”Nytpä pahan heitit…”

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

 

Suomalaiset ovat insinöörejä ja ruotsalaiset ovat myyntimiehiä. Näinhän meitä on usein verrattu naapurimme osaamiseen. Valitettavasti tästäkin kuluneesta fraasista on runsaasti empiiristä tutkimusta tilanteissa, jossa suomalainen kasvuyrittäjä haluaa kertoa ja markkinoida yritystään asiakkaille ja rahoittajille.

Hyvä ystäväni kertoi juuri mainion esimerkin tapauksesta, jossa hänellä oli useiden muiden sijoittajien ja bisnes-enkeleiden kanssa mahdollisuus kuulla muutaman kasvuyrityksen esitystä potentiaalisille sijoittajille. Erään kasvuyrityksen innokas, viestinnästä vastaava markkinointipäällikkö oli sujuvasti esitellyt yhtiötään sijoittajille, jonka jälkeen sijoittajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä yrityksestä. Ystävälleni oli jäänyt hiukan epäselväksi, minkä suuruusluokan liiketoiminta oli kyseessä ja saatuaan puheenvuoron kysyi yhtiön liikevaihdon tasoa.  ”Nytpä pahan heitit…” oli markkinointipäällikkö vastannut antaen ymmärtää, että hänellä ei ollut hajuakaan minkä suuruinen yhtiön liikevaihto oli.

Tiedän, että viestinnässä on tarkoitus vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja luoda positiivista elämystä tuotteiden suuresta lisäarvosta ja potentiaalista.  On kuitenkin turha odottaa, että kukaan suostuisi rahoittamaan yritystä, jos firman edustaja ei tiedä yhtiönsä keskeistä määrettä eli liikevaihdon tasoa. Kyseinen markkinointipäällikkö olisi voinut hyvin väistää kysymyksen sanomalla, että voimme toki puhua asiasta tarkemmin kahden kesken heti tämän tilaisuuden jälkeen, tai muuta vastaavaa saadakseen hiukan lisäaikaa selvittää kollegoiltaan, minkä kokoisessa yrityksessä hän on töissä.

Valitettavasti tämä ei ole ihan ainutlaatuinen tapahtuma. Meillä suomalaisilla on vielä paljon työsarkaa markkinointiviestinnän kehittämisessä. Ei ole pelkästään sattumaa, miksi suomalaiset start-upit saavat niin huonosti kansainvälistä rahoitusta, samalla kun kaikki maailman johtavat pääomasijoittajat pitävät Suomen teknologiaosaamista edelleen täysin kilpailukykyisenä.

Me Norvestiassa uskomme, että markkinointiviestinnän rooli tulee merkittävästi kasvamaan suomalaisten yritysten viestinnässä. Tämän vahvan näkemyksen pohjalta olemme myös tehneet sijoituksen Miltton Group Oy:hyn, joka on Suomen johtava markkinointiviestinnän asiantuntijaorganisaatio. Viime viikolla julkistimme perustavamme uuden Miltton Networks – nimisen yhtiön, jonka vetäjäksi kutsuttiin Jussi Kekkonen, joka toimi elokuun loppuun saakka pääministeri Kataisen poliittisena erityisavustajana. Kekkosen tehtävänä on muiden uusien rekrytoitavien henkilöiden kanssa rakentaa Miltton Networks Oy:stä vaikuttajaviestinnän johtava toimija Suomeen.

”Nytpä pahan heitit” ei tule olemaan Milttonin asiakkaiden vastaus helppoihin tai vaikeisiin kysymyksiin. Yrityksen henkilökunnan tulee ymmärtää yhtiön visio, yhtiön ”tarina” siitä, miksi se on olemassa, sekä pystyä välittämään ja vaikuttamaan tuo tarina sidosryhmiinsä tavalla, joka saa aikaan kehitystä – unohtamatta yksinkertaisia faktoja, kuten liikevaihdon suuruutta.    

 

Lue Punaista mukia

One thought on “”Nytpä pahan heitit…”

  1. Starup yritysten rahoittaminen vaatii merkittävää ammattitaitoa

    Minua on lähestynyt muutama startup rahoitusta hakenut yrittäjä. Yleensä liikeidea on osattu selittää hyvin.

    Seuraavia asioita on joutunut kysymään:

    1. Ketkä ovat yrityksen avainhenkilöt ja paljonko heillä on omaa rahaa sijoitettuna hankkeeseen
    2. Mikä on liikevaihto, kassavirta ja oma pääoma
    3. Ketkä ovat yrityksen (potentiaaliset) asiakkaat ja miten mahdolliset trial asiakkaat ovat sitoutuneet hankkeeseen
    4. Miten pitkälle yrityksen tuote on implementoitu ja mitä konkreettista yrityksellä on osoittaa (joskus avainhenkilöt ovat vain hakemassa rahaa ilman että he ovat edes tehneet aihiota tuotteesta)

    Liikkeellä on enkelisijoittajien rahojen perässä juoksevia kettuja, joiden ainoa tarkoitus on perustaa muiden varoilla yritys ja pumpata rahat palkkana omaan taskuun.

    Minun kokemukseni mukaan on erittän hyvä, että on olemassa Norvestian kaltaisia ammattilaisia, jotka pystyvät pätevästi arvioimaan startup yrittäjiä ja rahoittamaan näitä ammattimaisella tavalla. Tässä työssä tarvitaan merkittävä määrä osaamista jota harvoin on edes yhdellä ammattilaistason henklöllä.

Comments are closed.

Related Posts