Nokialta vapautuvat osaajat pystyvät tarttumaan Internet palvelukehityksen haasteisiin

Maailmanlaajuinen yhteiskuntarakenne syntyy paraikaa Internettiin ja nyt Nokialta vapautuu suuri joukko alan osaajia. Uusia paikallisia ja maailmanlaajuisia mahdollisuuksia menestykseen avautuu kaiken aikaa kiihtyvällä vauhdilla ja nyt Nokialta vapautuvat ovat mahdollisuus uuteen menestykseen.

Kullekin teknologian osa-alueelle vakiintuu muutama yritys

Internet (ja tietoliikenneverkko) on syntynyt siten että kullekin asialle on valikoitunut yksi tai pari maailmanlaajuista teknologiaa ja näille kullekin teknologialle on vakiintunut muutama relevantti maailmanlaajuinen toimittaja. Seuraavassa luettelo muutamista etabloituneista liiketoiminta-alueista:

  • valokuitulaitteet, Ethernet
  • IP- reitittimet
  • tiedon esitystapa (HTML, 3D-internetin esitystapa…) ja sitä esittävät selaimet
  • sähköpostipalvelut ja muut yhteydettömät palvelut
  • tietosisältöä analysoiva tekoäly ja siihen liittyvät hakupalvelut ja mainostaminen (lähinnä Google)
  • päästä päähän yhteydenmuodostus (skype, matkapuhelinverkot)
  • henkilöiden autentikointi ja varmenteet
  • ihmisten virtuaalinen minuus verkossa (Facebook, LinkeIn,….)
  • yritysten dokumenttienhallinta (Google docs, ….)
  • kartat ja navigointipalvelut
  • …..

Uusia maailmanlaajuisia liiketoimintamahdollisuuksia avautuu kaiken aikaa

Mahtuuko mukaan enää uusia toimijoita? Itse asiassa uusia toimijoita mahtuu mukaan aina vain kiihtyvällä vauhdilla. Uusille menestyksille on yhteistä se, että ne rakentuvat jo olemassa olevan infrastruktuurin päälle ja tarjoavat korkeamman tason palvelua – sellaista jota ei olisi aiemmin voinut rakentaa, mutta joka vasta hiljattain on mahdollistunut, kun jokin muu infrastruktuuri on saavuttanut riittävän vakiintuneen aseman.

Herää kysymys siitä mitä nuo palvelut voisivat olla. Meillähän vapautuu kohta suuri joukko Nokia insinöörejä, jotka osaavat, jos vaan saavat tilaisuuden osoittaa osaamisensa. Seuraavassa muutamia:

  • Henkilöiden autentikointi ja varmenteet ovat Internet:ssä edelleen alkeellisella tasolla. Kukapa meistä ei olisi tuskaillut sen kanssa, että jokaiseen palveluun tarvitaan eri salasana, joka pitää muistaa. Biologisesta varmenteesta ei ole vielä tietoakaan. Tähän tarvittaisiin maailmanlaajuinen infra, joka odottaa edelleen tekijäänsä. 
  • 3-D tekee tuloaan ja edelleen puuttuu paljon teknologiaa. Peliteollisuus on luonut ainakin joitain standardien tapaista sille, miten 3-D maailmoja esitetään, mutta noiden maailmojen luominen on edelleen alkeellisella tasolla ja muistuttaa edelleen 2-D animaatioiden tekemisen aikakautta. Kaikki pitää piirtää käsin. Ei ole vieläkään teknologiaa sille, minkä jokainen meistä osaa mielessään tehdä – hahmottaa 3D tila. Liikkuvan videokameran otoksessa on kaikki tieto tilan 3-D esityksestä, mutta kukaan ei ole vielä tehnyt tekniikkaa sille, miten tuosta liikkuvasta kuvasta voitaisiin muodostaa 3-D malli tietokoneen muistiin. Niinpä 3-D pelit tehdään edelleen käsin kun tekniikka puuttuu siitä miten se tehtäisiin automaattisesti.
  • Puuttuu maailmanlaajuinen "Teosto" palvelu jonka kautta taiteilijat voisivat saada korvauksia teostensa käytöstä internetissä. Teoksia lainataan ja kopioidaan laittomasti monasti siksi, että käyttöoikeuksien maksaminen ja maksuista sopiminen on niin työlästä ettei maksa vaivaa.
  • Laitteistoteknologian puolella avainasemassa ovat näytöt ja niiden ominaisuudet (sekä anturit). Se miten saamme tietoa ympäristöstämme muodostuu yhä tärkeämmäksi nyt, kun tietoliikenne ja tiedon prosessointi on kaikkien valmistajien saatavilla.
  • Karttoja, navigointipalveluita ja ihmisten virtuaalista minuutta yhdistävät palvelut puuttuvat tai ovat yhden valmistajan sisäisiä rajoittuneita ratkaisuja. Joskus olisi mukava jakaa oma paikkansa valikoitujen henkilöiden kanssa, mutta tämä ei tällä hetkellä onnistu.
  • Sähköposti ja puhepalveluiden yhteydessä ei edelleenkään näe vastapuolen virtuaalista minuutta (facebook kuvaa) osana puhelinluetteloa siinä vaiheessa, kun lähtee tekemään yhteyttä. On olemassa yhden valmistajan/palvelun sisäisiä ratkaisuja, mutta kännykästä on turha etsiä soitettavan ihmisen kuvaa.
  • Kännykän puhelinluettelo ei edelleenkään integroidu operaattorien puhelinluetteloihin tai facebook tai LinkedIN- palveluun niin, että voisi etsiä luetteloonsa lisää tietoa siinä jo olevista henkilöistä tai hakea uusia henkilöitä. Samaa voi sanoa sähköpostilaatikon yhteyshenkilöistä – sekään ei integroidu näihin maailmalaajuisiin henkilötietokantoihin.
  • ….

