Omat Rahat Katsaus: Markkinoilla tunnelinäkyä

Sijoittaminen Talous

Mailmataloutta uhkaavat useat vaarat. Toisaalta lähi-idän sotaisa tilanne ja toisaalta Trumpin tullit. Hämmästyttävää kyllä pörssikursseista tätä ei voi nähdä. USA:n työllisyys ja inflaatioluvut ovat pysyneet toistaiseksi yllättävän vakaina. Herra markkinaa on mahdollisesti vallannut tunnelinäkö jossa näkyy vain  auvoisa auringonlasku eikä sivuilla vaanivia riskejä.

Trumpin tullien 90 päivän paussi päättyy 9.7. Tuskin kukaan tietää mitä silloin tapahtuu – ehkä ei edes Trump itse. Toisaalta melkein varmana voi pitää että se on yllätys. Toistauseksi voimassa olevat 10% yleistulli, kovemmat Kiina-tullit ja teräs- sekä alumiinitullit näkyvät kovin vähän tilastoissa ja talousluvuissa. Edes Kiinan vientiä ne eivät ole pystyneet jarruttamaan, ainoastaan muuttamaan painopistettä. Vienti USA:han laski toukokuussa 34% verrattuna vuoden 2024 toukokuuhun. Kokonaisvienti nousi kuitenkin lähes 5%. Suurimmat %-nousut olivat Afrikkaan, Kanadaan ja Britteihin. Monet hyödykkeet virtaavat kuin vesi lukuisten rinnakkaisten uomien kautta. Jos yhtä reittiä padotaan, virtauma muissa uomissa kasvaa.

Kohta alkaa Q2-tuloskausi, mutta näissä luvuissa ei todennäköisesti myöskään (vielä) näy kovin suuria kauppasota-vaikutuksia. Pörssikursseja selvemmin on tapahtunut muutoksia valuuttakursseissa. Euro on vahva tai käänteisesti monet muut valuutata ovat heikkoja. EURUSD on yli 5% 100 päivän keskiarvoa heikompi. Niin on myös taalaan sidottu HKD. Myös Renminbi ja Jeni ovat  yli 4% 100 päivän keskiarvoa heikompia. Heikkoa valuuttakurssia olen pitkään pitänyt ostosignaalina k.o. valuutassa listatuille osakkaille. Nyt vältän kuitenkin edelleen USA:ta, mutta Hongkong ja Japani kiinnostavat, ja ostan sieltä todennäköisesti lisää nykyisiä salkkuyhtiöitä. Euroopan lisäostot saavat nyt euron vahvuuden takia odotella.

Väsyin lopullisesti Portugalin perimiin 35% osinkojen lähdeveroihin. Koska Ibersol lisäksi maksaa korkeaa osinkoa, ylimääräinen vero on merkittävä, eikä oikein voi jättää perimättä. Mutta jälleen yksi maa lisää josta anoa veropalautusta – ei kiitos – myin Ibersolin osakkeet. Toivottavasti Faster – direktiivi joskus korjaa tilanteen. mutta sitä odotellessa parempi pysyä osinkoystävällisemmissä sijoitusmaissa (tei EFT:ssä). Mutta onhan nurikurista että on sijoittajana helpommat päivät sijoittaa esim Kiinaan, Britteihin, Singaporeen tai Japaniin kuin toiseen EU-maahan.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +5.8%, alusta (27-05-2010) +240%

lisätietoja salkkusivulla

4 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Markkinoilla tunnelinäkyä

  1. Sanot ”Monet hyödykkeet virtaavat kuin vesi lukuisten rinnakkaisten uomien kautta. Jos yhtä reittiä padotaan, virtauma muissa uomissa kasvaa.”

    On se vaan ihme että taloutta ymmärtävinään olevat USA:n virkamiehet määräilevät erilaisia tulleja eri maille. Jos he haluaisivat oikeasti ja järkevästi vaikuttaa, niin he määräisivät samat, tuotteista riippuvat yleistullit kaikille maille.

    Nyt USA käy kauppaneuvotteluja ja kauppasotaa kunkin maan kanssa erikseen. Päästään Trump:n elämänfilosofiaan, tehdään diilejä. Mutta koko prosessi kaikkine diileineen on aivan järjetön.

  2. Trumpin vastustus ei ole kovinkaan viisasta, koska sijoittajan kannalta juuri häneltä tulevat ideat kannattaa sijoittajien yleensä ottaa vakavasti huomioon.

    Esimerkiksi ilmoitus 50 %:n tuontitulleista kuparille heti alkoi nostaa kuparin hintaa. Tässä siis on vihje, mihin kiinnittää huomionsa: Kuparilla isketään sähköautoihin ja samalla pyritään iskemään Teslaankin.

    Voiko selkeämmin sanoa, mistä sijoittajat nyt löytävät nousua ja mistä laskua, kunnes toisin Trumppi toteaa. Trumpin pelko voi olla viisauden alku..

Vastaa

Related Posts

Salkun rakenne

Piksun ammattilaisten omat henkilökohtaiset salkut esittelyssä

Piksun analyysit osion viisi salkkua tarjoavat julkisuuteen oikeiden ammattilaisten henkilökohtaiset salkut:

SERGION LISTA

”Sergion lista” keskittyy pohjoismaiden ja USA:n markkinoille.  Sergion listalle valitaan yrityksiä, jotka saavat hyviä

Salkun rakenne Sijoittaminen

Vahvan taseen omaavat yritykset ovat kriisinkestäviä

Suomalaisten yritysten kriisinkestävyydestä saa vertailukelpoista tietoa tutkimalla Piksun ”TYÖKALUT -> TASETIETOJA”  osiota. Suhdeluvut, kuten omavaraisuusaste, maksuvalmius, liikearvosuhde, nettovelkaantumisaste ja nettovelkojen suhde markkina-arvoon antavat tietoa erityisesti