Omat Rahat Katsaus: Kaikesta huolimatta rauhallista

Sijoittaminen Talous

Sijoittajien hermot ovat olleet pitkään pinalla. Joko taantuma tulee kohta ja syöksee kaikkien omaisuuslajien tuotot pakkaselle, tai sitten kohtaa pankkikriisi joka – aivan oikein – syöksee kaikkien omaisuulajien tuotot pakkaselle. Toisin kuitenkin kävi, ainakin toistaiseksi.

USA:n talous tuntuu vain porskuttavan korkeammista koroista huolimatta. Euroopassa olemme teknisesti taantumassa kun kahtena peräkkäisenä kvartaalina kansantuote laski 0.1%, eli mahdollisimman laimea taantuma.

Mutta kaiken kaikkiaan melko rauhallinen kuukausi on takana, jonka aikana pörssikurssit ovat pääasiassa nousseet ja ”pelkoindeksit” laskeneet.

Ainoastaan Kiinassa talous näyttää heikolta. Vienti putosi toukokuussa vuodentakaisesta 7.5% ja tuonti 4.5%. Renminbi on heikentynyt selvästi. Uusien asuntojen aloitukset ovat alamaissa ja nuorisotyöttömyys hipoo 20%. Edes korkeakoulutuktinto ei enää takaa hyvää työpaikkaa. Ilmiön takana on omalta osaltaan USA:n halpatuonnin siirtyminen pois Kiinasta, Vietnamin ja Thaimaan voittaessa osuuksia.

Monien sijoittajien mielestä Kiina ei ole enää investointikelpoinen maa. Kuvaava on FT:n laskelmat Kiinan ja USA:n teknologiayhtiöiden markkina-arvojen muutokset 2020 jälkeen. Kiinan teknologiayritykset, Tencentin ja Alibaban johdolla, ovat menettäneet arvoa yhteensä n. 300 $bn. Samaan aikaan USA:n teknojätit Applen ja Microsoftin johdolla ovat lisänneet arvoaan 5000 $bn. Myös Korealaiset ja Japanilaset yhtiöt ovat nosteessa.

Japani ja Korea ovat vähitellen löytämässä toisensa pitkän vihanpidon jälkeen. Voimakkain ajuri tähän on Kiinan sotilaallinen uhka. Jotkut ovatkin maalanneet kuvaa Tokiosta mailman toisena finanssikeskuksena Lontoon menetettyä asemiaan, ja Kiinan muututtua länsimaalaisille vastenmieliseksi. Mutta Tokiossa riittää vielä urakoitavaa. Markkinat pitää saada vihdoin avoimemmiksi ja sijoittajaystävällisemmiksi. Tokion suurin plussa on että se ei ole Kiinassa.

Kaikesta huolimatta – Hyvää ja rauhallista kesää.

Artikkelikuva: Jared RiceUnsplash

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +9.5%, alusta (27-05-2010) +183%

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: Santova (+26.7%), TSMC (+24%),  Brazil small cap ETF (+20%)

Kuukauden Laskijat: Fu Yu (-17.2%), Marston (-14.7%), Austevoll (-13%)

Kuukauden Osingot:  Investor, Axa, VW, KID, Michelin, Samsung, Fu Yu, BNP Paribas, ASM, Intel, Mizuho

Salkkumuutokset: 

Myyty:

  • China overseas land
  • Corning

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Salkkusivu jolla lisätietoja

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Kaikesta huolimatta rauhallista

    1. Ei vielä, koska laskupainetta on edelleen. Kunhan Ruotsin kiinteistösektori romahtaa, niin sitten voi ajatella.

Comments are closed.

Related Posts