Omat rahat: Heikkenevän euron varjossa

Viime viikoa dominoi valuuttamyllerrys. Sveitsin keskuspankki päästi frangin kellumaan josta seurasi voimakas vahvistuminen, hetkittäin jopa 30% edestä euroa vastaan. Kurssit muutuivat niin nopeasti että joillekin valuutta-välittäjille jotka itse toimivat vastapuolina jäi musta pekka käteen. Asiakastilejä ei saatu suljettua eikä toimiksannoista tulleita poistioita saatu siirrettyä markkinoille tarpeeksi nopeasti jolloin synti valtavia tappioita. Pari pienempää välittäjää ovat joutuneet selvitystilan ja asiakaat ihmettelvät miten heidän rahoilleen käy. Kun valuuttakurssi muuttuu yllätäen vartissa 30% ja asiakkailla on positioita 50x vivulla ovat reagointimahdollisuudet pieniä.

Sveitsin frangin ja taalan eurokurssit.

 

Seuraukset sveitsiläisille vientiyrityksille ei liene kovin suotuisat. Selkeitä häviäjiä ovat inakin kelloteollisuus jolla on suuri os akustannuksista frangeissa ja tulot muissa valuutoissa. mm Swatch group saikin pörssissä voimakkaasti selkäänsä.

Myin itse myös perjantaina pois omat sveitsiosakkeeni (Emmi ja Carlo Gavazzi). Niilläkin on sama perusongelma: suuri osa tuloista tulee ulkomailta. 

Toinen efekti Sveitsiläisten päätöksestä on että yksi suuri eurojen ostaja on poistunut markkinoilta. Tämä yhdessä EKP:n QE-päätösten odottelun kanssa heikentää euroa. Luisu jatkuneekin vielä jonkun aikaa. 

Mitä siis eteen? Käteistä riittää nyt paljon myyntien jälkeen, mutta se on alati heikkenevässä eurossa, ei hyvä! Sijoittajilla taitaa olla sokia piste oman kotivaluutan heikkenemisen kohdalla. Emme huomaa miten menetämme arvoa – sijoitustilin saldohan näyttä nousevan!

Mitkä ovat vaihtoehdot:

  • Käteistä voi parkkeerata väliaikaisesti esimerkiksi kultaan joka todennäköisesti pärjää ainakin euroa paremmin.
  • Ostaa tilalle esimerkiksi taaloja (valuuttatili?)
  • Suojata europositio. Vaihtoehtoja löytyy, mutta itse ajattelin EURUSD-futuuria.

Minua houkuttaa nyt suuresti satsata euronoteerattuihin vientiyrityksiin, mutta ottaa samalla poikkeuksellisesti suojaa heikkenevää euroa vastaan. Euron 15% heikkeneminen taalaa vastaan vuodessa alkaa väkisinkin näkymään. Kustannuskilapilukyky paranee pääasisaa jenkeissä ja Kiinassa toimivia yrityksiä vatsaan. Samalla ulkomaanvaluutassa saatu tuotto muuntuu suuremmaksi määräksi euroja mikä parantaa eurokohtaisia tunuslukuja.

Mitä vaihtoehtoja löytyy? Suomesta tulee mieleen Vaisala ja Wärtsilä, paljon kustannuksia euroissa, mutta mailmanlaajuista vientiä.

Muita vaihtoehtoja varmaan löytyy euroopassakin, esimerkiksi kaikki saksalaiset autonvalmistajat.

Löytyykö lukijoilta parempia ehdotuksia?

 

Related Posts