Monta rautaa tulessa

Viikonlopun jälkeen pääsevät taas monen Euroopan maan valtiovarainministerit tunnelmaa kohottaviin linjausten tekemiseen. Lienee kuitenkin tylsää käsitellä vain yhtä asiaa kerrallaan, joten tällä erää pohdittavaa on paljon. Kypros, Irlanti, Portugali, Hollanti, Italia ja kenties pari ajatusta vaihdetaan Espanjastakin. Linkittömien Irlannin ja Espanjan tilasta voisi todeta sen verran, että Irlanti puuhaa samanlaista huojennusta itselleen kuin Portugali, jossa jälkimmäisessä kansa lähti reippain määrin Lissabonin kaduille vähemmän Troikkaa mairittelevien julistustensa kera. Espanjassa taas saatiin kilpailukykyä parannettua, kun maan työttömyysaste kasvoi yli prosentilla (kuukausitasolla). Valtiovarainministereillä onkin siinä mielessä ilahduttavasti monta rautaa tulessa.

Vaikka viime viikon Italian "sokkivaalien" jäljiltä euromaiden lainapaperit nostivat arvoaan Italiaa nyt lukuunottamatta (30 korkopisteen nousu 10-vuotisissa papereissa) niin Sentixin uudet sijoittajien tunnelmaa kuvaavat luvut ottivat reippaanlaisesti takapakkia. Mikäli uusiin vaaleihin päädytään aikaisintaan kesällä niin tulos voi olla vielä murheellisempi. Toinen teknokraattihallitus putkeen tuskin sekään kovin paljon helpottaa. Siinä kohtaa italialaisille ei tarvitse yrittää enää edes esittää demokraattista valtiota. Muiden euromaiden kohdalla tuntuu siltä, että Draghin lupausta viime heinäkuun lopulla pidetään yhä arvossaan.

Kyproksen "huomattavat talletuspaot" laittavat miettimään, jotta voiko tukipakettia enää pitkälle siirtää. Sehän nyt on selviö, että euromaiden johtajat suorastaan hinkuvat päästä kuittaamaan oligarkkien tappiot kansalaistensa pussista viimeistä senttiä myöden. Tilanteella hekumointi voi johtaa nyt vain siihen, että laskusta tulee suurempi, jos kyproslaisten pankkien pääomitusta tarvitaankin entistä enemmän. Strategiassa ei tuntuisi olevan mitään järkeä, ellei sitten vakuudettomia velkakirjoja ostaneet pakoiteta nielemään tappioita. Tällöin "Kreikka on poikkeustapaus" velkajärjestelyjen suhteen olisi kuitenkin osoittautumassa pelkäksi sanahelinäksi ja se voisi olla ikävä viesti nyt vielä niin tunnollisesti muiden kriisimaiden velkapapereita tankanneille tahoille. Sen sijaan jos Kypros kuitataan lainalla niin maan velka ei ole enää "kestävällä tasolla". Olisi ehkä siis parempi tehdä suoraan lahjoitus. EU:n perussopimus tuskin kieltää muiden jäsenmaiden suoran rahoittamisenkaan.

Portugalin mielenosoitukset, Italian vaalitulos ja aiemmin monien valittujen hallitusten kasvava epäsuosio ovat kaikki ikävällä tavalla muistuttamassa siitä, ettei kriisi ole kuin pahenemassa kaiken aikaa. Jopa Barroso tuli siihen tulokseen, ettei kriisi vissiin olekaan ohitse, vaikka hän julistikin sen päättyneeksi aivan lähiaikoina. Aiemmilla kerroilla on tosin löytynyt jokin taikavarpu, jonka lumoissa taas saadaan tyhjää tölkkiä potkittua pari metriä kadulla eteen päin. Laskutrendin jatkuessa pahana voi Draghi joutua laittamaan taas parastaan. Valtiovarainministereihin en arvaisi luottaa.

2 thoughts on “Monta rautaa tulessa

  1. Ei ole ohi ei. Kyllä Rehn jo

    Ei ole ohi ei. Kyllä Rehn jo piti etukäteen puheen että olisi syytä varautua Kyproksen jeesaamiseen. Aivan tolkuton meno monissa euroopan maissa, kansa kadulla. Ei täällä näytetä mitään. YLE vääntää kaiken ihan toisinpäin vaikka olemme menossa itsekkin tällä vauhdilla ja talousromahduksella jonoon etelänmaiden kanssa.

    Onhan komissaarit huomanneet nyt ihme kyllä että täällähän on valtava massatyöttömyys. Kesti pari vuotta sekin huomata. En enää usko että tämä toimii, maita lähtee omiin valuuttoihin väkisinkin. Mutta eipä hätää, tulee lisää maita tilalle maksamaan tai saamaan tukirahoja. Mitähän Merkel – tuo euroopan keisarinna tuumaa kun pitäisi olla komentamassa joka maan johtoa tehdä niinkuin hän sanoo. Vaalien takia keisarinna ei nyt kerkiä kiireiltään. Annetaan nyt pieni hengähdystauko kriisissä kituville maille ja sitten Saksan Merkel iskee nyrkkiä pöytään ja pistää maat järjestykseen, paitsi Italian, joiden ymmärrys ei riitä enää Saksan johtajan käskytyspolitiikkaan. Tuleeko määräys uusista vaaleista ? Ei tule sanoo Italia.

    1. Merkelin päänsärystä

      Merkel ei taida olla vielä julkisesti tahtonut sanoa sitä ääneen, että tämä leikki maksaa saksalaisille aivan julmetusti. Toisaalta valtakunnan kirstunvartijan, Wolfgang Schäublen ymmärtämättömyys asioista tuli esiin, kun talouskomissaari Olli Rehn joutui puuttumaan tämän sanomisiin. Schäuble kun meni arvelemaan, josko Kypros nyt mitään merkitsee. Rehn sanoi, että kyllä vain merkitsee. Tulkitsen tämän niin, että yhdenkin euromaan joutuessa jättämään valuuttaunioni tulee koko EMU kyseenalaistettua. Hämmästykseni on suuri: olen jostain asiasta Rehnin kanssa samaa mieltä.

      En silti osaa vielä nähdä, mitä iloa euromaille on järjettömän suurista työttömyysluvuista. Eli miten pahenevan työttömyyden kanssa nämä valtiot selviytyvät vaikkapa kasvavista eläkevastuistaan, joita ei ole pahemmin puskuroitu, vaan valtaosa niistä budjetoidaan sitä mukaa kun niitä esiintyy. Onkohan jollakulla muulla taskussaan tämä viisasten kivi, josta vastaus löytyy?

      Avustuksia saaneet maat huomaavat varsin nopeasti, että heillä on myös kiristyspositio. Ehkä selkein havainto oli Espanjan ministerikaksikon tekstiviestittely, jossa pääministeri Rajoy kirjoitti, että vastusta, Espanja ei ole Uganda. Nyt Irlanti on liittymässä kuoroon. Näihin suostuminen on vain osoittamassa sen, ettei ne IMF:n fiskaalikerroinuumoilut (yli yhden) olekaan vääriä. Espanjalle myönnetty reipas lipsumisvara (joka ei täyttynyt lähimainkaan) tehtiin sen vuoksi, että taantuma pahenee. Taantumahan pahenee, jos tässä kohtaa säästetään liiaksi. Säästää toki pitää, mutta ajoitus on huonoin mahdollinen. Rehn ei vain halua, että tästä puhutaan ääneen.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen