksen päälle ja pois kytkennän sekä lämpötilan ja kosteuden mittauksen. Käyttämäni palvelu ohittaa operaattorin SIM laskutuksen. Olen ostanut nämä wlan verkkoon kytkeytyvät laitteet kaupasta ja ne ottavat automaattisesti yhteyttä laitevalmistajan palveluun, jonka kautta niitä operoin. Operaattorin SIM tunnistukseen liittyvä laskutus ohitetaan. Samalla tavalla toimii käytännössä kaikki laitteiden internet sekä sairaaloissa että yrityksissä. Operaattori ohitetaan.

Seuraavan sukupolven 6G verkkostandardi ei muuta tilannetta

Voisiko vuoden 2030 jälkeen lanseerattava 6G verkkoteknologia tuoda muutoksen verkkolaitevalmistajien ja verkko-operaattoreiden noidankehään? Käytävä keskuskustelu ja 6G tutkimustyö on ainakin toistaiseksi keskittynyt lähinnä tiedonsiirtonopeuden parantamiseen. Jos muuta ei saada aikaan niin verkko-operaattorit saavat ensi vuosikymmenelläkin tyytyä 20-30€/kk asiakaskohtaiseen laskutukseen. Ja myös verkkolaitevalmistajien liikevaihdot junnaavat paikallaan. Tämä lienee perusskenaario.

On keskustelut siitä että operaattoreiden tarjoama SIM kortti (puhelinnumero) tulisi käyttöön kaikissa kodin laitteissa. Operaattorit tarjoaisivat palveluiden laskutukseen ja laitteiden ja ihmisten autentikointiin liittyviä palveluita riippumatta siitä onko laite esim. wlan verkossa vaiko operaattorin tarjoamassa verkossa.  Asiasta on keskusteltu ja patentteja asiasta on tehty jo yli kaksikymmentä vuotta eikä kehitys ole vieläkään ratkaisevasti mennyt tähän suuntaan. Mobiililaitteisiin kuten autoihin, kannettaviin tietokoneisiin ja tabletteihin on tullut SIM kortteja, mutta kehitys on ollut mahdollisuuksiinsa nähden hidasta.  SIM autentikointia käytetään lähinnä vain mobiilioperaattorin tarjoaman internet bittiputken aukaisemiseen.

 

Lisää tietoa: 

 

Kuvan lähde:  wikimedia

 

One thought on “Verkkovalmistajien kasvunäkymät ovat heikkoja

  1. Minulla on uusi auto eikä siinä ole verkko-operaattorin sim korttia eikä edes sim korttipaikkaa. En pääse monitoroimaan etäältä autoani sen paremmin kuin minun huoltonikaan, vaikka siihen olisi selvä tarve.

    Näyttää siltä että kännykkäverkkojen valmistajat ja operaattorit ovat jääneet sinne mistä aloittivat, kännykkäoperaattoriksi. Edes autoja ei ole saatu verkon palveluiden piiriin saati sitten pienempiä laitteita.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On