Omat Rahat: Katsaus 2011/01 I

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +2.7%, alusta (27-05-2010) +25.9%, Vuoden alusta +2.7%

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Euroopassa vuoden ensimmäinen viikko oli jatkuvaa nousua. Viime viikolla Portugalin ja Espanjan valtionvelkakirjojen huutokaupat tulkittiin onnistuneiksi mikä aiheutti varsinaisen kurssirallin espanjalaisissa osakkeissa ja vahvisti euroa hyvin nopeasti, ts lasku muissa valuutoissa noteraattujen osakkeiden arvoa. No, ei saa valitella tällä arvonnousulla!

Ostettu: Banco Santander. Hyvin alas painettu pääasiassa kuluttajamarkkinoilla toimiva pankki jota on kuritettu espanjalaisuudestaan. Liiketoimintaa tarkastellessa voisi pankkia yhtä hyvin kutsua vaikkapa Brasilialaiseksi. Kuten Q3-tulospresentaatiossa kerrotaan tulos laskee ja huonojen lainojen osuus nouseekin Espanjassa ja Portugalissa, mutta muuaalla euroopassa ja eteläamerikassa tilanne on toinen. P/E :8.8, EPS kasvu 9.1% 5 vuoden yli, price/cashflow 6.5, Osinko 6.9%. Santander on ollut kiikarissa jo jonkun aikaa. Nyt Espanja-ralli sai minut ostamaan nouseviin kursseihin pienen position. Nämä "nousuun ostamiset" eivät ole välttämättä olleet kovin onnistuneita – usein jo viikon parin päästä on kurssi palautunut. Katsotaan toistuuko tälläkin kertaa…

Muuta merkittävää:

Supergroup PLC:  Antoi tiedotteen jossa joulumyynnin kerrottiin nousseen 90% edellisestä vuodesta. Samalla arvioitiin että puuvillan hinnanousu EI vaikuttaisi ensi vuoden tulokseen huonontavasti. Rallia pörssissä. Voi olla uskottavaakin että nämä merko kalliiden merkkivaatteiden katteet eivät paljon puuvillan hinnasta heilahda.

Tesco: Melko vaisua myyntidataa UK:sta jossa kerrotaan huonon sään latistaneen joulukauppaa. Lehdissä melko ironista kirjoittelua jossa todetaan että sääilmiöt ovat nykyään hyvin paikallisia koska Sainsbury onnistui joulusesongilla hyvin… no, koko konsernin myynti kehittyi melko mukavasti muiden maiden vaihdittamana. Ehkä tässäkin on kotimaasokeutta: Britit keskittyvät seuraamaan miten kotimaassa sujuu, samalla kun yhä suurempi osuus kaupasta tulee ulkomailta?

Piquadro: Melko selittämätöntä rallia. Joitakin uutisia on toki lisäinvestoinneista Kiinan, mutta tämäkö antaa aihetta 20% kurssinousuun? Veikkaan pikemminkin sisäpiiritiedon vuotamista joulumyynnin vedosta.

Salkun nousijat (2vko): Piquadro  (+20.2%), Supergroup PLC (17.8%), Great wall motor (+17.2%), Transocean (+13.6%)

Salkun laskijat (2vko) Ishares Peru (-8.4%), Entrepose contracting (-6.9%).

 

Näkymiä:

Salkun valuuttajakauma on nyt melko lähellä toivomaani "tasapainotilaa". USD ja siihen vahvemmin tai heikommin sidotut HKD ja muut valuutat edustavat yli neljäsosaa salkusta joten USD:n heilahtelut keikuttavat suoraan salkun arvoa melko voimakkaasti.

"Tuhannen taalan kysymys onkin nyt miten pitemmällä tähtäimellä käyttäytyvät EUR/USD-kurssi. "Asiantuntijat" veikkavat pääsääntöisesti euron edelleen heikkenevän. Loppuvikon kurssihaeilahtelujen jälkeen jolloin euro voimistui lähes kaikki seuraamani valuutat ovat parin prosenttiyksikön päässä 100 pvä:n liukuvasta keskiarvosta. Erityisesti australian taala on heikentynyt voimakkaasti, jopa siinä määrin että harkitsen Aussi-yhtiöiden ostoa. Taustalla epäilemättä tulvauutisointi – pitää olla varuillaan että ei tule Queenslandissa pääasiassa toimivaa yritystä ostettua.

Nyt näyttäisi olevan myös hyvä tilaisuus vahvistaa JPY-positiota hieman.

Näihin nopeisiin valuuttaliikkeisiin ei kyllä salkunsäädöllä pysy perässä. Pitää ottaa herkemmin valuuttasuojaukset käyttöön jos USD näyttää lähtevän heikkenemään nopeasti.

Pääasia kuitenkin että on valuuttahajautusta eikä kaikki kiinni esimerkiksi euroissa.

Koreaakin voisi ottaa salkkuun, talouskasvo on melko vahvaa. Jotakin Samsung, LG, Hyundai -linjalta? pitänee kaivella hieman enemmän!

Alla valuutta-taulukko, jossa verrataan valuutta/euro kurssia 100 pvä liukuvaan keskiarvoon. Positiivinen arvo indikoi valuutan aliarvostusta, eli ylipainoa sijoituksiin:

Tilanne 14-01-2011:

USD GBP AUD SEK HKD SGD NOK JPY
-0.26% -1.08% -1.85% -2.48% -0.14% -1.90% -1.83% -0.48%

Related Posts