Nesteessä jo valoa, silti hankala tapaus
Takavuosien komeetan Nesteen konttaus on lyönyt sijoittajia moukarilla. Vaikeuksia riittää edelleen, mutta 4,5 vuotta jatkunut armoton laskumarkkina osoittaa lopulta taittumisen oireita.
Korostan silti oireita. Edellisen vuosikymmenen komeetta iski kultasuoneen bioliemillään, mutta moni asia keikahti mullinmallin viime vuosina. Kilpailu kiristyi ja kansantalouksien vaikeudet saivat valtiot leikkaamaan uusiutuvan energian poliittista tukea.
Energia on syklinen hyödyke, ja siltä vaikeudet aluksi näyttivät. Vaan neste olikin nesteessä odotuksia pysyväluonteisemmin. Eikä vihreää teknologiaa inhoavan Donald Trumpin nousu presidentiksi ainakaan Nesteen asemaa helpottanut.
Päälle matalasuhdanteen laskema öljyn hinta kuristaa kaikkien polttoaineiden hintaa ja yhtiöiden katetta. Neste ei tilanteelle voi paljoakaan lyhyellä jänteellä.
Pitkää perspektiiviään se pitää yhä myönteisenä, kuten selviää Ylen laajasta raportista. Neste pyrkii uudistumaan ennen kaikkea raaka-aineiden valinnan kautta.
Biopolttoaineiden ongelma on tuotannon kalleus, joka johtuu raaka-aineiden saatavuudesta ja hinnasta. Neste luopui jo vuosia sitten palmuöljystä, jonka ekologinen tasekin oli surkea, ja siirtyi jäterasvojen hyödyntämiseen.
Muttei sekään ole halpa lounas, vaikka ehkä siltä kuulostaa. Käytetty rasva ja muut jätteet ovat hajallaan pienissä erissä ympäri maailmaa: ravintoloissa, elintarviketehtaissa, teurastamoissa, jne.
Jätteessäkin kovat kulut
Jäterasvan kerääminen, kuljettaminen, välivarastointi ja mahdollinen esikäsittely (esim. suodatus, veden poisto) muodostavat ison kustannuserän. Logistiikkakustannukset ovat korkeita verrattuna fossiilisiin raaka-aineisiin, joita saadaan suurina volyymeina yhdestä lähteestä.
Vaikka puhutaan jätteistä, ne ovat haluttuja myös muiden toimijoiden (biodieselin valmistajat, kemianteollisuus) keskuudessa. Tämä nostaa hintaa.
EU:n ja USA:n tukipolitiikat ovat osaltaan lisänneet kysyntää uusiutuville raaka-aineille, mikä nostaa jäterasvojen ja eläinrasvojen markkinahintoja. USA:n tilanne voi tältä osin toki muuttua aika laillakin, mutta samalla se viestii kysynnän laskua poliittisen tuen puutteessa.
Uusiutuvien valmistuksessa pitää osoittaa, että raaka-aine on todella jäte tai tähde, eikä kilpaile ruoantuotannon kanssa. Se edellyttää tarkkaa dokumentaatiota ja valvontaa — ja lisää hallintokustannuksia.
Tuotannon kannattavuus on nojannut uusiutuvien päästöhyvityksiin ja sääntelyyn. Tämä ei muuttunee vähään aikaan.
Kiikarissa metsäteollisuuden jätteet
Neste hakee ratkaisua muun muassa metsäteollisuuden jätteistä. Jos projektit onnistuvat luomaan riittävän kustannustehokkaat menetelmät, paranee tuotteen kilpailukyky ja yhtiön kannattavuus.
Näin periaatteessa jopa ilman poliittista tukea. Se onkin nyt kortilla.
Sehän on liki satavarmaa, ettei Trumpin hallinto käänny vihreälle energialle myönteiseksi. Ja innokkaasti hän yrittää puuttua osavaltioidenkin päätöksiin, etenkin demokraattien hallitseman ja uusiutuvien polttoaineiden ystävän Kalifornian.
Nesteen myynnistä kolmannes tulee USA:sta. Ja poliittinen vastatuuli puhaltaa myös Suomessa ja Ruotsissa, joiden osuus liikevaihdosta on samaa luokkaa tai vähän enemmänkin.
Ruotsissa eduskuntavaalit ovat vuoden päässä ja Suomessa parin. Ei siis äkkikäänteitä vähään aikaan.
Markkinaehtoiseen pärjäämiseen matkaa
Toki vihreä energia on jossain määrin kysyttyä ilman poliittistakin ohjausta. Lentoliikenteessä jotkut yhtiöt kuten Virgin Atlantic käyttää biodieseliä koneissaan ja aikoo nostaa sen osuutta.
Mistään joukkoliikkeestä ei kuitenkaan voi puhua toistaiseksi. Ja Virginin osuus maailman lentoliikenteestä on promillen luokkaa.
Jos kauppasota repeää raisuksi kuten on pelättävissä, talouden vaikeudet syövät vihreän energian suosiota. Poliittisesti sen tukemisen kynnys nousee korkeaksi kustannusten takia.
Kuluttajatkin kääntyvät säästömoodiin. Se vaimentaa aika tehokkaasti ekologisen omatunnon kolkutuksia.
Toki vaikkapa aurinko- ja tuulienergia kasvoivat markkinaehtoisesti pärjääviksi vaihtoehdoiksi aluksi tukien varassa kehityttyään.
