Omat Rahat Katsaus: Kaikki sekaisin
Edellisen kuukausikatsauksen jälkeen maailma on muuttunut kovin toisennäköiseksi. Itse sodasta on kirjoitettu muualla aivan tarpeeksi, joten keskityn sen vaikutuksiin sijoittamiseen, vaikka tämä tuntuu sydämmettömältä kaiken kärsimyksen keskellä.
- Öljyn ja maakaasun hinta nousee taivaisiin. Tämä vaikuttaa suoraan ja välillisesti talouteen
- Venäjä tuottaa myös monia raaka-aineita, kuten jalometalleja ja nikkeliä. Nikkelijohdannaisten kaupankäynti jopa keskeytettiin Lontoossa voimakkaan nousun takia.
- Ukraina tuottaa merkittävän osuuden maailman Neon-kaasusta. Neonia käytetään mm puolijohdeteollisuudessa piirien plasmaetsaukseen. Jotkut toimittajat myyvät jo ei-oota. Ja puolijohdeteollisuudella on jo valmiiksi ollut kapasiteettiongelmia
- Samoin Ukrainassa on valmistettu suuria määriä autojen johtosarjoja. Nyt menevätkin Volkkarin ja Bemarin tehtaat kiinni – ken tietää miten pitkäksi aikaa. Uusia alihankkijoita ei polkaista käden käänteessä
- Kun monet raaka-aineet kallistuvat nousevat kaivosyhtiöiden kurssit
- Hiilikaivoksiin ei kukaan halunnut äsken kajota pitkällä kepilläkään. Nyt kurssit nousevat
- Kulta ja muut turvasatamat kuten taala kallistuvat.
- Asevalmistajat ovat myös suosiossa. Saksalaisen Rheinmetallin panssarivaunut (kuvassa) käyvät taatusti kaupaksi, kun Saksa satsaa 100mrd€ asevoimien kehittämiseen.
- Euro halpenee, ja Ruotsin kruunu vielä enemmän. Sensijaan Norjan kruunu voimistuu öljyn hinnannousun siivittämänä.
- Erityisen epäsuosittuja ovat venäjällä toimineiden yhtiöiden lisäksi olleet eurooppalaiset pankin ja vakuutusyhtiöt – myös Suomalaiset.
- Moni rapakon takaan miettii varmaan voiko eurooppaan ja aivan erityisesti Suomeen ja Ruotsiin enää sijoittaa
Myös poliittisesti on kauaskantoisia vaikutuksia. Taiwanissa ollaan peloissaan – toteuttaako nyt Kiina uhkauksensa vallata saarivaltio ”takaisin”? Merkittävän puolijohdeteollisuuden takia tällä olisi aivan eri luokan vaikutus talouteen.
Entä miten käy Venäjän? Syöksyykö se talouskurimukseen ja kaaokseen? Vai tuleeko siitä Kiinan energia- ja raaka-aine hovihankkija yhä voimakkaammin kahtiajakautuvassa maailmassa? Kun länsimaiset luottokorttiyhtiöt vetäytyvät hamutaan tilalle nyt kiinalaisia maksuvälineitä kuten Unionpaytä.
Positiivisena voidaan nähdä EU:n energisyys ja toimintakyky. EU kehittyy jälleen kriisin kautta. Halu irtautua venäjän energiariippuvuudesta, mutta tämäkään ei onnistu yön yli.
Entä jos nyt haluaa käydä osakeostoksilla, mitä laitetaan kassiin?
Itse en usko että taivas tipahtaa esim. Nordean niskaan, joten lisäsin hieman. Ruotsin kruunun ollessa heikoilla nostin uutena salkkuun Investorin, varsinaisen ”vanhan” talouden näyteikkunan. Sensijaan USA ei nyt oikein houkuta taalan vahvuudesta johtuen.
Arvonmuutokset: Vuoden alusta -7.6%, alusta (27-05-2010) +172%
On kornia ajatella miten monta Koneen hissiä Ukrainaan tullaan valmistamaan. Noin sekasortoinen maailma kuitenkin toimii, ensin tuhotaan, sitten rakennetaan digitaalisesti painetulla rahalla.