Saksan IFO indeksissä ei merkkiäkään suhdannekäänteestä

Saksan IFO instituutin DAX indeksi julkaistiin viime viikolla ja talous on kaikilla IFO:n mittareilla menossa kohti parempaa. Myös tulevaisuutta ennustava ”Business expectations” mittari osoittaa odotusten parantuneen.

Saksa on vahvasti maailmankaupasta riippuvainen ja sillä on samankaltainen laaja teollisuustuotteita valmistava sektori kuin Suomella ja niinpä IFO indeksi kertoo paljon myös Suomen talouden näkymistä.

Pörssikurssit tuntuvat seurailevan IFO:n ”Business expectations” indeksiä. Oheiseen kuvaan on laitettu IFO indeksien ohella myös saksan DAX indeksin kehitys. Yhtäläisyys on silminpistävä. Kuvan perusteella voisi päätellä että pörssikurssien merkittävä pudotus ei tapahdu heinäkuun helteillä. Odotukset paremmasta ovat vain vahvistuneet. 

Suhdannehuippua kohti ollaan kuitenkin Saksan IFO instituutin mukaan menossa ja huippu on lähentymässä.  Useat ammattisijoittajat koittavat tällä hetkellä arvailla milloin ollaan huipulla. Silloin on nimittäin aika ryhtyä varovaiseksi ja siirtyä defensiivisiin osakkeisiin ja tehdä kenties jotain muitakin suojaavia toimenpiteitä. Monet tuntuvat puhuvan tästä huipun ajoittamisen vaikeudesta. Monet puhuvat myös siitä että osakkeille ei ole vaihtoehtoa nykyisten alhaisten korkojen aikana ja osakkeiden hinnat jäävät siksi pysyvästi korkealle tasolle.   

 

 

 

 

Related Posts