Oletko ostamassa lapsellesi opiskelukämppää – tee näin!

Meillä on vallalla käsitys että asunnon vuokraaminen lapselle esimerkiksi opiskelukämpäksi on jotenkin erikoisen rangaistavaa – varsinkin jos se tapahtuu alle markkinahinnan. Kaikkein huvittavinta on että verohallinnon sivuilla todetaan että asunnon vuokraamisesta lapselle alle markkinahinnan ei synny verotettavaa etua…

Tässä pari vihjettä jolla voi veroseuraamuksia lieventää.

1. Jos otat lainaa opiskelukämpän ostamiseksi käytä vakuutena omaa asuntoasi. Näin lainaa pidetään omana asuntovelkanasi ja voit käyttää hyväksi verotuksen erikoisetuja. Tästä on hyötyä etenkin jos sinulla muuten ei ole kovin paljon lainaa ensisijaiselle asunnolle. Lisäksi voit vähentää korkomenot normaalisti muista mahdollisista sijoitustoiminnan voitoista.

Jos sensijaan käytät vuokrakämppää vakuutena olet ottanut kulutusluoton jonka korkoja ei voi vähentää edes muista sijoitustoiminnan voitoista. Vuokraaminen lapselle alle markkinahinnan kun ei ole sijoitustoimintaa.

2. Vielä parempaa: Tee vaihtarit tutun perheen kanssa. Osta sinä asunto jonka vuokraat tuttavaperheen lapselle ja he vastavuoroisesti vuokraavat sinun lapsellesi. Tässä tapauksessa markkinahintaa alhaisemmasta vuokrasta ei rangaista. Kysehän on vain huonosta sijoituksesta – ja tyhmyydestähän ei meillä viellä veroteta. Koska vuokraat perheen ulkopuoliselle jäsenelle tämä kyse on normaalista sijoitustoiminnasta. Vuokralainen voi lisäksi nauttia täysimääräisestä asumislisästä:

Kela:

Jos opiskelet Suomessa, asumislisäsi määrä on 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista hyväksyttävistä asumismenoistasi. Asumismenojasi ei oteta huomioon siltä osin, kuin ne ylittävät 252 euroa kuukaudessa. Jos asumismenosi ovat alle 33,63 euroa kuukaudessa, et voi saada lainkaan asumislisää.

Jos asut vanhemmaltasi vuokratussa tai vanhempasi omistamassa asunnossa, asumislisäsi määrä on enintään 58,87 euroa kuukaudessa.

Perheenne voittaa siis jo asumistuesta 142.73€ opiskelukuukausina joka kuukausi pelkästä asumislisästä. 252 € vuokrasta ei jää juuri verotettavaa voittoa yhtiövastikkeen ja mahdollisten lainakulujen jälkeen.

Itse en voi oikein ymmärtää mitä erityisen rangaistavaa ja yhteiskunnalle vastenmielistä teen jos ostan opiskelukämpän jonka vuokraan eteenpäin lapselleni. Jos vuokraan kämpän omalle lapselleni se on siis paljon huonompaa kuin jos vuokraan sen naapurin lapselle? Vaihtoehtohan on että lapseni vuokraa kämpän vapailta markkinoilta. Lisääntyvä kysyntä nostaa edelleen vuokrahintoja ja vaikeuttaa köyhien perheiden lasten tilannetta entisestään. "Vuokratuki" hoidetaan sitten perinteiseen tapaan pöydän alta sujautetulla satasella sunnuntaipäivällisellä.

Verottajan mielestä omaan asuntoon sijoittaminen on erityisen suotavaa. Lapsen asuntoon sijoittaminen on erityisen rangaistavaa. Muu sijoitustoiminta on jossakin näiden välissä.

5 thoughts on “Oletko ostamassa lapsellesi opiskelukämppää – tee näin!

 1. Asumistuki

  En minäkään voi ymmärtää miksi oman lapsen tukemisesta rangaistaan. Vielä yksi vaihtoehto tulee mieleen. Opiskeleva lapsi asuu vuokra-asunnossa nauttien tuosta Kelan 80%:n tuesta ja samanaikaisesti säästää ASP-systeemin kautta oman asunnon ostoa varten.