Yhteiskunnan toiminta on tärkeää kun Nokialta vapautuville tarjotaa uusi mahdollisuus

Ja esimerkkejä voi keksiä vaikka kuinka paljon lisää. Tässä esitetyt ovat vasta muutamia sellaisia, joilla voi tehdä maailmanlaajuista menestystä; paikalliseen menestykseen riittäviä ideoita on vielä paljon enemmän. Taivas on avoinna uusille menestyksille – rajaa ei ole. Oleellista on se, että löytyy tahto tehdä ja että tahdon takana on oikeita ihmisiä, jotka tuntevat toisensa, luottavat toisiinsa ja haluavat toimia yhdessä. Siksi TE- keskusten ja yhteiskunnan toiminta on nyt erityisen tärkeää, kun Nokialta vapautuu suuri joukko taitavia osaajia joilla on potentiaalia tehdä vaikka mitä.


 

3 thoughts on “Nokialta vapautuvat osaajat pystyvät tarttumaan Internet palvelukehityksen haasteisiin

  1. Schumpeteriläinen luova tuho

     

    Varsin paljon voi olla samaa mieltä, että Nokian suunnanmuutokseen sisältyy schumpeteriläinen luova tuhon ilmiö, joka pidemmällä tähtäimellä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

  2. Kai

    Sorry, että olen ollut niin sidoksissa muissa jutuissa. Kirjoittaminen on jäänyt vähiin, mutta teen paluuta arkeen. Olen miettinyt keskusteluamme keskustelun kehittämisestä ja Nokia Saga antaa sille oivan lähtökohdan (alustan ja ekosysteemin).

    Kirjoitit mielestäni viisaasti post-Nokia uusista mahdollisuuksista. Käsitteleen samaa teemaa Qaikussa, joka on laadukas keskusteluympäristö. Voisiko sen jotenkin integroida Piksuun?

    Twitter on globaalimpi, mutta hengettömämpi, kun siellä ei pysty argumentoimaan ja ketjuttamaan juttuja.

    Nokia ja Suomen tulevaisuus innoittavat varmasti uusiin kirjoituksiin. Elämme parempia aikoja kuin pitkään: Suomi muuttuu mielestäni oikeaan suuntaan. Kriisit tekevät hyvää kansanluonteellemme. Nyt pitäisi päästä eroon pönöttämisestä ja tärkeilystä, joka on ollut Nokian yläpään vaivana aivan liian kauan.

    1. Quaiku on ihan kiva keskusteluympäristö

      Qaikussa on kivaa ja mielenkiintoista keskustelua. Quaikun integrointi piksuun tapahtuu yksinkertaisimmin samalla tavoin kuin esimerkiksi osakesäästäjien sivusto (http://www.piksu.net/osakesaastajat). Ikkunoidaan siis Quaiku yhdeksi keskustelupalstaksi piksun nykyisen palstan rinnalle. Autentikoituminen ja käyttäjätunnukset jäävät, harmi kyllä, erillisiksi. Käyttäjät tarviivat siis kahdet tunnukset. Varmaan autentikoitumisenkin voisi integroida, mutta siinä on siiten kyllä enemmän työtä.

      Kevyeenkin integroimiseen tarvitaan Quaiku:n copyright oikeuksien haltioilta lupa. Sain sen käsityksen että lupa tarvitaan Quaiku keskustelupalstan ylläpitäjältä (sinulta) ja Quaiku sivuston teknologian tekijöiltä (Rohea Oy:ltä.), mutta en ole varma miten teillä nuo oikeudet ja velvollisuudet menee.  Jos järkkäät luvat niin kokeillaan miltä tuo näyttäisi.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On