Mutta se tuskin kurkistelee ihan nurkan takana Nesteen kohdalla. Ilman poliittista tukea ja heikon kysynnän rassatessa vaikeat ajat tuskin hetkeen taittuvat.
Neste on tehnyt tappiota tai nollatulosta jo vuoden. Normaali laskusykli olisi pulkassa näihin aikoihin perinteen mukaan, nyt siihen täytyy suhtautua skeptisesti.
Vaikka laskumarkkina on jatkunut peräti 4,5 vuotta. Mutta sitä pitää yllä koko alan myllerrys.
Asetelmat kuin 2009
Pohjapilkkijät ovat pettyneet kerta toisensa jälkeen. Nyt osake kyllä osoittaa jo virkoamisen merkkejä myös pitkissä teknisissä indikaattoreissa kurssin kiivettyä Trump-paniikin pohjasta noin +70%.
Noin seitsemässä eurossa se kävikin – yhtä syvällä viimeksi kymmenen vuotta sitten. Huhhuh.
Tekniseltä kannalta Neste vajosi yhtä pahaan syöksykierteeseen finanssikriisissä. Nyt se näyttää osapuilleen samalta kuin loppukesästä 2009, yleinen pörssiromahdus päättyi noin puoli vuotta aiemmin.
Pitkien trendien avaimessa kuukausikuvaajassa vähän kaikki indikaattorit lopulta osoittavat käänteen merkkejä. DMI:n punaisen käyrän nousu taittui ja Relative Strengthin hidas keltainen käyrä vääntäytyy ylös katkaisten samalla nopean violetin käyrän linjan.
Ne viittaavat vahvasti pohjan löytymiseen. Ei toki mitään varmuutta, mutta todennäköisyys kasvaa mieluisan ylös.
2009 kuin oppikirjasta
Toisaalta, harvoin noin pitkä voimakas trendi alas päättyy tasaiseen nousuun. Nesteen kohdalla sen mahdollisuus on olemassa, jos yhtiö alkaa päästä vaikeuksistaan.
Ei siihen juuri mikään fundamentaalinen peruste kyllä tässä kohtaa viittaa. Mutta Neste on syklisenä yhtiönä tarponut mudassa ennenkin sieltä nousten – tärkeä pointti sekin.
Tuota 2009 seutua voi pitää jonkinlaisena osviittana tähänkin päivään, unohtamatta kuitenkaan alan rakenteellisia haasteita. Niiden kestoa on mahdoton tietää.
Viikkokuvaaja näytti tuolloin seuraavalta laskumarkkinan taituttua: Relative Strength (ylin grafiikka) kapusi päälle 50 pisteen ja MACD (alin) päälle nollan. Ne ovat aina vahvoja signaaleja.
Ihanteelliset ostoraot aukesivat kuten tavallista Stochastic-oskillaattorin upotessa osapuilleen pohjaan (keskimmäinen). Se aaltoili ahkerasti sille ominaisesti.
Oskillaattorit liian korkealla ostoon
Nyt viikkokuvaassakin on yksi selkeä signaali laskumarkkinan päättymisen puolesta: Relative Strength kiskaisi komeasti päälle 50 pisteen. MACD kuitenkin pysyy yhä alla nollan, joskin sitä jo hipoen.
MACD:n pysyminen pahasi pakkasen puolella on ollut yksi keskeisiä syitä, miksi Neste ei ole saanut osta-leimaa eräistä lupaavista merkeistä huolimatta. Kokemuksen mukaan nousun mahdollisuus pysyy silloin aivan liian pienenä kattaakseen riskin.
Ja kylmää on kyyti ollut. Eikä sen loppumisesta vieläkään takeita, mutta valo kyllä pilkottaa.
Osta-leimaa ei kuitenkaan vähään aikaan irtoa, vaikka muut indikaattorit sitä jo puoltaisivat – koska Stochastic (keskimmäinen grafiikka) paukuttaa aivan ylärekisteriä. Se blokkaa kategorisesti ostoraon mahdollisuuden omassa systeemissä.
Mutta vielä sekin sieltä alas vajoaa, kuten 2009. Ei siihen yleensä mene kuin joitakin viikkoja tai pari kuukautta. Sitten tarkastellaan asemia uudestaan.
Sähköautoakaan ei sovi unohtaa
Olosuhteet taloudessa olivat 2009 paljon pahemmat, tosin helpottamassa kovaa kyytiä massiivisella elvytyksellä. Mutta sektorispesifejä vaikeuksia Neste ei tuolloin potenut toisin kuin nyt juuri bioliemen osalta.
Niiden ratkeamista suuntaan tai toiseen ei kukaan voi tietää. Neste on optimistinen hankkeidensa tulevaisuudesta, mutta mitäpä muuta se voisi viran puolesta tehdä ainakaan julkisesti.
Uutena ongelmana on noussut sähköautojen voittokulku, tosin nyt talousolojen takia vaimentuneena. Kuten kertoo Hämysen Jarin analyysi kiinalaisesta BYD:istä, etenkin Kiina satsaa raskaalla kouralla sektoriin.
Keinot voivat olla epäterveitäkin, mutta alan murros on ailahteluista huolimatta todellisuutta. Sekin horjuttaa Nesteen asema ainakin jollain aikajänteella.
Mutkikas yhtälö vähän kaikin tavoin. Joka tapauksessa kiintoisat kuukaudet ovat edessä kurssikehityksen kannalta.
Lyhyesti sanottuna: paljon saa neste kinkkurasvoja kerätä jotta saa litran biotiisseliä.