Norjalainen kala ei ole turskaa

Salkkuyhtiö Marine Harvest julkaisi tänään vahvan tuloksen vuoden 2010 viimeiselle kvartaalille.

Norjalaisen kalankasvattajan lukuja: Q4 liikevaihto nousi 20% :4588 M NOK (3805)
EBIT marginaali: 23.1% (13.7%)
EPS Q4 tuplaantui 0.3 NOK (0.15 NOK)
Koko vuodelle 2010 EPS 0.87 NOK
Kassavirta koko vuodelle +10% 2 600 M NOK  (2 370)
Koko vuodelle kalamäärä laski hieman (HOG Tonnit) 295 683 (327 100), mutta viimeisellä kvartaalilla kasvu oli voimakasta.

Yhtiö ehdottaa 0.6 NOK osinkoa ylimääräisen 0.25 NOK jo maksetun osingon lisäksi. Nykykurssilla (6.98 NOK) osinkotuotto vuodelle 2010 yhteensä 12.2%. P/e- suhde on 8.0.

Tulevaisuudennäkymistä yhtiö kertoo ennustavansa kalamäärän kasvavan 15%. Sopimushintojen osuus on nyt suurempi kuin ennen ja hinnat keskimäärin yli 2010 toisen puoliskon hintatasoa kertoo toimitusjohtaja Alf-Helge Aarskog.

Chilen ja Kanadan toiminnot ovat nyt paremmassa kunnossa eivätkä enää ainakaan rasita tulosta. Yritysostojakin väläytellään vahvan kassan takia.

Luvuissa ei ole mitään vikaa, ne ovat erinomaisia. Jos yhtiöstä haluaa löytää heikkouksia, niin sellainen on että kasvun rajat ovat Norjassa vastassa. Viranomaiset eivät kilpilusyistä myönnä lisää kasvatusoikeuksia markkinajohtaja Marine Harvestille.

Monet analyytikot suosittelevat ehkä osittain tämän takia pienempiä kiplailijoita kuten Leröy Seafood ja Austevoll Seafood.

Yhtiö p/e Price/cashflow osinkotuotto EPS kasvu (TTM)
Leröy 8.4 7.3 3.7% 95%
Austevoll 9.6 5.0 2.5% 64%
Marine Harvest 8.0 7.6 12.2% 235%

Pienemmät kilpailijat eivät mielestäni näytä juuri houkuttelevammilta kuin Marine Harvest. Ainoa tumma pilvi yhtiön taivaalla on tosiaan vastaan tulevat kasvun rajat Norjassa. Yhtiö jatkaa toistaiseksi salkussa.

3 thoughts on “Norjalainen kala ei ole turskaa

 1. Hyvä sijoitus

  Marine Harvest on salkkuni suurimpia positioita, eikä ole tarvinnut katua. Tunnusluvut loistavat ja edelleen rankasti aliarvostettu yhtiö, etenkin jos ja kun oletan kalan suosion kasvavan kautta maailman, koska se on kulinaarisesti ja terveydellisesti arvokas tuote. Lohesta tullee jossain vaiheessa Kiinassakin trendikäs ruoka, ja Marine Harvesti on asemissa.

   

  Heikki Ikonen

  1. Kiinalaiset ostavat nyt kalaa!

   Kiinassa on löydetty Sushi. Siihen tarvitaan kalaa jota saa norjasta. Kiinalaiset sijoittavat nyt myös suoraan norjalaisiin kalayhtiöihin. Kaiken kaikkiaan erinomaiset näkymät.

   1. Hienoa!

    Mahtavaa jos näin on jo käynyt. Sitä olen odottanut, ja juuri sushiin norjalainen lohi on ehdottoman passeli. Ja kun oppivat syömään lohta sushissa, oppivat varmasti laittamaan sitä muillakin keinoilla. Voimakkaan makuinen lohihan sopii mainiosti perinteiseen kiinalaiseen ruokaan, kun vain opiskelee sen käytön – tämän sanon innokkaana kotikokkina.

     

    Heikki Ikonen

Comments are closed.

Related Posts