Myrskyn silmässä

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

Nokian analysointi on nyt tavattoman vaikeata. Kun viimeksi kirjoitin aiheesta marraskuun loppupuolella, oli yhtiön ympärillä postiivista pöhinää. Aleksanterinkadun liikkeessä oli pitkästä aikaa asiakkaita ja uusi Lumia 920 oli juuri lanseerattu. Siitä hetkestä lähtien yhtiön osakekurssi on noussut 20 prosenttia, eli tämän hetken noin 3 euroon ja kurssi oli vielä alkuviikostakin 3,30 euroa.      

Nokian tulospäivä 24.1 lähestyy ja yhtiön osakekurssi on poukkoillut villisti viime aikoina. Tiistaina sen arvosta lähti 6 prosenttia ja lasku jatkui keskiviikkona parin prosentin verran. Sijoittajat ovat ymmällään. Tiistain laskun taustalla arvioidaan olevan pari syytä. Ensinnäkin parhaillaan käynnissä olevasta, maailman johtavasta kulutuselektroniikan näyttelystä CES:stä Las Vegasissa, ei ole kuulunut Nokian kohdalta mitään uutta. Huhujen mukaan muiden myyntikojujen ympärillä on vilskettä, mutta Nokian tuote-esittelijät ovat saaneet tepastella rauhassa. Tämä ei ole hyvä asia.

Toiseksi Intian veroviranomaiset ottivat Nokian tiistaina pihteihinsä. Uutisen mukaan parikymmentä verotarkastajaa teki tiistaina yllätystarkastuksen Nokian Chennain tuotantolaitokselle.  Olen hyvin yllättynyt, jos Nokia jäisi kiinni jonkunlaisesta verovilpistä enkä siihen usko. Markkinat kuitenkin uskoivat ja antoivat osakkeelle kyytiä alaspäin.  Yleensä tällaisella uutisella ei juuri olisi vaikutusta osakkeen kurssiin, mutta Nokian osake on nyt myrskyn silmässä.

Nokian osakekurssi on noussut pohjamudista huimat 100 % puolessa vuodessa. Nousu on perustunut siihen, että sijoittajat uskovat ja etenkin toivovat Nokian uuden Windows yhteistyöstrategian alkavan vihdoin tuottaa tuloksia. Asiasta ei ole mitä vahvaa näyttöä, vaan osakekurssi on nyt erilaisten huhujen vietävänä.

On ennakoitavissa, että tilanne jatkuu nyt samanlaisena tuloksen julkistamiseen asti. Tammikuun tulospäivästä tuleekin tällä kertaa hyvin mielenkiintoinen. Kun Nokia julkisti osavuosikatsauksensa viime lokakuussa, ei sen osakekurssi reagoinut juuri mitenkään. Se nousi pörssipäivänä yhden prosentin. Kun Nokian tulos julkaistaan 24.1., on miltei varmaa, että osakekurssi säntää johonkin suuntaan moninkertaisesti tuon määrän. Ainoastaan muutoksen etumerkki on epäselvä.

Tulos sinällään ei ole kovin mielenkiintoinen, mutta jos tilinpäätöksestä käy ilmi, että Nokian Windows strategia alkaa toimia, pomppaa kurssi ylös. Tässä tapauksessa voidaan arvioida, että Nokian osakekurssin toipuminen on vasta alkanut viimeaikaisesta kurssinoususta huolimatta. Jos Windows strategia ei toimi, jatkaa Nokia hoiperteluaan kuilun reunalla. Silloin on ennakoitavissa, että viime aikoina kurssinoususta hyötyneet sijoittajat kotiuttavat voittonsa pikavauhtia ja osakekurssi ropisee alas. Nokian osake on edelleen yksi eniten lyhyeksi myytyjä osakkeita, joten intressejä on molempiin suuntiin. Nokian osakekurssia seuraaville on tiedossa pari mielenkiintoista viikkoa myrskyn silmässä.   

Lue Punaisen mukin blogia.