  1. Pitäisikö yritystukien karsimisen ohella perata muita tukia

    

   Ainakin nämä esitetyt tukisysteemit vaikuttavat tarpeettomilta. Suurin osa yhteiskunnan jakamista tuista ei kohdistu pienituloisille, tuen tarpeessa oleville. Todellisuudessa enemmistö tuista menee jakopolitiikkana erilaisille hyvinvoiville yhteiskuntaryhmille, joista suurin on maataloustukien saajat.

   Toinen merkittävä tuettu ryhmä on ilmeisesti sijoitusasunnon omistajat, joille asumistuki valuu.

   Yritystukia on sentään uskallettu nosta keskustelun kohteeksi.

   Yritystukia tulisi karsia
   (Muistio 1: Heli Koski, Mika Maliranta, Petri Rouvinen, Pekka Ylä-Anttila).
   http://www.etla.fi/index.php?action=news&id=211

 2. Vanhemmat herätys!!

   


  Hei rikkaat isit,


  Tähän kirjoitukseen on kyllä pakko vastata. 


  Voin näin valmistumaisillani olevana opiskelijana avata teille hieman menestymisen saloja. Älä missään nimessä jaa kuukausirahaa kullannupulle! Vanhemmat luulevat tekevänsä hyvää ja tukevansa lapsiensa opiskelua maksamalla niiden vuokran, ruuat tai jotain muuta säännöllistä. Todellisuudessa he tekevät lapsistaan laiskoja ja rahankunnioittamattomia. Olen itse huomannut lähipiirini henkilöistä, että ne jotka ovat saaneet vähiten viikkorahaa/tukea opiskeluaikana, ovat pärjänneet parhaiten. Tämä saattaa teistä vanhemmista tuntua hassulta, mutta näin se vain. Olisi hauska nähdä jonkin näköinen tutkimus tästä asiasta. Voin oikeastaan ottaa lähes kenet ystävistäni tahansa ja jokaisen opinto menestys voidaan selittää, sillä kuinka paljon he ovat saaneet rahallista apua vanhemmiltaan. Nyt te tietenkin sanotte mielessänne, että meidän Mikko on aivan eri asia. EI OLE! Miksi ihmeessä te haluatte opettaa lapsillenne, että ei ottaisi vastuuta elämästään. Siinä asiassa olen samaa mieltä, että ei sillä opintorahalla pärjää, mutta sen takia käydään töissä. Työn teko opiskelujen ohella tekee vain hyvää ja valmistaa työelämään. Jotain poikkeuksia tietysti löytyy, mutta olkaa nyt rehellisiä itsellenne.


  Sitä en henkilökohtaisesti ymmärrä, että minkä takia liian isoista tuloista rangaistaan opintojen aikana, jos opinto pisteet täyttyvät. Tämä se vasta järjetöntä on!! Voisin lyödä salkustani vetoa, että ne jotka tekevät töitä opiskelujensa aikana ja saavat riittävän määrän opintopisteitä aikaan valmistuvat keskimäärin nopeammin kuin ne jotka eivät tee töitä ja saavat tarvittavan määrän opintopisteitä joka vuosi. Opiskelun ohella pystyy helposti tekemään töitä. Lisäksi voin löydä siitäkin vetoa, että nämä henkilöt tulevat työllistymään nopeammin opiskelujen loputtua ja maksavat veroja enemmän keskimäärin elämänsä aikana.


  Taustatietona: Vanhemmillani olisi ollut varaa ostaa minulle vaikkapa oma asunto. Kiitos kuitenkin heille, että ei ostanut. Voin Täysin rehellisesti sanoa, että en varmastikaan olisi menestynyt läheskään yhtä hyvin, jos en olisi ansainnut jokaista penniä itse. 

  1. Opintotuki ja tulot

   Hei vaan… omat kullannuput ovat kyllä myös käyneet töissä jatkuvasti opintojen ohella. Siinä määrin että tukia on pitänyt maksaa takaisin. Olen samaa mieltä että on kummaa että työnteosta rangaistaan, kunhan opintopisteet tulevat täyteen.

   Tätä (kohtuullisen) rikasta isiä huolestutta kyllä tämä meno – päivällä korkeakoululla ja illalla kassassa töissä. Jos olen jälkikasvua yrittänyt poispilata niin olen ilmeisesti epäonnistunut .. ainakin työnteon määrässä mitattuna.

