Ollaanko pörsseissä nyt jo pohjilla?

Kevyttä Sijoittaminen

Tavanomaista kausivaihtelua noudattaen ollaan pörsseissä yleensä elo-syyskuussa pohjilla.

Tämä toistuva ilmiö perustuu siihen, että lomakauden ollessa parhaillaan päällä Euroopassa ja rapakon takana kauppa käy huonosti, jos lainkaan. Sekä ostaminen ja myynti ovat jumissa, kun kauppa on alavireisestä.

Osakekurssien reipas nousu alkuvuonna saattaa olla eräs syy alakuloon muualla kuin Helsingin pörssissä. Sehän on jäänyt pahasti jälkeen muista alkuvuoden aikana. Tällöin syynä voisi olla osakkeiden hintakertoimien lähtö ”laukalle” muualla paitsi meillä. Mutta ehkä se syy on nyt vain puolittainen vailla erityistä hypeä, kuten joinakin vuosina aiemmin halvan rahan aikaan. Kieltämättä USA:ssa on tekoälyn takia melkoista innostusta, joka leviää kautta maailman.

Yksi pääsyy osakemarkkinoiden viimeajan alakuloon on keskuspankkien ylikireä korkopolitiikka, kun eivät näytä uskovan inflaation hidastumiseen ilman jatkuvia ”tarpeettomia” korkojen nostotemppujaan.

”Työttömyys eikä taloudelliset kasvuindikaattorit eivät kuitenkaan ole osoittaneet heikkenemisen merkkejä vuonna 2023. Inflaatiopaineet ovat sitä vastoin laantuneet tänä aikana. Havaittujen taloudellisten indikaattorien perusteella, kuten vakaa työttömyys ja jatkuva kasvuvauhti, voidaan väittää, että Yhdysvallat saattaa olla pehmeän laskun, ei taantuman, edessä”.

Nytkin on menossa kesänotkahdus pörssien kaupoissa ja osakkeiden hinnoissa. sitä todistaa Piksunkin seuraajille tuttu Fear & Greed Index, joka on viime viikolla tipahtanut ”pelon puolelle” oltuaan tähän asti selvästi ”ahneuden” lukemissa. Se kuvastaa USA:n sijoittajien enemmistön mielialoja ja maailman sijoittajien yleistä ajattelua.

”Osakekursseissa lienee menossa negatiivinen korrelaatio viimeisten viikkojen aikana suhteessa valtionlainojen korkoihin. S&P 500 -indeksi saattaa tippua vielä 5-10 % ennen positiivista käännettä. Tämä pohja on kohta käsillä, mutta osakkeet tarvitsevat käänteeseen avuksi myös korkoja. Korkojen nousun pitäisi pysähtyä tai kääntyä laskuun, jotta osakkeet saisivat jälleen uuden nousun alkuun”.

Kauanko tämä notkahdus kestää vai meneekö loppuvuosi penkin alle. Arvailematta paras, koska pörssit voivat aina yllättää tavalla, jota ei ole helppo arvata. Sodan käänteet voivat hetkessä muuttaa sijoittajien mielialoja tai melkein mikä tahansa yleisen mielipiteen hetkellinen muutos (jenkkilässä tai Euroopassa). Olipa niin tai näin, lienee parasta olla melko varovainen näinä viikkoina ja lähikuukausina.

Fear & Greed Index

6 thoughts on “Ollaanko pörsseissä nyt jo pohjilla?

 1. Keskuspankit ovat nekin ymmällään siitä pitääkö korkoja nostaa vielä lisää. Niillä jos jollain pitäisi olla paras ymmärrys. Ei ihme että meillä muillakin on vaikeaa.

 2. Suomen pörssikurssit ovat pudonneet reaalisesti 30% huipustaan.
  Aika moinen pudotus.
  Ei hymyilytä.
  En halua enempää.

 3. ”Nvidian tulos lähes kymmenkertaistui ja ohjeistus loksautti taas markkinoiden leuat – Osake ampaisi uuteen ennätykseen”!

  Olisiko tämän päivän 24.8.2023 yllättävä tulos ja menestys niin merkittävä osakemarkkinoille, että osakekurssit vihdoinkin lähtisivät nousuun, vai onko kyseessä vain yhden toimialan menestys muiden kustannuksella?

  Edelleenkin on hyvin vaikeaa tai suorastaan vaarallista alkaa ennakoiden pörssien suuntia loppuvuodelle 2023!

 4. Koitin katsoa miksu salkkuni on kehittynyt viime viikkoina indeksiä kehnommin. Yksi syyllinen olivat pankkiosakkeet. Ne ovat kehittyneet parin viikon ajan muita heikommin. Varoitit jo kesäkuussa minua siitä että tämä konkurssien kasvusta johtuva ilmiö on tulossa. En silloin reagoinut.

 5. Lainaus suoraan USA-sivustolta 26.8. 2023. Saattaapi olla totta, tai sitten ei… Taantuma USA:ssa odottaakin vasta ensi vuonna, mikä olisi eduksi kuluvalle vuodelle 2023???

  ”The latest Charles Schwab Trader Sentiment Survey revealed that more traders are now more bullish on the US stock market in the next three months than they were in the second quarter, growing from 32% of the respondents to 44%.

  The increased optimism reflects a sharp drop in investors fearing a recession this year.”

Comments are closed.

Related Posts