3 thoughts on “Myrskyn silmässä

 1. Tiedossa on

  Tiedossa on, että Nokialla ei alun alkaenkaan ollut tarkoitus panostaa Las Vegasin CES:ään. Kyllä siellä Nokian pienen kojun edessä saa rauhassa tepastella, kun mitään uutta ei tähän tapahtumaan haluttukaan tuoda. Intian veronviranomaisten isku oli Nokian kannalta valitettava asia, vaikka samantapaisia iskuja Intiassa tehdään toki muihinkin yrityksiin. Tällainen Intian iskukäytäntö on myös tiedossa. Nokia on vakuuttanut toimivansa oikein, eikä mitään näyttöä väärinkäytöksistä ole esitetty. Windows-strategian lopullisesta onnistumisesta ei ole mitään näyttöä, mutta tiedossa on, että Ashat ovat myyneet hyvin ja että Nokia Lumia 920 on menestynyt testeissä erinomaisesti ja kauppa on käynyt. Miinuksena on se, että lippulaivamalli tuli liian myöhään joulumarkkinoille ja yhtiöllä on – jälleen kerran – ollut toimitusvaikeuksia. Kurssinousu ei ole ainakaan minua yllättänyt: jo jonkin asteinen onnistuminen uudessa strategiassa riittää nostamaan pohjamutiin vajonnutta osakekurssia. Juuri niinhän nyt on käynyt. 

  Tiedossa on se, että Nokian Windows-strategia on alkanut toimia. Sijoittajat ovat kyllä ottaneet tämän jo huomioon. Sen sijaan kukaan ei voi olla varma siitä, että pitkässä juoksussa windows-alustaiset kännykät yltäisivät kolmanneksi vahvaksi tekijäksi alustojen kilpajuoksussa.  Sekin on jo tiedossa, että tulosjulkistamispäivänä Nokian osake ei lähde voimakkaaseen lasketteluun; yhtiö on antanut positiivisen tulosvaroituksen, joka ennakoi sitä, että myös Q4-päivänä kerrotaan positiivisisa uutisia. Positiivinen varoitus takaa sen, että negatiivisen sijasta on enemmän positiivista kerrottavaa. Ohjeistuksia yhtiö ei varmaankaan tulevaisuudesta juurikan anna. Positiivinen mieli riittää sijoittajille ja nostattaa kurssia. Kohti kesää mentäessä kamppailu kovenee, kun kilpailijat tuovat taas uutuuksiaan markkinoille. Nokia ei tule pärjäämään yhden lippulaivansa voimalla. Yhtiön on saatava markkinoille halvempia ja kuluttajia innostavia jokamiehenkin lumioita, jotta Nokian nouseminen voisi tänä vuonna myös jatkua. Ashat eivät riitä, vaan halvemman luokan windows-alustaisia kaivataan. Mielestäni Nokia on juuri noussut myrskyn silmästä, eikä se ole enää siellä. Myrskyssä yhtiötä uhkasi ei enemempää eikä vähempää kuin konkurssi. Myrskyn jälkeen on nyt näytettävä, että pörssimerellä pärjätään uusiin purjein. 

  1. Kiitos kommentista,

   kuten huomasimme, Nokia oli  eilen myrskyn silmässä. Artikkeli oli ajankohtaisempi kuin arvasinkaan. Kirjoitin sen keskiviikkona ja se julkaistiin torstaina iltapäivällä, tarkasti ottaen 40 minuuttia ennen Nokian positiivista tulosvaroitusta, joka vastasi tässä tapauksessa tulosjulkistusta. Nokian kurssi nousi eilen lähes 11% eli informaatio oli tärkeää markkinoille sekä suuri helpotus. Eilinen ”posari” vei parhaan terän varsinaisesta tulosjulkistuspäivästä 24.1. Kurssiliikkeen pitäisi olla silloin eilistä selvästi pienempi. Olen saamaa mieltä kanssasi, että Nokian tulevaisuus näyttää nyt paremmalta kuin ennen eilen annettua positiivista tulosvaroitusta.

    

   Juha Kasanen

 2. KL:ssä hyvä tilannekatsaus tänään

  Positiivinen tulosvaroitus kuulostaa hyvältä, mutta pahanilman linnut ovat jo repineet "varoituksen" tuhanne palstamillimetrin päreiksi. Aikoja sitten muistan ohjeen, että pienyrityksen parasta strategiaa on KASSAN hallinta. Jos ei oo rahoo, se tietää pahoo. No, Nokia petraa, saneeraus puree, mutta kestääkö kurssi velanottoa? Isot ja pienet firmat pelaavat samoilla säännöillä 

   

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan