Omat Rahat Katsaus: Myrskyn silmässä eli ”Trump perääntyy aina”
Viime viikkoina ole saaneet seurata melko ainutlaatuista näytelmää pörsseisssä. Ensin syvää epätoivoa – ”Trump onkin tosissaan”. Sitten seurasi Trumpin perääntyminen, ensin muun mailman, sitten Kiinan suhteen. Syntyi jonkinlainen epämääräinen sopu Englannin kanssa, ja Kiinan vastaiset tullit tiputettiin murto-osaan. Koska puhumme sijoittamisesta tätä kuvaamaan syntyi heti akronymi, TACO, eli ”Trump Always Chickens Out”, suomeksi kutakuinkin Trump perääntyy aina. Eli kun alkaa käydä ilmiselväksi että talouspakotteet eivät ole hyväksi USA:lle, niistä peräännytään heti, viitaten johonkin pieneen todelliseen tai kuviteltuun saavutettuun voittoon. Trump ei pidä epäsuosiosta.
Tässä voi olla perää, mutta markkinareaktio – helpotusralli – ei ole missään suhteessa oikeaan tilanteeseen. USA:n pörssikurssit ovat kutakuinkin vuoden alun tasolle, eli arvostustaso on todella kova. Tämä arvostustaso edellyttää voimaksta kasvua ja nousevia tuloksia. Tilannekuva ei tätä mielestäni tue.
Yhdysvalloilla on edellen 10% tilapäisesti kevennetty tullitaso voimassa useimpien kauppakumppaneiden kanssa (ja Kiinan kanssa edelleen korkeampi tullimuuri). Lisäksi tulee alumiini ja terästullit. Emme siis ole palanneet ”vanhaan hyvään aikaan” ennen tulleja odottelemaan mitä verohelpotuksia Trump saa aikaan. Vaikka nykytilanne jäisi voimaan – epätodennäköistä – olemme huonommassa jamassa kuin vuoden alussa.
Ja mitä tapahtuu heinäkuussa, kun 90 päivän paussi korkeammille tulleille loppuu? Olemme nyt ikäänkuin myrskyn silmässä, mutta ei kannata antaa tuulen laantumisen hämätä itseään, kohta meitä riepotellaan uudestaan.
Erityisen huolissani olen EU:n suhteen. Monet Trumpin haluamat muutokset ovat ”ei neuvoteltavissa” korissa. Näihin kuuluvat mm. geenimanipuloidut elintarvikkeet ja klooripesty kananliha sekä kaikkein kummallisimpana ALV. Vaikka joitakin liikahduksia on viime päivinä uutisoitu olen pessimistinen.
Lisäksi tullit eivät vaikuta niin kuin Trump luulee. Ns Lernerin symmetriateoreeman mukaan tuontitullit vaikuttaa samalla tavalla kuin vientivero. Tähän intuitionvastaiseen efektiin on muutama selitys:
- Jos kotimaisessa tuotannossa käytetään ulkomaisia raaka-aineita tai komponentteja, nämä kallistuvat ja nostavat tuotantokustannuksia (USA:n teräs- ja alumiini-tullit)
- Jos maassa vallitsee täystöllisyys pitää tuontia korvaavaan valmistukseen palkata työntekijöitä kilpaillen muun olemassaolevan (myös vienti-teollisuuden) kanssa, mikä nosta työvoimakustannuksia.
- Kolmanneksi tullit yleensä vahvistavat itseään suojaavan maan valuuttaa, mikä vaikeuttaa vientiä ja vähentää tullien vaikutusta.
Kiel-instituutti arvioikin vaikutuksia eri maiden vientiin 10% yleistullill ja 145% Kiina-tullilla. Tulos oli että USA:n vienti vähenisi n 17% ja Kiinan n. 5%.
Ainoat voittajat kauppasodassa ovat salakuljettajat ja alkeperämaa-pesijät. Ei kestänyt kovin kauaa Kiina-tullien noustua ennen kuin Kiinassa mainostettiin Indonesia-pesua tuotteille. Laivatkaa Indonesian kauttaa ja me hoidamme alkuperämaatodistukset…
Kiinan monipuolistunut vienti ja lähes monopoliasema akuissa, aurinkopaneeleissa ja monessa strateegisessa raaka-aineessa ehkä selittää miksi Hongkongin Hang Sen indeksi on vuositasolla noussut suurista pörssi-indekseistä eniten …19%.
Kaiken lisäksi monet suursijoittajat miettivät nyt onko jopa mahdollista että jossakin tilanteessa pääomia ei saa pois Yhdysvalloista. Muutama kuukausi sitten tätä olisi pidetty pahimman tason foliohattuhumpuukina.
En siis (edelleenkään) painota Yhdysvaltoja sijoituksissa, vaan pysyn linjassani – Aasia, Eurooppa ja jopa Kiina. Kiina on valmistautunut tähän hetkeen vuosikymmenen ajan. Nyt Trumpin sysäys saa ehkä vihdoin käyntiin panostukset kotimaiseen kulutukseen Kiinassa.
Arvonmuutokset: Vuoden alusta +4.7%, alusta (27-05-2010) +237%
Salkkusivulla enemmän tietoja.
Artikkelikuva: Alexander Gerst – https://www.nasa.gov/image-feature/staring-down-hurricane-florence, Public Domain, Link