Olosuhteet ja niiden hyödyntäminen
1970-luvun lopussa luin NL:ssa tehdystä kirjasta, miten puna-armeijalla oli ollut pikku vaikeuksia Suomen talvisodassa, koska Suomessa on talvisin aina neljä metriä lunta maassa. Jos sivuutetaan lumimäärän älyttömyys, jää vielä jäljelle kysymys siitä, miksi suomalaiset osasivat sopeutua talveen NL:a paremmin. Talvi se on tiemmä Moskovassakin.
Keväällä Tokmanni antoi tulosvaroituksen, kun talvi oli kuulemma ollut leuto. Säätilastot eivät selitystä tue. Talven jälkeen kevät on ollut ihan takuuvarmasti kylmä ja viimeinen kuukauden ennuste lupaa, ettei kesällä tule mitään uimarin ihannekeliä. Jaakon päivä on jo kolmen viikon päästä. Kaikesta päätellen Tokmannin kevät ja kesä menevät pieleen. Todennäköisesti talven sää on vähintäänkin liian sopiva, jos ei siinä muuta vikaa ole.
Lidl on Suomeen tulonsa jälkeen kehittynyt monessakin mielessä erinomaisesti. Ruokavalikoimaakin on osattu kohdentaa paremmin suomalaiseen makuun sopivaksi. Kesän säihin se iski sopivalla mainoskampanjalla. Olosuhteet ovat samat kaikilla, mutta saksalainen perheyhtiö hyödyntää niitä Suomessa ilmeisesti parhaiten. Tuleen ei pidä jäädä makaamaan varsinkaan silloin, kun uhat voi muuttaa mahdollisuuksiksi.
Stockmann myi ruokakauppansa. Myytyjen yksiköiden määrä on kammottavan suuri: Seppälä, Akateeminen kirjakauppa, Stockmann Beauty, omien elektroniikkatuotteiden, urheiluvälineiden, lelujen ja lemmikkieläintarvikkeiden tuotealueet, Venäjän ja Oulun tavarataloliiketoiminta sekä Hobby Hall.
Ilmeisesti firmaan ei jää jäljelle kuin rakennusten seinät, joihin sisältö tulee muualta. Erikoinen tilanne kun moni menestyneempi yritys on myynyt talonsa ja pitänyt toimintansa.
Muissa vika!
Minäkin olen pitkään seurannut pörssitiedottamista. Siinä on päällimmäisenä se, että hyvin mennessä syy on firman ja tiedottajan erinomaisuudessa ja huonosti mennessä syynä on jokin ulkopuolinen kavala tekijä kuten vaikka sää tai ylimääräinen vapaapäivä.