Oikeat vaihtoehdot EU-maiden talousvakauden saavuttamiseen

"Ei makseta" – puolueen kannatus on nousussa eduskuntavaaleissa. Mikä siis on oikea vaihtoehto talousvakauden saavuttamiseksi euroalueella?

Lyhyellä tähtäimellä huonot ovat jo housuissa ja ainoa toimiva lääke on tukea kriisiin ajautuneiden valtioiden taloutta. Kiinnostavampi kysymys on miten varmistamme että emme joudu maksumiehiksi myös tulevaisuudessa?

Oma näkemykseni on että oikea vaihtoehto vakausrahastoille on euro-valtioiden budjettien ennakkohyväksyntä Brysselissä poliittisesti riippumattoman tahon avulla. Tällöin voidaan budjetin oletukset ja tasapaino kyseenalaistaa.

Kysymys politikoille on siis kumman valitset:

 1. Tukirahastot pääomituksineen ja takauksineen, vai
 2. Että riippumaton taho ennakkotarkastaa myös Suomen valtion budjetin

Väite että mehän hoidamme taloutemme kunnolla on pötyä. Tämän vuoden budjetin tasapaino osoittaa aivan muuta. Ja vaikka olisimme tähän asti hoitaneet leiviskämme paremmin kuin jotkut muut maat mikään ei takaa ettei jokin tuleva populistinen hallitus sortuisi liian luovaan taloudenpitoon.

Tällainen väite olisi kuin vaatisi että alkoholirajoitukset auton ratin takan koskisi vain alkoholisteja – itsehän me emme koskaan ottaisi enemmän kuin yhtä viinilasia ruuan kanssa.

Kysy siis eduskuntaehdokkaaltasi kumman vaihtoehdon hän mieluummin valitsisi aläkä hyväksy muuta kuin selkeää vastausta.

Väite että olisi olemassa kolmaskin tie ei mielestäni ole Suomen kohdalla realistinen – meillä kun ei ole Norjan tavoin öljyä eikä Sveitsin tavoin 1000 vuoden perinne muiden kansojen pankkiirina.

Hyväksyttävä ja ehkä suotava vastaus on tietenkin "moelmmat".

One thought on “Oikeat vaihtoehdot EU-maiden talousvakauden saavuttamiseen

 1. Talousvakauden saavuttaminen

  Suomessa on talousvakautta omiksi tarpeiksi, koska vain me ja Luxemburg täytämme edes nykyiset jo sovitut kriteerit! Ongelmana ovatkin pinnarit, kärjessä Kreikka, sitten Portugali ja Italia. Näille ei saa helposti mitään "kuria", muutoinkuin panemalla ne suunnittelemaan toimintaansa ja myös TOTEUTTAMAAN korjaavia toimenpiteitä.

  Kun kansa ei halua tunnustaa yli varojen elämistä eikä HALUA TEHDÄ MITÄÄN, niin ollaan vaikeuksissa.

  Tarvitaan siis OIKEITA REALISTISIA OHJELMIA ELI SUUNNITELMIA ja lisäksi tarkkaa AIKATAULUA TEKEMISELLE  sekä selviä SAKKOJA TEKEMÄTTÖMYYDESTÄ.

  Parasta olisi ehkä sittenkin antaa Kreikan kaatua, jotta ensimmäinen RUUMIS osoittaisi todellisen uhan.Leon ajatukset ovat hyviä, molemmat ohjelmat päälle niin pian kuin mahdollista. Suomi mukaan taloisiin, kuten ON JO LUVATTU.

   

  taphaa

Comments are closed.

Related Posts