   1. DI 2010

    Hei Lars,

     

    ensinnäkin blogisi on mielestäni todella hyvä. Otat mielestäni fiksuihin asioihin kantaa ja salkkusi tapahtumia on mukava seurata. Tämä aihe etenkin lämmitti mieltäni. Tuleepa erään hyvän ystäväni sanat mieleen: "Hankitusta varallisuudesta ei koskaan kannattaisi luopua". Allekirjoitan tämän lauseen, mutta se pätee mielestäni vain siltä osin mitä varallisuus tuottaa. Jos puhutaan asuntosijoittamisesta niin mielestäni lasten opiskeluelämänvaihe on yksi elämän parhaista mahdollisuuksista astua mielestäni erittäin kannattaville asuntosijoitusmarkkinoille.

     

    Case Minä:

    Valmistuin viime kesänä DI:ksi Otaniemestä ja vanhemmillani ei ollut 6 vuoden opiskelujeni aikana mahdollisuutta ostaa minulle asuntoa. Asuin suurimman osan opiskeluajastani HOASin perheasunnossa Espoon Kilossa edulliseen 375€/kk/henk. hintaan. Sain täyden opintotuen ja asumislisän (nettona n. 450€/kk). Nostin opintolainaa ja kävin töissä. Omistin auton ja oikeastaan sen ansiosta pääsin koulutustani vastaaviin ensimmäisiin töihin jonne tein dipan ja sain vakityöpaikan. Opiskeluaikana perustimme perheen (nyt 3v. poika).

     

    Ainoa asia mikä on jäänyt tuolta 6. vuodelta hampaankoloon on se, että kiinteän varallisuuden kannalta se ei tuottanut mitään (vähiten minulle, mutta harmittaa että ei edes vanhemmilleni). En huomannut ehdottaa 500km päässä asuville vanhemmille, että jos te voisitte ostaa kaksion vaikka Espoon Tapiolasta, josta minä maksaisin esim. 200€ vuokraa ja avopuolisoni toisen 200€ niin te saisitte jonkun ajan kuluttua pitkälle aikavälille erittäin kannattavan sijoitusasunnon. Eihän vanhempani sillä meidän vuokrarahalla mitään tuottoa olisi saanut, mutta vuokra olisi keventänyt sijoituksen alkukorkovaihetta merkittävästi. Hyvillä mielin varmasti hekin olisivat voineet maksaa asuntoa ns. itselleen ja tuottaneet siten myös taloudellista helpotusta lapselleen. Nyt Tapiolan läpi tullaan rakentamaan länsimetro, jonka ansiosta alueen asuntojen arvo kasvaa erittäin merkittävästi ja näkyy jo nyt ennen valmistumistaan asuntojen myynti- ja vuokrahinnoissa. Vuokrataso ja -kysyntä alueella on jatkuvan korkea. Sen jälkeen kun olisimme tarvinneet isompaa asuntoa ja muuttaneet pois, kaksion olisi voinut laittaa tuottamaan jatkuvaa kassavirtaa vuokran muodossa vuosikymmenien (miksei vuosisatojen ajan) ja joka perintövarallisuutena olisi tuottanut kassavirtaa myöhemmin minulle ja tuleville sukupolville, saatika toiminut vakuutena muihin lainoihin.

     

    Toivottavasti jälkikasvuni tulee opiskelemaan myös yliopistotasolla, jolloin tästäkin aiheesta viisastuneena voin toimia fiksummalla tavalla ja ostaa tulevaisuudessa sijoitusasunnon. Erittäin hyviä kommentteja olivat myös asuntojen ristiinostamiset tuttavien kanssa, jolla opiskelijalapsien KELA-tuet saadaan maksimoitua. ASP-säästämisen ohjeistaminen nuorelle opiskelijalle on myöskin erittäin suotavaa, kuten myös ammattiliiton työttömyyskassaan liittyminen opiskelun aikana, jolloin vuosimaksut ovat opiskelijahintaisia ja kesätyöt kartuttavat oikeuden heti papereiden saamisen jälkeen liiton työttömyyskassaan ja korkeaan ansiosidonnaiseen päivärahaan työttömyyden varalta. 

     

     

     

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla