Omat Rahat Katsaus: Kiinan sääntely mietityttää
Heinäkuussa maailman pörssit lähtivät eri suuntiin. USA:ssa kurssit jatkoivat hyvien Q2-tulosten siivittäminä nousuaan. Kiinassa kurssit laskivat voimakkaasti keskushallinnon sääntelyvimman painamana. Muualla – kuten Euroopassa ja Japanissa – nähtiin lähinnä paikallaanpysymistä.
Amerikkalaiset teknojätit yllättivätkin – taas- positiivisesti. Microsoft, Alphabet ja Apple ylittivät odotukset. Joku laskikin, että trion tulosvauhti ylitti 5 miljardia viikossa toisella kvartaalilla, aivan käsittämätön summa. Sen sijaan Amazon tuotti pettymyksen, pandemian hieman hellittäessä Amazonin asiakkailla on ”muuta tekemistä kuin tehdä ostoksia netissä”.
Kiinassa keskushallinto kalisteli sääntelysapelia ja leikkasi juuri IPO:n tehnen Didi Chuxingin kurssista puolet. Yrityksen appi jouduttiin vetämään pois, kunnes turvallisuushuolet on korjattu. Samaan aikaan käytännössä tapettiin 100 miljardin yksityisopetussektori toteamalla, että sen pitää olla voittoa tuottamaton. Taustalla lienee osaksi huoli lasten yhä suuremmasta stressistä, kolme neljästä käy koulun lisäksi yksityisopetuksessa, jotta olisi aikanaan mahdollisuuksia päästä yliopistoon. Tähän liittyy myös huoli lapsen kasvattamisen korkeista kustannuksista, joka lienee osittain alhaisen syntyvyyden takana.
Kiinassa on tekeillä Euroopan GDPR-säännöstöä vastaava yksityishenkilöiden tietoja suojaava laki. Tämä on mielestäni myös hyvä asia. Ylilyöntejä on varmaankin tapahtunut paljon. Pitkän päälle on hyvä että asiaan nyt tartutaan. Myös kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeää tietoa halutaan pitää maan rajojen sisällä. Mitä nämä tiedot mahtavat olla ihmetyttää monia yrityksiä suuresti. Todennäköisesti mitä tahansa keskushallinto päättää sellaisena pitää.
Keskushallinto haluaa selvästi nyt haitata Kiinalaisten yritysten listautumista ulkomaisiin pörsseihin joihin heillä ei ole sääntelyvaltaa. Lännessä sijoittajat ovat myös vähitellen alkaneet ihmetellä mitä he oikeasti pörssistä ostavat. Ulkomaille suoraan listautuminen kun on esimerkiksi Kiinalaisille teknoyrityksille kiellettyä. Tämä on kierretty perustamalla esim. Caymansaarille holdingyhtiö, ns Variable Interest Entity (VIE). VIE ei varsinaisesti omista Kiinalaista teknoyritystä, mutta sillä on oikeus osuuteen sen voitoista. Tällaiset rakenteet on ainakin teoriassa hyvin helppo kieltää.
Kaikesta huolimatta ostin itse hieman lisää Alibabaa (Hongkongin pörssistä) kun kaikkea kiinalaista lyötiin kuin vierasta sikaa. Ali kun on jo saanut oman osuutensa sääntelijän ”rakkaudesta” jo aikaisemmin.
Kiinan sääntelyn lisäksi toinen suuri juttu on tällä hetkellä talouskasvu ja sen tulevaisuus. Jenkeissä talouskasvo oli vuositasolla 6.5%, hieman EU:ta hitaampi. Inflaatio nousee, mutta miten pitkäksi aikaa? FED on jo ilmoittanut hieman aikaistavansa tukiostojen vähentämistä. Kaikesta huolimatta pitkän valtionvelkakirjojen korko laski mikä yllätti monet suursijoittajat.
S&P 500 yritysten q2-tulokset ylittivät suurimmaksi osaksi odotukset. Morgan Stanleyn ylläpitämällä analyytikkojen osto/myynti-suositusten tilastossa osuus osto-suosituksia on ennätyskorkealla (FT:n artikkeli – vaatii tilauksen) sitten vuoden 2002. Kukin voi sitten itse arvioida onko tämä hyvä merkki vai ei. Takana voi olla myös viime vuoden epäonnistumiset, jolloin analyytikot yliarvioivat pandemian negatiiviset talousvaikutukset.
Mutta kaikista mailmanlopun ennusmerkeistä huolimtta osakkeissa on kannattanut pitää rahansa. USA:n pörssivalta on jatkanut kaikista (minunkin) epäillystä huolimatta. Kiinaankin edelleen sijoitan, mutta epäilen länsipörssilistauksi
Salkun kehitys: Vuoden alusta 22.5%, alusta (27-05-2010) +167%
Lisätietoja salkkusivulla.
Amazonin tulos oli tosiaan pettymys. Noilla tuloskertoimilla odotettiin parempaa. Shopping-sektori edustaa myynnistä suurinta osaa, mutta myynnistä 13% ja tuloksesta yli puolet tulee AWS-sektorilta. Alla hyvä artikkeli AWS:stä ja sen merkityksestä.
https://threadreaderapp.com/thread/1413859359348740102.html