Näin tekoäly parantaa jokapäiväistä elämääsi – 9 tapaa, joita et ole koskaan tullut ajatelleeksi

Kevyttä Yhteiskunta

Tekoäly eli AI (englanniksi artificial intelligence) on vaikuttanut elämäntyyliimme monella tapaa. Tekoälystä puhutaan silloin, kun koneet ottavat käyttöönsä ihmisen älyllisiin prosesseihin liitettyjä taitoja, kuten päättelykykyä tai uuden oppimista. Se toimii itsenäisesti, ja suoriutuu tehtävistään monimutkaisessakin ympäristössä ilman käyttäjän jatkuvaa ohjausta. Lisäksi tekoäly pystyy oppimaan suorittamistaan tehtävistä niin, että sen suorituskyky paranee kerta kerralta.

Euroopan komissio määrittelee tekoälyn muotoja seuraavanlaisesti: ohjelmistoihin sisältyvät mm. hakukoneet, kuvia ja videoita analysoivat ohjelmistot sekä kasvojentunnistusjärjestelmät. Ruumillistettu tekoäly puolestaan käsittää ainakin dronet, itseohjautuvat autot sekä erilaiset robotit.

Vaikka lukuisat arjen askareet ja kiire helpottuvat tekoälyn ansiosta huomattavasti, emme monesti tule edes ajatelleeksi koko asiaa. Tekoäly vaikuttaa jokapäiväisessä elämässämme kuitenkin todella erilaisin tavoin. Seuraavat yhdeksän esimerkkiä ovat todiste siitä.

1. Hakukoneet 

Hakukoneet ovat erinomainen esimerkki siitä, kuinka tekoäly pyrkii oppimaan ja parantamaan käyttäjilleen tarjoamaansa palvelua jatkuvasti, järjettömän suurista tietomääristä huolimatta.

2. Kodin älylaitteet

Useasta kodista löytyy älylaitteita, jotka tuovat helpotusta arjen pyörittämiseen. Koska tekoälyä hyödyntävät kodinkoneet sekä laitteet käsittelevät runsaasti henkilökohtaisia tietoja kannattaa muistaa, että tärkeä osa älykkään kodin rakentamista on myös tietoturvallisuudesta huolehtiminen. Tehokas VPN eli virtuaalinen erillisverkko pitää huolen siitä, etteivät yksityiset tiedot joudu vääriin käsiin.

3. Digitaaliset avustajat

Yksi selkeimmistä esimerkeistä tekoälystä puhuttaessa on Alexan tai Sirin kaltainen digitaalinen avustaja, joka hoitaa vaikkapa ajastimen tehtäviä, ja vastaa kysymyksiisi milloin mistäkin.

4. Kuvantunnistus

Jos olet tottunut avaamaan älypuhelimesi lukituksen kasvojentunnistuksen avulla, tiedät mistä on kyse. Myös sosiaalisen median alustat käyttävät kuvantunnistusta, ja saattavat ehdottaa profiilin nimiä kasvokuvien perusteella.

5. Kohdistettu mainonta

Olet kenties huomannut, etteivät netissä kohdallesi sattuvat mainokset ole sattumanvaraisia, vaan juurikin tekoälyn avulla kohdennettuja, ostoskäyttäytymiseesi tai hakukoneetsintöihisi perustuvia ilmoituksia.

6. Sosiaalisen median sisällöt

Tekoälyn toimintaan perustuvaa kohdennusta käytetään nettimainosten lisäksi runsaasti myös somealustoilla, ja kohdallesi osuva sisältö perustuukin pitkälti itse jättämiisi kommentteihin, reaktioihin, ja jopa erilaisten sisältöjen ääressä kuluttamaasi aikaan.

7. Käännöspalvelut

Vaikka Google Translate ja muut kielen kääntämiseen käytetyt ohjelmat ovat usein pulassa suomen kielen parissa, pyrkii tekoäly jatkuvasti oppimaan virheistään ja parantamaan suorituskykyään. Tämä periaate pätee myös vaikkapa automaattista tekstitystä tarjoaviin ohjelmiin.

8. Liikenne

Älykkäiden kotien lisäksi elämme maailmassa, jossa tekoäly auttaa liikenteen säätelyssä, sekä nopeimpien reittien suunnittelussa. Näin se ehkäisee jumiutumista pahimpiin ruuhkiin, ja ilmoittaa etukäteen matkan varrelta löytyvistä tietöistä tai onnettomuuksista.

9. Itseohjautuvat autot 

Vaikka täysin itseohjautuvia autoja ei vielä juurikaan löydy markkinoilta, on modernit autot varustettu useilla tekoälyyn perustuvilla, turvallisuutta parantavilla ominaisuuksilla sekä ohjelmilla, jotka kertovat kätevimmän reitin paikasta A paikkaan B.

Tekoäly toimii arjessamme niin lukuisilla eri tavoilla sekä huomaamattomasti, ettemme useimmiten edes tule ajatelleeksi sen olemassaoloa. Nähtäväksi jää se, kuinka pitkälle sen saavutukset voivat vielä yltää.

 

Kuvan lähde: pixabay / Monika Grafik

3 thoughts on “Näin tekoäly parantaa jokapäiväistä elämääsi – 9 tapaa, joita et ole koskaan tullut ajatelleeksi

 1. Aihealueena oli siis kevyt ja kerron pari vähemmän vakavaa esim. siitä, että vielä on kehitettävää.

  Joku valitti, että kun googlaa ruohonleikkureita, saa niistä mainoksia pari kuukautta, kysyi, eikö olisi järkevämpää mainostaa muuta puutarhaan liittyvää.

  Oma tapaukseni oli vielä jäätävämpi. Svensk cellulosa poikkesi meikäläisistä siinä, että sillä oli bulkin asemesta brändejä, nykyään yhtiöitetty tuonne https://www.essity.com/brands/

  Kävin brändit – siis paikalliset vaippa- ja terveyssidebrändit tarkasti läpi, siis kuinka pärjäävät. Hakuja tuli paljon.

  Dr. Google mietti profiiliani, kai siellä sukupuoli ja ikä suunnilleen tiedettiin.

  Sain kuukausien ajan mainoksia vaarinvaipoista.

  Siitäkin huolimatta omistan Alphabetiä.

 2. Googlen Translate toimii nykyään erinomaisesti, ainakin suomi -> englanti. Kannattaa kokeilla jos et ole vähään aikaan kokeillut. Sinne voi heittää joko tekstin suoraan tai nettisivun osoitteen. Käännös on mielestäni erittäin hyvä ja täysin ymmärrettävää.

  https://translate.google.com/

Comments are closed.

Related Posts