Ohjauskorot alas!

Euroalueella ollaan jo pitkään oltu talousvaikeuksissa ja Euroopan keskuspankki(EKP) on erinäisillä toimilla yrittänyt vauhdittaa talouskasvua. Toistaiseksi EKP:n rahapoliittiset toimet ovat tuottaneet kovin laihoja tuloksia. Viimeisin terapiaruiske oli päätös aloittaa valtionlainojen ostot, lue tästä lisää EKP:n elvytyshekuma. Päätös toi pientä piristysruisketta osakemarkkinoille, mutta toistaiseksi alku näyttää jääneen tussariksi. Todelliset vaikutukset alkavat näkyä kenties joskus syksyllä? Tällä hetkellä volatiliteetti on kasvanut ja kasvaa, joka osaltaan kertoo markkinoiden epävarmuudesta.

 

Ohjauskorot ovat olleet jo pitkään matalalla tasolla ja mitä ilmeisimmin jatkuvat vielä jonkun vuoden, mikä lie jokunen vuosi? Vaikea ennustaa, mutta jos negatiivinen korko on todennäköisempi vaihtoehto kuin koron nousu, niin voidaan päätellä, että "jokunen vuosi" ei ihan näköpiirissä juuri nyt ole.

 

Globaali kehno talouskasvu on iskenyt väistämättä myös vahvan talouden Australiaan, joka on niin ikään pyrkinyt vauhdittamaan kasvua samoilla menetelmillä kuin muut keskuspankit ympäri maailmaa, eli laskemalla ohjauskorkoa. Eilisellä päätöksellä Australian keskuspankki laski ohjauskoron historiallisen alas 2,25 prosenttiin.

 

Australian keskuspankin virallisen tiedotteen mukaan päätökseen vaikuttavia tekijöitä olivat mm. euroalueen ja Japanin odotettua heikompi talous, sekä maailmanlaajuisesti maltilliset kasvuennusteet vuonna 2015.

 

Lähde: Australian keskuspankki

 

Jokseenkin hupaisaa suomalaisena lukea ohjauskoron laskeneen historiallisen alas 2,25%:iin kun samaan aikaan EuroZonessa ollaan nollan tuntumassa ja talletuskorko on jopa negatiivinen. Tarkoittaa sitä, että sinun pitää maksaa siitä kun säilytät rahaa pankissa!

 

Milloin pohja saavutetaan, jos nollan jälkeen voidaan jatkaa matkaa negatiivisen koron maailmassa?

 

Mihin omaisuuslajeihin on enää järkevä sijoittaa?

 

Näihin ajatuksiin, näihin tunnelmiin.

Petri Rastas

"Käteinen on kingi, mutta kulta on ikuinen"

http://www.petrirastas.com

2 thoughts on “Ohjauskorot alas!

 1. Pitkän koron valtionlaina- rahastot ovat tuottaneet hyvin

  Samaa mietin minäkin juuri eilen – mihin korkoinstrumentteihin voi enää sijoittaa kun korot ovat kuralla. Löysin mielenkiintoisen ilmiön. USA:n pitkät valtionlainat ovat antaneet viimeisen kahden vuoden aikana huisin 26% tuoton. Alla on poimittu Yahoosta kahden ETF rahaston tuotot, TLT (20 vuoden USA:n valtionlainat) ja IHY (maailman yrityslainat). Ero selviää kuvasta.

  Syynä on pitkien korkojen lasku. Tuolla TLT rahastolla on varastossa paljon noita 20v mittaisia lainapapereita, joille maksetaan hyvää korkoa koko 20v ajan ja niiden papereiden arvo on nyt noussut arvoon arvaamattomaan. 

  Jatko ei tule olemaan yhtä ruusuinen, edes pitkät korot eivät nimittäin voi laskea loputtomiin. Mutta ilmiö on silti mielenkiintoinen.

   

   

  Kai

  1. mitä vikaa osakkeissa

   Tämmöisenä aikana osinko-osakkeita salkkuun, mitä sitä muuta

   heikki

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin