Myin outotecini

Myin liian myöhään Outoteckini. Sijoitus oli hyvä, mutta onhan tuo laskenut ja syystä.  Outotecin liikevaihto koostuu materiaaleittain seuraavasti:

Kupari 33%
Rauta 11%
Ferroseokset 14%

 

Kuparin hinta on laskenut jo hyvän aikaa:

Ferroseokset tarkoittanee ferrokromia ja sen hinta on mennyt näin:

Kummassakaan tuotteessa hintakehitys ei ole ollut räjähtävän nouseva. Ei sitä viitsi uusiin louhoksiin investoida, jos hinnat eivät nouse. Rautamalminkin hinta mieluummin putoaa kuin nousee. Tilauskanta Outotecilla on vuoden 2010 tasolla eli ei katastrofaalinen, mutta reilusti alle vuoden 2011 tason (-31%). Investoinnit käynnistyvät kun kysyntä ylittää tarjonnan eli hinnat nousevat. 

Outotecista on puhuttu paljon, että heidän tapansa toimia on suhdanneriippumatonta. Ei se ole. Johan sitä tulos kääntyi laskuun 179–>132 ja kassavirta meni negatiiviseksi. EPS oli vuonna 2013 noin 0,51 euroa eli P/E oli 14 mikä todellisuudessa suhdanneherkälle yritykselle on paljon kun ollaan menossa huonompaan aikaan. 

3 thoughts on “Myin outotecini

 1. Kapulahissi odottaa

  Hienoa, että täällä kerrotaan omista toimenpiteistä! Outotecia pidetään sijoittajien keskuudessa yleisesti hyvin hoidettuna yhtiönä, joka omaa suuren nousupotentiaalin, kunhan tästä taantumantapaisesta päästään nousemaan. Keskustelupalstoilla Outotec on yllättävän sitkeästi piensijoittajien kehuma yhtiö. Niin, huonostikin menevää yhtiötä voidaan toki johtaa hyvin, mutta minkäs teet yleiselle markkinatilanteelle. Eikö materiaalien hintojen laskusta ollut aikaisemmin jo tietoa, jotta Outotecin osakkeista olisi voinut luopua? Esimerkiksi kuparin hinta lähti jyrkkään laskuun tasan vuosi sitten ja mainitsit juuri kuparin olevan Outotecin päämateriaali.

  Outotecin osakkeen hinta on lasketellut vuodessa -43% ja puolessa vuodessa -33,5%. Nyt laskettelu on suvantovaiheessa: viikossa nousua +2,6% ja tänään näköjään äskettäin katsottuna +0,4%. Itse seuraan näitä vuoden laskettelija -tittelista kilpailevia. Outotecin lisäksi katselen myös surkean Outokummun tilannetta "sillä silmällä". Odotan kurssien olevan yleisesti kesällä nykyistä matalammalla tasolla, mutta sitten noiden laskettelijoiden kyytiinkin voisi mennä – eikös laskettelussa mennä jossain vaiheessa kapulahissillä ylöspäin?

   

  1. Markkinat

   Ei materiaalien hintoja kukaan osaa arvata. Jos osaisi arvata niin niillä kannattaisi keinotella eikä kaivaa niitä maasta pois. 

   Outotec veikkaa tuoreessa vuosikertomuksessaan, että lyhyellä aikavälillä kaivosteollisuuden laite- ja laitosinvestointien odotetaan supistuvan 10-20%, mutta palveluiden kysynnän puolestaan kasvavan. Palveluista on muotia puhua kuten olemme takavuosien Rautaruukin vuosikertomuksista lukeneet. Yleensä ostopalveluita supistetaan kun rahat loppuvat ja metallinjalostajilla ne loppuvat kun metallien hainnat laskevat. Laitosinvestoinnit menevät metallien hintojen mukaan, kuten vaikka ohessa olevasta kuparin hintakehityksestä näemme. Kun raaka-ainebuumi oli parhaimmillaan kaikki investoivat metallituotantoon ja se nosti kapasiteettia. Koska kaivoksessa on pääosin kiinteitä kuluja niitä pyöritetään vaikka tulos olisi huonokin ja siksi tulokset ja hinnat säilyvät pitkään heikkoina, koska kapasiteettia ei helposti pureta markknoilta. Roikkuuhan Talvivaarakin vielä kehissä mukana, vaikka ei sen kaiken järjen mukaan pitäisi. Silläkin on tullut yllätyksenä nikkelin hinnan lasku.

   Tästä kuvasta näemme kuparin hinnan. Se oli koko 1990-luvun paikoillaan ja Outokummulla tuli mieleen, että irtaannutaan Outotecistä. Ei ne arvannut, että tulee kaikkien aikojen raaka-ainebuumi. Hinta nousi nousi tuonne 3,7, mutta 2009 se laski puoleen. Outotecin tulos oli vuonna 2008 peräti 120,2 miljoonaa, mutta seuraavana vuotena vain puolet siitä ja vielä vuonna 2010 se oli vähemmän. Nopeasti se sitten nousi, mutta niin nousi kuparin hintakin.

   Outotecin tulos ja liiketoiminta on suhdanneherkkiä aivan kuten YIT:n gryndaus, vaikka niin moni muuta väittää. Ja se riippuu muustakin kuin kuparin hinnasta, mutta raaka-aineiden hinnat ovat sen pääajuri. Raaka-aineet jos mitkä ovat maailmassa arvaamattomia hintansa suhteen. 

    

    

    

   1. Hyvin selitetty
    Kiitos hyvästä ja asiantuntevasta vastauksesta. On hienoa, että Piksussa nähdään vaivaa antaa kommentoijille taustatietoa asioista. Täytyy kertoa seuraavassa sijoituskerhon tilaisuudessa Piksun tarjonnasta! Jatkakaa samaan malliin.
    Toivoo sama vierailija

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan