Omat Rahat Katsaus: Nyt arvoa salkkuun

Sijoittaminen

Lars Stormbom - Homo Economicus

 

Pörsseissä ja omassakin salkussa on nyt ollut nostetta. Jonkinlainen käänne on kuitenkin tapahtunut. Nyt arvo-osakkeet päihittävät kasvuosakkeet. Nurinkurista toki on että jos arvoosakkeet nousevat tarpeeksi, nekin muuttuvat kasvuosakkeiksi. Erityisen maukkaasti tämä on näkynyt sähköauto-osakkeissa. FT:n Alphaville ylläpitää ”Electric Vehicle Bubble watch” taulukkoa, jossa muutokset näkyvät selvästi. Sähköautovalmistajat ovat 90 päivän aikana järjestään laskeneet. Sensijaan perinteiset autovalmistajat VW etunenässä ovat nouseet. Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt missä vika on. VW kertoi jo ajat sitten että aikoo sijoittaa 40 MRD€ sähköautojen kehittämiseen – ei mitään reaktioita. Ilmeisesti kaikki ovat ostaneet Elonin väitteen että sähköauto on ohjelmistotuote. Vanhat autonvalmistajat eivät tähän taivu. Minusta auton valmistukseen kuuluu kuitenkin myös jossakin määrin pellintaivutus ja logistiikka, jossa vanhat parrat ovat etusijalla. Vasta VW:n power day sai aikaan hurjan nousun – kuusi gigatehdasta eurooppaan – hetkinen!

Itse nostin salkkuuni mukaan Porschen, joka on VW:n suurin omistaja. Sitä kautta VW:tä saa vielä alennuksella salkkuun, ja kaupan päälle vielä ilmaiseksi hieman teknoyhtiöomistuksia kuten 3d-printtaaja Markforged.

Myös muut perinteiset arvoyhtiöt kuten sähköyhtiöt ovat nousseet melko hyvin.

Sensijaan näen nyt vaaran merkkejä etenkin amerikkalasilla teknoyhtiöillä:

  • Inflaation ja korkotason pelätään nousevan. Tämä leikkaa nykyarvoja etenkin voimakkaasti kasvavilla yhtiöillä
  • Biden ehdottaa minimiyhtiöveroa ja kansallista paikalliseen liikevaihtoon perustuvaa vero-osuutta. Tämä ei toteudu nopeasti, mutta iskisi ennen kaikkea aineettomia tavaraa myyviin
  • Muutenkin teknojätiti ovat vastatuulessa ja yksityishenkilöiden oikeuksia dataansa ajetaan nyt myös USA:ssa

Kiinassa Alibaban tilanne on selkeytymässä. Yhtiölle määrättiin 2.8MRD$ sakot, mikä oli pelättyä vähemmän. Yhtiö  -samoin kuin muutkin isot netti yhtiöt – määrättiin poistamaan kilpailua estäviä toimiaan. Kaikean kaikkiaan melko kohtuullinen tulos. Sensijaan maksuyhtiö Ant koki kovemman takaiskun – yhtiötä kohdellaan nyt kuten finansssiyhtiötä mikä tarkoittaa aivan eri tason vakavaraisuusvaatimuksia. Samoin maksiliiketoiminta ja lainaliiketoiminta pitää erottaa toisistaan. On arvioitu että yhtiön arvo olisi nyt listautuessaan enää kolmannes aiemmin ennustetusta 300MRD$:sta. Mutta kaiken kaikkiaan kohtuullinen tulos joka nyt selkeyttänee tilanteen. Alibban arvostustaso on muihin verkkokauppiaisiin verrattuna melko alhainen, Vastoinkäymiset lienevät jo hinnassa.

Kaiken kaikkiaan nyt varoisin suurta painoa tekno-yhtiöisää ja painotaan edelleen Aasiaa. USA:ssakin saattaa toki tulla hyviä tilaisuuksia jos infra-rakentaminen todella alkaa.

Salkkusivu jolla enemmän tietoja

Related Posts