Omat Rahat Katsaus: Herra markkinan vuoristoradassa

Sijoittaminen Talous

Benjamin Grahamin jo vuonna 1949 lanseerama ”Herra Markkina” on käynyt viime aikoina mielessä. Herra markkinahan on taipuvainen sattumanvaraisiin mielialan vaihteluihin.

Mr. Market is kind of a drunken psycho. Some days he gets very enthused, some days he gets very depressed. And when he get really enthused you sell to him, and if he gets depressed, you buy from him. There’s no moral taint attached to that – Warren Buffet

Herra Markkina hermostui kun Silicon Valley Bank meni nurin. Sitten vielä Saudi National Bank:in puheenjohta Ammar Al Khudairy meni möläyttämään Bloombergin haastattelussa Credit Suissen lisärahoituksesta ”Absolutely not” – mahdollisesti kaksi kalleinta sanaa tv-lähetyksessä koskaan. Nyt oli jo täysi paniikkikohtaus käynnissä, ja herra Markkina halusi myydä mitä tahansa pankkeihin viittaavan millä hinnalla tahansa.

Suomalaiset ”tuulipukusijoittajat” eivät uskoneet ja tankkasivat Nordeaa lisää. Itse en ostanut Nordeaa, olihan sitä jo salkussa melko paljon. Sensijaan lisäsin brittipankki Paragon Banking:iä ja nostin uutena salkkuun japanilaista Mizuhoa – siitä huolimatta että japanilaiset pankit ovat herra Markkinan mukaan aivan erityisesti katastrofin partaalla kun sikäläinen keskuspankki viimein alkaa nostaa valtionpapereiden korkoa.

Toistaiseksi näyttää siltä että katastrofi on peruttu. Myös VIX on laskenut selkeästi ”paniikkitasolta”.

Myös muista asioista herra Markkina on viime aikoina muuttanut mieltään:

 • Teknologiayhtiöt -varsinkaan suuret jätit – eivät kaikesta huolimatta ole tuhoon tuomittuja
 • Sensijaan web3 on nyt pelkkää puppua ja pitää myydä
 • Mutta tilalle on nyt nostettu generatiivinen AI. Ennustan uusien startuppien ja listautumisien vyöryä – kunnes huomataan että alariville on kovin vaikeaa saada mustia lukuja.

Myös valuutoissa on tapahtunut käänteitä. Euro on vahvistunut useimpia valuuttoja vastaan. Erityisesti itseäni kiinnostaa Norjan kruunu, joka on tällä hetkellä n. 20% vuodentakaista heikompi. Eli nyt Norjasta osakkeita ale-hintaan…

Yhdysvalloissa työllisyys- ja palkka-tilastot näyttävät jo hieman heikkenemisen merkkejä. Toisin sanoen FED tuskin  enää nostaa korkoja kovin paljon.

Tunnelin päässä näyttäisi siis olevan valoa, mutta herra Markkina saa varmaankin kohta päähänsä, että se tulee lähestyvästä junasta.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +6.2%, alusta (27-05-2010) +174.8%

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: Intel (+17.6%), Alibaba (+17.5%),  ASM (+13.9%)

Kuukauden Laskijat: Nordea (-12.5%), China Waters Affairs (-12.1%), Prosonic (-10.6%)

Kuukauden Osingot:  Nordea, Corning, Mineral resources, China Waters Affairs

Salkkumuutokset: 

Lisätty: South32, Paragon Banking

Uutena salkkuun: Mizuho Financial Group. Japanilainen suurpankki. Melko edullinen johtuen yleisestä pankkikriisistä, ja erityisesti japanin valtionvelkakirjojen korko-odotuksista. Japanilasiten valtionvelkakirjojen koron nousu joka vetää niiden arvoa alas.

 

Artikkelukuva: Pedro VelascoUnsplash

3 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Herra markkinan vuoristoradassa

 1. Erityisesti itseäni kiinnostaa Norjan kruunu, joka on tällä hetkellä n. 20% vuodentakaista heikompi. Eli nyt Norjasta osakkeita ale-hintaan…”

  Viimeksi su:na toistin Kaizulle aiemmin julkisestikin esittämäni, että kun koronan alkuaikoina toistit tuon saman kommentin NOK:sta, lausuma tuotti minulle 5-numeroisen summan voittoa. Eka numero ei välttämättä ollut ykkönen eikä edes päätösvaluutta tililläni NOK. No, tilanne lienee nyt loivempi, mutta aion katella norskeja sillä silmällä 👍

  1. Alkup. teksti on siinä:
   https://web.archive.org/web/20201128052425/https://www.piksu.net/artikkeli/voimakkaita-h%C3%A4iri%C3%B6it%C3%A4-my%C3%B6s-valuuttamarkkinoilla

   Ihan piruuttani tarkistin n. 10 norj. osakkeestani kovimmat nousijat: nykyhinnoilla pari säästöpankkia, Kid ja Elkem ovat kaikki vieläkin yli 100 % plussalla ja kaikki nousivat silloisesta koronakuopastaan. Enimmät sijoitukset myin aikoja sitten.

   Prosenttiluvut ovat kovia, mutta kiinteät kulut vievät turhan suuren siivun satasten sijoituksista, ihan vain vinkiksi.

Comments are closed.

Related Posts