Omat Rahat katsasus: Rotaatiota Ilmassa

Sijoittaminen

Ilmassa on jonkinlaiseen käänteen merkkejä. Vastatuulessa ovat teknot ja kasvuyritykset- sellaiset jotka ovat hyötyneet pandemiasta jollakin tavalla. Myötätuulessa ovat sykliset yhtiöt ja raaka-aineyhtiöt.  Kun talouskasvu vauhdittuu tarvitaan kuparia, rautaa terästä ja tietenkin akkumineraaleja Litium kärjessä.

Hermostuneisuutta aiheuttaa kuitenkin pelko keskuspankkien- etenkin FED:n – tukitoimien alasajo. Jos talous kasvaa liian nopeasti ja työllisyys kasvi liian hyväksi pitää keskuspankin jarruttaa elvytystä. Viimeisin USA:n työllisyystilasto oli kuitenkin yllättävän heikko, joten pelot haihtuivat hetkeksi.

Uusi kuuma peruna tuntuu olevan kryptovaluutat joihin some-treidaajat ovat siirtyneet. Tuntuu siltä että kaikilla hieman nuoremmilla sijoittajilla on Bitcoineja Eetteriä ja Dogeja. No sijoittamisesta ei kai oikeastaan voi puhua, kyse on ennenminkin spekulaatiosta. Kaikki kuplien kummi Teknokuningasten kuningas Elon Musk jopa totesi tv:ssä että ”Yeah, it’s a hustle.” Ja tietenkin ”Doget” tankkasivat heti….

Jos uskoo riskin korreloivan kurssimuutosten keskihajontaan on kryptovaluutoissa  moninkerroin sekä riskiä että tuottoa. Jos välttämättä haluaa tällaisilla pelata , niin erittäin pienellä osuudella salkun koosta. Pelkään että monet some-sijoittajat hullaantuvat ja laittavat aivan liikaa peliin. Lisäksi epäilen vahvasti että verottaja ei tule hyväksymään tappiota kryptokaupasta vähennyksinä muista luovutusvoitoista. Näinhän piensijoittajia Suomessa ”suojellaan” vaaroilta – paitsi että he eivät tätä itse tiedä. Parempi vaihtoehto olisi varmaankin pörssinoteerattu ETN-bitcoin trackeri. Silloin ainakin tappiot lienevät vähennyskelpoisia.

Möin viime kuussa viimeiset Applet pois. Applen Q1 tulos ylitti odotukset  hurjalla liikevaihdolla – miljardi dollaria päivässä – mutta kurssi ei siitä oikein jaksa innostua. Apple tulee menestymään vastakin, mutta arvostustaso on liian korkea. Nyt painotetaan siis syklisiä ja raaka-aineita.

Katselinkin hieman erilaisia kaivosyrityksiä. Tunnetut isot nimet kuten BHP ja Glencore tuntuvat jo nousseen. Sensijaan löysin pienemmän Australialaisen kaivosyhtiön Mineral Resources jolla on portfoliossaan rautaa ja litiumia. P/E: 9,  P/CF: 11 tuntuvat suhteellisen edullisilta, toki velkaa on jonkin verran, mutta tässä vaiheessa suhdannesykliä varmaan pitääkin olla. Kaikki tutustukoon itse ja sijoittaikoon omalla riskillään….tai sitten ei.

Samalla jatkan edelleen myös Aaasian painottamista. Korona riehuu vielä pahasti monessa maassaa, mutta se ei jatku ikuisesti.

Kesä lähestyy ja sijoittajillakin voi olla muuta mielessä korkonarajoitusten höllentyessä. Ehkä näemme perinteisen rauhallisen ja ehkä hieman laskevan kesämarkkinan?

Salkuusivulla lisää tietoja.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  15.7%, alusta (27-05-2010) +152.2%:

 

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä