Omat Rahat Katsaus: Hyvät, Pahat ja Rumat 2013

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: Vuosi 2013 +16.6%,  alusta (27-05-2010) +52.0% 

 

Yleistä:

Tuttuun tapaan vuoden vaihtuessa taaksepäinkatsova silmäys salkkuun.

Vuoden nousijat: DelClima SPa (+90%), Great Wall Motor (89%), Softbank Corp (+76%)

Vuoden laskijat: H&T Group (-43%), Aspocomp (-23%), Oriental Watch Holding (-20%)

Kaikki osakkeet eivät olleet koko vuotta salkussa, joten numerot eivät näiltä osin ole samoja kuin osakkeet vuosimuutos.

Vuoden loppua kohti markkinat piristyivät ja useat indeksit rikkoivat ennätyksiä, eikä mikään mielestäni nyt ennusta pikaista suunnanmuutosta, olkoon keskimääräiset arvostustasot mitä tahansa.

Hyvät:

 • Painotus osakkeisiin velkakirjojen kustannuksella. 
 • Meno mukaan Japanin pörssiin hyvään aikaan.
 • Osingot tuottivat n. 4% edestä.
 • Ei panostusta heikosti suoriutuneisiin "kasvumarkkinoihin" HK:ta lukuunottamatta.

Pahat:

 • 16% tuotto tuntuu alisuoritukselta tällaisena pörssiennätysvuotena
 • Usean salkkuvaluutan pitkään jatkunut luisu euroa vastaan rokotti tuottoa merkittävästi. Erityisesti Australian taala ja Etelä-Afrikan randi ja Jeni heikkenivät merkittävästi. Näitä vastaan ei pääasiassa suojauduttu. Strategian mukaan ostan 100 päivän likuvaa keskiarvia merkittävästi heikompia valuuttoja lisää salkuun, mutta seuraasin muutoksia tässä tapauksessa liian nopeasti.
 • Hongkongin pörssi oli melko heikko moneen länsipörssiin verrattuna. Melko suuri paino salkussa heikensi suoritusta. Tosin myös salkun parhaita osakkeita oli Great Wall Motors jolla oli suurehko paino.
 • Raaka-ainepuolella en oikein löytynyt kunnollisia trendejä (kultaa lukuunottamatta). Nämä jäivätkin loppuvuodesta pois aktiivikäytöstä.

Rumat:

 • Futuurisähläily juhannuksen kieppeillä joka yksistään rokotti n. 4% vuosituotosta. Iso Ben säikäytty markkinat "taper"-puheilla, jolloin seurasi kurssiromahdus. Hermot eivät kestäneet reippaasti pakkasen puolelle painuvaa tilin arvoa, varsinkaan kun pitäisi viettää rauhallista kesäjuhlaa. Järki kertoi että lasku on hetkellistä ylilyöntiä (niinkuin olikin). Paniikkimyynti roimalla tappiolla. Korjaus on pitää käteistä tilillä 10% futuurien kurssilaskua vastaava määrä, joka yhdessä call-optioden kanssa tämän pitäisi riittää useimpiin tilanteisiin.
 • Kultafutuurit samoin. Niiden arvo on meikäläiselle hieman liian isoja ottaen volatiliteetti huomioon, joten vaikka näkemys oli oikea (laskeva) tuli kaupasta lähes nollatulos. Pitää olla kanttia asettaa stop-loss toimeksiannot niin kauas päivänkurssista että ne eivät laikea päivittäisen kurssiheilunnan takia. Kun volatiliteetti on iso (kurssimuutos useita prosentteja päivässä, jopa päivän sisällä) tämä voi tarkoittaa esimerkiksi 10% etäisyyttä päivänkurssiin. Kun futuurin arvo on yli 100000€ tämä tarkoittaa että pitää olla valmius hyväksyä 10000€ tappioriski. Jos tätä valmiutta ei ole on parempi pysyä poissa. Olisi toki olemassa muitakin instrumentteja, kuten CFD:t joilla voisi ottaa järkevänkokoisia riskejä, mutta nämä ovat taas suomessa yksityishenkilölle verotuksellisesti mahdottomia.

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank.

 

Vivutus: 52%. Eurostoxx 50 pitkänä (covered call)

Osingot (joulukuu): Wilhelm Wilhelmsen, Hogg Robinson, Oriental Watch Holdings, Marubeni

Salkkutapahtumat:
 • Lisätty: Wilhelm Wilhelmsen, Samsung, Caterpillar.
 • Uutena salkkuun: SundrugJapanilainen "drugstore"-ketju.  Japanilaset satsannevat lääkkeisiin tulevina vuosina, siihen suuntaan ohjaa jo vanheneva väestö. Ketjun kasvu onkin ollut tasaista ja kaksinumeroisissa prosenteissa. Siksi muuta salkkua hieman korkeampi arvostustaso ei ole lian korkea. Riskeinä tulossa oleva liikevaihtoveron nousu Japanissa. P/e: 18.5, p/cf: 14.6, osinko 1.1%. EPS kasvu 14% viiden vuoden yli.
 • Myyty: Patties Food: Tuloskehitys ei tyydytä, myydään pois tappiollisena verotussyistä.
 • Vähennetty: Oriental Watch Holdings. Tulosvaroitus, ensimmäinen tappiollinen positio myyty verotussyistä. Uskon kuitenkin yhtiöön pidemmällä tähtäimellä, joten pidän edelleen yhtiötä salkussa. Samoin lähinnä verotussyistä vähennetään positiota Lewis groupissa.
 
 

Related Posts