Nyky-Venäjän syvin olemus

Yhteiskunta

1970-luvulla maailma eli kylmässä sodassa. Suomessa oli ns. tavallisillakin ihmisillä halu harjoittaa omaa puolueettomuuttaan. Sekä USA:sta että NL:sta pyrittiin näkemään tasapuolisesti hyviä ja huonoja puolia. Kuvaa hämärsi erityisesti käynnissä ollut Vietnamin sota. Sota ei ole koskaan millään tavalla kaunista, mutta ko. sota oli oikein korostetun makaaberi: korkean elintason USA teknoarmeijallaan alikehittyneen Vietnamin kimpussa. Vietnamin sota peitti alleen sen, että koko Varsovan liitto oli pakolla koottu ja koossapidetty.

Suurvaltojen Salt- ja Suomen EEC-sopimusten aikaan olin alaikäinen yhteiskunnasta ja sijoittamisesta kiinnostunut koululainen. Suomen media tuskin oli tasapuolinen, mutta ihan sen voimin hahmotin kaksi asiaa. EEC oli BKT:ssä mitattuna NL:ää suurempi ja ilman USA:n apua aseistuksessa hirmuisesti alamittainen. Tuo havainto tuskin oli mikään ainutlaatuisen ”nerokas”, mutta kyllä se totta puhuen on tänä päivänäkin tavallisen monelta jäänyt huomaamatta.

Kaikki maat puhuvat ”puolustuksesta” propagandatarkoituksessa, mutta keskeinen kysymys on, mitä puolustetaan, kuvan ven. ”maatilojako”? (kuvan lähde)

Nykyään Venäjän BKT on Espanjan kokoinen ja runsaasti esim. Italiaa jäljessä. Ja kun Venäjällä on asukkaita Espanjaa enemmän, elintaso on siis alhainen. Venäjän valtavat luonnonvarat huomioiden tulos on surkean huono.

Jo elintasonkin kannalta on täysin käsittämätöntä maan himo uusin ”tuomiopäivän aseisiin”, ml. esim. 20-metrinen ”torpedo”, jota lienee kokeiltu tuhoisasti Vienan merellä, ei niin kovin kaukana Suomesta. Tällaiseen rahaa riittää, mutta Pietarin jätevesien puhdistamiseen tarvitaankin sitten suom. pääomaa.

Pinta-alaltaan maailman suurimmalla valtiolla tuntuu olevan kova huoli turvallisuudestaan, niin Ukrainan pst-ohjuksista kuin Puolaan kehitettävästä pienehköstä it- ja ohjustentorjuntajärjestelmästä. Jälkimmäisellä voisi muutoin olla jotain merkitystäkin, mutta Venäjän ydinohjukset on suunnattu lentämään pohjoisnavan ylitse.

Vastaavasti, muistaako kukaan Espanjan valittaneen Portugalin kansalliskaartin luomasta turvallisuusuhasta (linkissä kuva). Sitten Italia, jonka pääkaupungissa majailee vieraan valtion sotilaita, nimittäin paavin sveitsiläiskaarti keskiaikaisine hilpareineen.

Myönnän avoimesti, että edellä olevassa tuskin on mitään mullistavaa uutta tietoa, jota ei muutamalla googlauksella löytäisi.

Kuitenkin kiinnitän huomiota politiikan kaksinaismoraaliin. Esim. eduskunnassa tälläkin hetkellä vaikuttava Erkki Tuomioja on aina näsäviisaasti ollut valmis kritisoimaan kaikenmaailman Iranin shaaheja, jos sellaiset voidaan laskea kuuluvaksi lännen etupiiriin. Itärintamalla kaikki on hiljaista.

Ja vielä jälkisuomettuneisuudesta. Verratkaapa keskenään Wikipedian artikkelia Putinista suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Suomeksi ei puhuta juuri mitään Putinin todellisesta omaisuudesta eikä ihmisoikeusrikkomuksista. Jälkimmäisistä on pitkä selostus venäjäksikin, mutta omaisuuden osalta pitää turvautua englanninkieliseen versioon.

turvallisuus

Related Posts